Sari direct la conținut

Social-democrații germani au depășit milimetric extrema-dreaptă în alegerile din Brandenburg, însă rezultatul nu dă vești bune guvernului Olaf Scholz

HotNews.ro
Social-democrații germani au depășit milimetric extrema-dreaptă în alegerile din Brandenburg, însă rezultatul nu dă vești bune guvernului Olaf Scholz
Cancelarul Olaf Scholz. FOTO: Thomas Trutschel / DPA / Profimedia

Social-democrații (SPD) cancelarului german Olaf Scholz au învins la limită extrema-dreaptă în alegerile regionale de duminică din landul Brandenburg, câștigând probabil un foarte scurt respiro în fața criticilor crescânde la adresa guvernării federale, scrie Reuters. Coaliția de la Berlin e tot mai nesigură însă.

SPD a reușit o revenire de ultim moment la scrutinul regional desfășurat duminică în landul din estul țării, pe care l-a condus timp de 30 de ani, de la reunificarea din 1990, câștigând alegerile cu 30,9% din voturi.

Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extremă-dreapta care s-a aflat în fruntea sondajelor până recent în acest land, a obținut 29,2%, potrivit rezultatelor oficiale provizorii date publicității după scrutinul cu o participare record de 72,9%

AfD a crescut cu 5,7 puncte procentuale de la ultimele alegeri din Brandenburg de acum cinci ani, un rezultat salutat de oficialii acestui partid ca o „victorie”, mai ales după ce, la începutul acestei luni, AfD a câștigat scrutinul regional din Turingia și a ieșit pe locul doi în Saxonia.

Rezultatele scrutinului din Brandenburg. Sursa: rezultate oficiale/Deutsche Welle

Victoria de ultim moment a SPD, care a crescut de asemenea cu 4,7 puncte procentuale față de 2019, este una cu multe nuanțe.

Trei sferturi dintre cei care au votat pentru acest partid nu au făcut-o din convingere, ci mai degrabă pentru a bloca accesul AfD la guvernare, potrivit sondajului efectuat la ieșirea de la urne și publicat de televiziunea de stat ARD.

Apoi, premierul SPD din Brandenburg, Dietmar Woidke, a evitat să facă campanie cu Scholz și chiar a criticat politicile coaliției federale și certurile constante.

În plus, partenerii SPD din guvernarea federală, Verzii și liberalii, au obținut scoruri foarte proaste.

Un rezultat bun l-a obținut însă noua alianță conservatoare de stânga Sahra Wagenknecht (BSW), un partid pro-Kremlin care a solicitat oprirea ajutorului militar pentru Ucraina. Cu 13,5%, partidul are o șansă serioasă să participe la guvernarea landului.

Bucurie în tabăra AfD

AfD cu revendicările sale privind stoparea imigrației, a construcției de parcuri eoliene și a înarmării Ucrainei, a fost umăr la umăr cu SPD în Brandenburg, o centură de comunități urbane și rurale care înconjoară capitala Berlin, și chiar a condus în sondajele de opinie în ultimele 12 luni.

La adunarea electorală a AfD din Marquardt, la nord de Potsdam, Hans-Christoph Berndt, principalul său candidat din Brandenburg, clasificat drept extremist de dreapta de către serviciile de informații interne, a afirmat că partidul a fost „adevăratul învingător” al scrutinului.

AfD pare să fi obținut fiecare al treilea vot din acest land „în ciuda unei campanii de agitație și calomnie” împotriva partidului, a spus Berndt, numind rezultatul o „consolidare a sprijinului”.

SPD a fost afectat de nepopularitatea guvernului federal pe fondul inflației ridicate, dar și din cauza impactului războiului din Ucraina și a afluxului mare de imigranți. Social-democrații au redus diferența în ultimele zile, popularul premier al landului amenințând chiar că este gata să demisioneze, dacă AfD va câștiga.

