Sari direct la conținut

Societatile de administrare a investitiilor pot detine mai mult de 1% din SIF-uri

HotNews.ro

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis in data de 18 iunie o decizie potrivit careia fiecare fond de investitii poate detine 1% din SIF-uri, chiar daca aceste fonduri sunt administrate de aceeasi societade de administrare a investitiilor (SAI).

CNVM ofera prezumtia de nevinovatie SAI-urilor, aratand ca acestea nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza, pana la proba contrarie.

“Atat timp cat prin activitatile pe care le deruleaza nu indica ca actioneaza in mod concertat, SAI-urile pot achizitiona cat vor dintr-un SIF”, a comentat decizia CNVM, pentru HotNews.ro, brokerul Adrian Barbulescu de la Prime Transaction.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, crede ca aceasta decizie ii avantajaza pe actionarii mari si ii discrimineaza pe cei mici. Potrivit lui Paul astfel se incalca articolul 209 din Legea de capital, care prevede tratament egal pentru actionari.

Pe de alta parte, Dan Paul spune ca “CNVM vrea sa desfiinteze pragul de detinere la SIF-uri. Aceasta este bine pentru ca statul nu poate sa decida pentru companiile private, iar CNVM reprezinta statul”.

Adrian Barbulescu este de parere ca societatile de administrare a investitiilor nu vor putea sa isi foloseasca aceste detineri in AGA si nu vor putea sa voteze in baza tuturor detinerilor.

Actionarii care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1% dintr-un SIF trebuie sa raporteze detinerea, dreptul de vot urmand sa fie anulat pentru detinerile ce depasesc 1%. De asemenea, acestia vor fi obligati sa vanda o parte din actiuni in termen de trei luni pentru ca detinerea sa scada sub 1%.

Ca urmare a deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in sedinta de joi a Bursei de Valori Bucuresti, indicele celor cinci societati financiare, BET-FI, a crescut cu 5,77%, pana la un nou nivel record de 78.512,09.

Actiunile SIF Muntenia au crescut 6,49%, pana la 2,46 lei, pe fondul unui rulaj de 8,72 milioane lei, iar cele ale SIF Oltenia au urcat 5,82 procente, pana la 4 lei, pe o lichiditate de 25,67 milioane lei.

Titlurile SIF Moldova au avansat cu 5,71%, pana la 3,52 lei, pe fondul unor tranzactii de 27,97 milioane lei, actiunile SIF Banat-Crisana au castigat 5,67%, pana la 3,54 lei, pe fondul unor schimburi de 20,44 milioane lei. Dintre cele cinci SIF-uri, actiunile SIF Transilvania au avut cea mai mica crestere, de 4,80%, pana la 2,40 lei, pe o lichiditate de 5,85 milioane lei,

Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF a fost de 88,65 milioane lei si a reprezentat 77,5% din lichiditatea totala a BVB.

Brokerul Adrian Barbulescu crede ca este posibil ca SIF-urile sa mai creasca, insa este posibil sa apara si vanzatori care sa isi marcheze profitul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro