Sari direct la conținut

Șoc în Suedia după moartea unui diplomat suspectat de spionaj

HotNews.ro
Șoc în Suedia după moartea unui diplomat suspectat de spionaj
Mașina poliție Suedia. Credit line: Kateryna Sheviakova / Alamy / Profimedia

Un diplomat suedez a fost găsit mort vineri, la câteva zile după ce fusese interogat de autorități sub suspiciunea de spionaj. Poliția a deschis o anchetă, dar a declarat că nu există „circumstanțe suspecte” în jurul decesului, transmite BBC.

Bărbatul, descris ca fiind un diplomat de rang înalt, a fost arestat de serviciul de informații suedez Säpo duminică și eliberat miercuri. Acesta a negat că a comis vreo infracțiune, deși procurorii au declarat că a rămas suspect în dosar.

Ministerul suedez de Externe a confirmat decesul diplomatului, însă a refuzat să ofere mai multe detalii.

Ministrul de externe Maria Malmer Stenergard a emis un comunicat în care a afirmat că gândurile sale se îndreaptă către familia, prietenii și colegii diplomatului.

Fostul ministru de externe Carl Bildt l-a descris pe „ambasadorul tragic decedat” ca fiind extrem de talentat și competent, care a lucrat în diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe.

Identitatea diplomatului nu a fost dezvăluită. Potrivit informațiilor presei suedeze, bărbatul avea în jur de 50 de ani și se întorsese temporar la locuința sa din centrul Stockholmului, după o lungă perioadă petrecută în afara Europei, cel mai recent în calitate de ambasador.

Legături cu un scandal recent din guvern

Imagini difuzate de televiziunea suedeză au arătat că ușa apartamentului diplomatului fusese forțată în momentul arestării sale.

Diplomatul a acuzat că a fost rănit, a solicitat tratament medical și a depus un raport în care acuza utilizarea excesivă a forței la momentul respectiv. De cealaltă parte, Säpo a declarat că arestarea a fost pașnică.

Informații neconfirmate oficial ale radiodifuzorului public SVT sugerează că Säpo a investigat și o posibilă legătură cu demisia bruscă a noului consilier pentru securitate națională, Tobias Thyberg. Thyberg și-a părăsit postul la mai puţin de 12 ore după ce a fost numit, în urma scurgerii unor fotografii sensibile cu el de pe o aplicație de dating, care au ajuns la guvern.

INTERVIURILE HotNews.ro