Liderul local al social-democraților, Woidke, le-a spus susținătorilor că este relativ ușurat, având în vedere poziția inițială în care se afla partidul. Cu toate acestea, el a îndemnat membrii SPD să „pună frână euforiei” până când rezultatul final va fi clar.

Vorbind la New York, unde participă la reuniunea ONU, Scholz a reacționat și el la rezultatul alegerilor, spunând că atmosfera de la sediul SPD, unde a vorbit la telefon cu membrii partidului, a fost „bună, firește”.

Scholz, sub presiune

Este puțin probabil totuși ca rezultatele alegerilor din Brandenburg să pună capăt dezbaterii tot mai intense privind capacitatea lui Scholz de a-și conduce partidul în alegerile federale de anul viitor.

Întrebat duminică dacă conducerea federală a SPD este cea potrivită, Woidke a declarat că nu este momentul potrivit pentru a răspunde la această întrebare.

„Dar trebuie să învățăm lecții din aceste alegeri”, a spus el, spunând că SPD trebuie să se apropie mai mult de oameni.

SPD este cotat cu doar 15% la nivel național, în scădere de la 25,7%, cât a luat la alegerile federale din 2021. Partidul este în urma AfD, cotat cu aproximativ 20% și a conservatorilor din opoziție, CDU, creditați cu 32%.

Săptămâna trecută, primarul SPD al orașului München, al treilea oraș ca mărime din Germania, a sugerat că partidul ar trebui să ia în considerare candidatura popularului ministru al apărării Boris Pistorius, 64 de ani, la alegerile din 2025.

Persoane din interiorul partidului spun însă că este puțin probabil ca Scholz, care și-a anunțat deja intenția de a candida pentru un al doilea mandat, să se retragă, iar mai mulți oficiali de rang înalt îi rămân încă loiali.

Va mai exista coaliția federală până la Crăciun?

Principalul partid de opoziția la nivel federal, CDU, a obținut doar 12% la scrutinul de duminică, cel mai slab rezultat din istoria sa în acest land.

Dar scoruri cu adevărat proaste – „înfrângeri zdrobitoare”, în cuvintele presei germane- au înregistrat partenerii de coaliție federală ai SPD, Verzii și liberalii (FDP), ceea ce ar putea alimenta și mai mult tensiunile din Berlin.

Verzii au obținut doar 4,1%, coborând sub pragul de 5%, necesar pentru a intra automat în parlamentul de land pentru, prima dată în ultimele două decenii.

„Oamenii simt că nu sunt auziți, nu doar de noi, Verzii. Iar noi, Verzii, la nivel federal și de stat, trebuie să ne apropiem mai mult de realitatea vieții oamenilor din est”, a declarat lidera partidului, Ricarda Lang, analizând rezultatul alegerilor.

FDP a fost mult mai afectat de rezultatul alegerilor. Ca în Turingia și Saxonia, rezultatul său electoral în Brandenburg a fost abia măsurabil, cu mai puțin de 1%, partidul alunecând într-o zonă aproape nesemnificativă politic în cele trei state.

„Ori coaliția semaforizată arată că poate trage concluziile necesare din aceste alegeri, ori va înceta să mai existe”, a avertizat Wolfgang Kubicki, vicepreședintele FDP. „Aceasta este o chestiune de câteva săptămâni. Nu vom aștepta până la Crăciun. Nu putem pune țara să treacă prin asta”, a spus el.

Săptămâna trecută, liderul FDP și ministrul de finanțe Christian Lindner a făcuse și el apel la o „toamnă a deciziilor”, dând un răspuns enigmatic când a fost întrebat dacă partidul său va rupe coaliția.

Totuși, analiștii spun că este puțin probabil ca guvernul să se destrame, având în vedere că niciunul dintre cele trei partide din coaliție nu ar avea de câștigat în urma alegerilor anticipate. Împreună, acestea sunt cotate în prezent la aproximativ 30%, un scor mai mic decât cel al conservatorilor.

INTERVIURILE HotNews.ro