Sari direct la conținut

Soarta ministrului Petre Toba – decisa de acelasi Consiliu de Etica ce i-a spalat de plagiat pe Ponta si Oprea. Cine sunt membrii CNE si ce spune ministrul Educatiei

HotNews.ro
Petre Toba (foto arhiva), Foto: Agerpres
Petre Toba (foto arhiva), Foto: Agerpres

Plagiatul lui Petre Toba intra saptamana viitoare in analiza Consiliului National de Etica. In verdictul acestuia, Guvernul Ciolos si-a incredintat decizia de a-l da sau nu pe ministrul de Interne afara din Executiv. Din cine este insa format Consiliul National de Etica? Din aceiasi membri care au spus ca Victor Ponta si Gabriel Oprea NU au plagiat, desi o tara intreaga si alte comisii universitare au vazut plagiate clare. Este vorba despre un consiliu a carui componenta poate fi schimbata printr-un banal ordin al ministrului Educatiei, iar in ceea ce priveste rapiditatea cu care se poate face modificarea acesteia avem precedentul Liviu Pop, care a schimbat intr-o singura zi un Consiliu intreg, pentru ca decisese ca Ponta a plagiat.

Filmul plagiatului lui Toba, pe scurt:

  • Peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei de doctorat a noului ministru de Interne, Petre Toba, „sunt copiate ad litteram” – arata Emilia Sercan intr-o analiza publicata in Pressone.ro
  • Ministerul Educatiei: Consiliul National de Etica se va intruni pentru a analiza teza de doctorat a ministrului Petre Toba
  • Dacian Ciolos, noul premier:Am cerut si ministrului educatiei, Adrian Curaj, sa vina cat mai repede cu o analiza in urma consultarii comisiei de etica, care are aceasta responsabilitate (…) criteriul de integritate ramane un criteriu esential si prioritar, peste care nu o sa treaca nici primul ministru„.

Adrian Curaj

Adrian Curaj

Foto: Agerpres

HotNews.ro l-a contactat astazi pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj, care a declarat referitor la decizia ca CNE sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse lui Toba ca „acum este un Consiliu care functioneaza printr-o responsabilitate acordata printr-un act al administratiei centrale. Are un regulament, a fost numit si niste atributii conform acestui regulament. Deci este un Consiliu numit si care are ca rol sa aplice prevederile legii„.

Sunt doua lucruri importante: trebuie foarte bine clarificat cadrul legal, pentru ca stim ca trebuie facute aceste clarificari si trebuie sa ne asiguram ca el, Consiliul National de Etica, este un consiliu de maxima incredere pentru mediul de cercetare din Romania„, a continuat ministrul Adrian Curaj.

Cine este Consiliul National de Etica?

Consiliul National de Etica se afla in subordinea Ministerului Educatiei, are 9 membri numiti prin ordin al ministrului educatiei, un presedinte si un vicepresedinte desemnati tot de ministrul Educatiei si, din 2012, se pronunta si pe plagiatele din tezele de doctorat ale demnitarilor (pana in 2012, de plagiatele din doctorate se ocupa numai CNATDCU). Vezi aici regulamentul de organizare si functionare a CNE

In prezent, CNE mai are doar 9 membri – in conditiile in care cvorumul este de minimum 8 membri, iar unul dintre cei 9 nu va vota, pentru ca a facut parte din comisia care i-a acordat lui Petre Toba titlul de doctor, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat Tudor Prisecaru.

Dupa ce Petre Toba a cerut Consiliului sa se pronunte pe teza sa de doctorat, iar premierul Dacian Ciolos a solicitat „rapid” o analiza a acestui for, membrii CNE au decis ca „se vor intalni mai devreme” de 11 decembrie, data la care era stabilita o sedinta a acestora. Tudor Prisecaru, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca membrii Consiliului discuta acum o data de sedinta „intre 4 sau 7 decembrie”.

Membrii CNE, in prezent

1. Vergil Muraru – vicepresedinte: semneaza raportele care spun ca Victor Ponta si Gabriel Oprea nu au plagiat

Vergil Muraru este membru al Consiliului National de Etica din iunie 2012, fiind numit de catre ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. Muraru a fost adus in CNE cu cateva zile inainte ca forul in componenta numita de Daniel Funeriu sa se pronunte pe plagiatul lui Ioan Mang.

Vergil Muraru a facut, asadar, parte din acest Consiliu atat atunci cand a decis ca Victor Ponta nu ar fi plagiat (desi CNATDCU decisese ca e plagiat, dar a fost desfiintat, si decizie de plagiat a dat si Universitatea din Bucuresti), cat si la momentul unei alte hotarari care a contrazis dovezile publice si analizele profesorilor: ca Gabriel Oprea nu ar fi plagiat. Vergil Muraru a semnat chiar, in calitate de vicepresedinte al institutiei, cele doua rapoarte prin care CNE a dat verdicte de ne-plagiat.

