Sari direct la conținut

Rezultatul alegerilor din acest land ar putea decide cine va fi, de anul viitor, noul cancelar al Germaniei

HotNews.ro
Rezultatul alegerilor din acest land ar putea decide cine va fi, de anul viitor, noul cancelar al Germaniei
Friedrich Merz a fost desemnat candidatul Uniunii CDU/CSU la funcția de cancelar al Germaniei (Foto: Martin Müller / imago stock-people / Profimedia)

Alegerile de duminică, 22 septembrie, din landul german Berlin-Brandenburg sunt ultimele înainte de începerea campaniei electorale intensive la Berlin. Rezultatul acestor alegeri va avea un impact nu numai asupra politicii federale, ci și asupra soartei candidaților la funcția de cancelar.

Friedrich Merz, candidatul proaspăt ales al Uniunii CDU/CSU la funcția de cancelar, și-ar putea începe candidatura cu o înfrângere, dacă nu se va schimba guvernul în Brandenburg.

Incertitudinea guvernului de la Potsdam

În perioada premergătoare alegerilor din Brandenburg s-a conturat o cursă interesantă între social-democrați (SPD) și extremiștii de drepta de la Alternativa pentru Germania (AfD). Sondajele actuale au aratat că AfD are 28%, situându-se chiar înaintea SPD, care este un punct procentual în urmă.

Prin urmare, viitorul guvern de la Potsdam este încă incert. Există mai multe opțiuni, dar o coaliție cu AfD este exclusă de celelalte partide. Posibilele alianțe ar putea consta în SPD, CDU și partidul Wagenknecht (BSW), sau o mare coaliție a CDU și SPD.

Premierul de land în exercițiu, Dietmar Woidke, a indicat deja că va demisiona dacă AfD va câștiga alegerile. Cu toate acestea, este posibil ca SPD să conducă noul guvern, CDU fiind cel mult un „partener junior”.

Un posibil start ratat

Pentru Friedrich Merz, alegerile din Brandenburg ar putea însemna o înfrângere personală gravă, mai ales dacă Woidke rămâne prim-ministru, cu SPD ca forța politică cea mai puternică în land.

„Friedrich Merz va începe probabil ca și candidat la funcția de cancelar cu o înfrângere, deoarece poate fi tras la răspundere solidară, dacă schimbarea sperată a guvernului din Brandenburg nu are loc”, a declarat consilierul politic Johannes Hillje, într-un interviu pentru IPPEN.MEDIA.

Merz și-a asumat un risc strategic anunțându-și candidatura la funcția de cancelar cu puțin timp înainte de alegerile din Brandenburg. „Nu are sens, pentru mine, de ce Merz a anunțat decizia înainte de alegeri”, spune Hillje. Expertul crede că ambițiile exprimate de premierul Bavariei, Markus Söder, ar fi grăbit pasul: „Poate că ambițiile lui Markus Söder au accelerat acest lucru”.

Intră în joc și premierul bavarez?

Söder, președintele creștin-socialilor bavarezi (CSU), a spus, în urmă cu câteva săptămâni, că ar fi dispus să candideze, la funcția de cancelar, dacă i se va cere. La conferința de presă comună a CDU/CSU, dintre Merz și Söder, a fost anunțat, în mod surprinzător, că decizia pentru Merz fusese deja luată cu luni în urmă.

Este posibil ca ambițiile bruște ale lui Söder să-l fi determinat pe Merz să acționeze rapid și să-l liniștească pe eventualul contracandidat la funcția de cancelar.

Unii analiști apreciază că ar putea fi și altceva la mijloc, și anume forțarea, din partea lui Söder, a unei viitoare poziții ministeriale în noul cabinet din 2025 sau asigurarea, din partea lui Merz, că nu va exista o coaliție negru-verde, ci una Groko (SPD/CDU).

Scholz și Merz, umăr la umăr

În cursa pentru funcția de cancelar al Germaniei, la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, se prefigurează o competiție strânsă între actualul cancelar, Olaf Scholz (SPD), și președintele CDU, al opoziției în Bundestag, Friedrich Merz.

După cum arată un nou sondaj INSA comandat de „Bild”, cei doi concurenți au primit 30% din voturi și, prin urmare, sunt la fel de puternici. Comparativ cu ultimul sondaj, Scholz a reușit să câștige nouă puncte procentuale, în timp ce Merz a reușit să câștige doar cinci.

Raportat la grupele de vârstă, se observă că politicianul SPD este deosebit de popular în rândul tinerilor între 18 și 49 de ani. Aici ar obține 40% din voturi, dar doar 21% printre cei peste 49 de ani.

Situația este diferită pentru politicianul CDU: doar 24% dintre tineri l-ar vota, în timp ce în rândul persoanelor în vârstă procentul susținătorilor este de 35%.

INTERVIURILE HotNews.ro