Site-ul CNE nu furnizeaza niciun CV al membrilor sai, iar in cazul lui Vergil Muraru precizeaza doar ca lucreaza la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare. Vergil Muraru este doctor inginer, iar o lista cu lucrari semnate si de el poate fi accesata aici.

2. Constantin Ciutacu – a facut parte din CNE cand forul l-a albit pe Gabriel Oprea

Constantin Ciutacu

Constantin Ciutacu

Foto: Agerpres

Constantin Ciutacu este membru al Consiliului din iulie 2012. El a fost numit in acest for dupa ce CNE a decis ca Ponta nu a plagiat si dupa demisia a 3 membri. Constantin Ciutacu a facut parte, asadar, din Consiliul National de Etica atunci cand acesta l-a „albit” de acuzatiile de plagiat pe Gabriel Oprea.

Constantin Ciutacu este din 2007 director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu”, in perioada 2004 – 2007 a fost vicepresedinte-secretar de stat al Consiliului Concurentei, in 2002-2004 a fost director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice, iar in 2003-2004 a fost director stiintific in cadrul acestuia (sursa si detalii)

Potrivit unui CV citat de HotNews.ro in 2012, dar care nu mai poate fi accesat in prezent, Ciutacu este din 2002 Conducator stiintific de doctorate la Institutul National de Cercetari Economice, preda din 1995 la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, din 1972 pana in 1988 a fost cadru didactic universitar asociat la Facultatea de Economie Agrara, Facultatea de Contabilitate, Facultatea de Comert – Academia de Studii Economice, iar in 1986 a obtinut titlul de doctor in economie la Academia de Studii Economice.

3. Doru Vladimir Puscasu – membru in CNE la ambele verdicte de neplagiat

Doru Vladimir Puscasu este membru al Consiliului National de Etica din iunie 2012, fiind numit de catre ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a facut parte din CNE cand acest for a dat ambele decizii pe plagiat in cazurile Ponta si Oprea.

Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, a obtinut titlul de doctor inginer in 1986, iar in 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano (sursa si detalii).

4. Florin Ionescu – membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Florin Ionescu este singurul membru al Consiliului National de Etica ce lucreaza la o universitate din strainatate, potrivit scurtei prezentari existente pe site-ul CNE (http://cne.ancs.ro/membri-si-comisii/). Este profesor doctor la Steinbeis University Berlin, iar in 1981 a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti (sursa). Vezi aici detalii despre activitatea sa

Florin Ionescu este membru CNE din iunie 2012, a fost numit tot de Liviu Pop si a fost in acest Consiliu si la verdictul „Ponta nu a plagiat”, si la verdictul „Oprea nu a plagiat”.

5. Petru Andea – deputat PSD, membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Petru Andea

Petru Andea

Foto: Agerpres

Petru Andea a fost adus in Consiliul National de Etica de Liviu Pop, in iunie 2012, fiind membru atunci cand institutia a emis ambele verdicte de neplagiat contrazise fundamental de dovezile publice si de Universitatea din Bucuresti. Petru Andea a fost deputat PSD din 2000 pana in 2008, activitate pe care a reluat-o in 2012 si pe care o exercita si in prezent.

Andea este profesor universitar la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost decan al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica a Universitatii Politehnice Timisoara si director al Agentiei Nationale pentru Calificari in perioada 2009-2010.

In perioada 2000-2008, a fost membru al Consiliului National al PSD, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor. Vezi aici CV-ul lui Petru Andea

6. Victor Stoica – membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Victor Stoica este si el membru CNE din iunie 2012, fiind adus de Liviu Pop in timp ce fostii membri ai Consiliului se pregateau de un verdict in cazul Ioan Mang.

Este membru al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti (sursa), a fost decan al Facultatii de Medicina, membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna (sursa si detalii aici).

7. Nicolae Burnete – membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Nicolae Burnete

Nicolae Burnete

Foto: CV Nicolae Burnete

Nicolae Burnete este si el membru al CNE din iunie 2012, adus de Liviu Pop. A fost membru atunci cand Consiliul i-a absolvit de plagiat pe Ponta si pe Oprea. Este membru in scoala doctorata a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, profesor al Facultatii de Mecanica, iar din 2004 pana in 2012 a fost decan al acestei facultati si membru in senatul universitatii (sursa si detalii).

In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca – sef de promotie, iar in iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania (vezi aici CV-ul lui Nicolae Burnete).

8. Luca Iamandi – a facut parte din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba

Luca Iamandi

Luca Iamandi

Foto: Agerpres

Luca Iamandi a venit in Consiliul National de Etica la putin timp dupa verdictul de neplagiat dat lui Victor Ponta. El a facut parte, insa, si din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba, potrivit pressone.ro.

Contactat de HotNews.ro, Tudor Prisecaru, secretarul de stat pe cercetare in Ministerul Educatiei, a declarat ca Luca Iamandi va „participa la cvorum, dar nu are drept de vot” in sedinta in care CNE va discuta acuzatia de plagiat adusa lui Petre Toba.

Luca Iamandi a fost din 2008 pana in 2011 rectorul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, anterior a fost decan al Facultatii de Drept (Politie), iar in 1997-2001 a fost sef al Inspectoratului de Politie al judetului Galati. In 1998 a devenit doctor in stiinte economice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, iar in 2007 a obtinut diploma de doctor in stiinte juridice la Academia de Studii Economice din Bucuresti (sursa si detalii).

9. Stefan Grigoras – membru al CNE la verdictul de neplagiat dat lui Gabriel Oprea

Stefan Grigoras

Stefan Grigoras

Foto: mec.tuiasi.ro

Stefan Grigoras a fost numit in Consiliu la scurt timp dupa verdictul de neplagiat dat de CNE lui Victor Ponta, ca urmare a demisiei a 3 membri. Este profesor universitar, doctor inginer la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, in 1975 a absolvit Facultatea de Mecanica, Sectia T.C.M, in 1989 a obtinut titlul de doctor in inginerie mecanica, iar din 1990 preda la Catedra „Organe de masini si utilaje” a Universitatii Tehnice din Iasi (sursa si detalii).

Consiliul National de Etica nu mai are presedinte din vara, cand Paul Dobrescu a demisionat, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Prisecaru, seful cercetarii romanesti.

Cum cvorumul de lucru al Consiliului este de minimum 8 membri, in prezent sunt 9 membri (dupa demisia a 3 profesori), iar Luca Iamandi nu are drept de vot, este obligatoriu ca la urmatoarea sedinta a CNE sa fie prezenti toti, pentru a putea lua o decizie.

Comparatie intre membrii CNE numiti de Funeriu in 2011 si membrii adusi de Pop un an mai tarziu

Consiliul National de Etica a fost reorganizat in 2011, de ministrul de atunci Daniel Funeriu, intr-o cu totul alta componenta decat cea din prezent. Judecarea abaterilor de la etica din cercetare ale demnitarilor de catre CNE a fost introdusa prin paralelism legislativ cu ICCJ, cu scopul de a nu permite „albirea” demnitarilor gratiei influentei pe care o aveau in mod traditional asupra universitatilor in care ar fi realizat acele abateri.

Precizam, insa, ca pana la modificarea legislatiei de catre Guvernul Ponta, in 2012, competentele pentru judecarea plagiatelor din tezele de doctorat (singurele lucrari stintifice care dau acces la titlul de Dr.) si diploma aferenta erau exclusiv ale CNATDCU, CNE avand rolul exclusiv de a sanctiona abaterile comise in articole stiintifice, carti, brevete sau alte rezultate ale cercetarii, altele decat tezele de doctorat.

Consiliul National de Etica era in 2011 format din:

1. Constanta Ganea (presedinte) de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti

2. Marius Echim (vicepresedinte) de la Institutul de Stiinte Spatiale Bucuresti

3. Mihaela Baibarac – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM Bucuresti, Magurele

4. Doina Balahur – Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi

5. Titus Beu – Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

6. Liliana Braescu – Universitatea de Vest,Timisoara

7. Cristinel Diaconu – Centrul pentru Fizica Particulelor, Marsilia, Franta

8. Lucian Nastasa-Kovacs – Institutul de istorie George Baritiu, Cluj-Napoca

9. Mihai Netea – Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda

10. Bogdan Olaru – Institutul de Cercetari Economice si Sociale Gheorghe Zane, Iasi

11. Rodica Potolea – Universitatea Tehnica, Cluj-Napoca.

CNE-ul a primit lovitura decisiva in iunie 2012, cand ministrul de atunci Liviu Pop a schimbat din temelii componenta forului, cu o zi inainte ca acesta sa discute ultimul raport in cazul acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang. (Detalii aici)

Componenta stabilita de Liviu Pop era urmatoarea: presedinte Teodor Petrescu – Universitatea Politehnica din Bucuresti, vicepresedinte Virgil Muraru – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare, Romita Iucu – Universitatea din Bucuresti, Doru Vladimir Puscasu – CEPROCIM, Nicolae Burnete – Universitatea Tehnica Cluj, Mihai Vladimirescu – Universitatea din Craiova, Petru Andea – Universitatea Politehnica din Timisoara, Victor Stoica – Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Horia Iovu – Universitatea Politehnica din Bucuresti, Florin Ionescu – Steinbeis University Berlin, Paul Dobrescu – SNSPA.

Vezi aici o comparatie intre cele doua Consilii de Etica conform ISI Web of Knowledge

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro