Sari direct la conținut

Societe Generale a recuperat 1,7 miliarde de euro din pierderea provocata de Kerviel, prin deduceri fiscale. Gestul bancii a starnit aprinse polemici

HotNews.ro
Jerome Kerviel, Foto: Reuters
Jerome Kerviel, Foto: Reuters

Société Générale a recuperat 1,7 miliarde de euro din cele 4,9 pierdute in afacerea Kerviel prin intermediul unui dispozitiv fiscal putin cunoscut, scriu ziarele franceze de luni. Potrivit unui articol din Codul Fiscal francez, in cazul unor pierderi exceptionale, companiile pot beneficia de o reducere a impozitelor de pana la o treime din suma pierduta. In cazul SocGen, mecanismul a fost activat in doi pasi, noteaza La Tribune de luni.

Pentru exercitiul fiscal din 2007, banca a inregistrat datorita lui Kerviel, un castig de 1,47 miliarde de euro, pentru care a platit un impozit de 507 milioane, potrivit unui document citat de media locala. In anul urmator, banca a constatat o pierdere de 6,38 miliarde de euro (soldul dintre castigul din 2007 si pierderea din 2008 a fost de 4,9 miliarde de euro), ceea ce a declansat mecanismul deducerii fiscale de care aminteam mai sus. In total, SocGen si-a dedus 2,197 miliarde de euro, din care daca scadem impozitul platit in 2007, obtinem o „economie” de 1,69 miliarde de euro.

Oficialii bancii au declarat ca tratamentul fiscal al pierderilor a fost facut cu toata transparenta si in conformitate cu legile Fiscului. Politicienii s-au revoltat dupa ce operatiunea a iesit la iveala, declarand ca nu e treaba contribuabililor sa plateasca pentru erorile unei banci private si au cerut bancherilor sa restituie Statului banii dedusi fiscal, scrie si Le Figaro. La randul lui, avocatul lui Kerviel a declarat ca de-a lungul procesului banca a ascuns instantei recuperarea unei parti importante a prejudiciului, continuand sa se judece ca si cand pierderea ar fi fost de 4,9 miliarde de euro.

Fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, a fost condamnat marti de un tribunal din Paris la cinci ani de inchisoare, dintre care doi ani cu suspendare, dupa ce a provocat bancii franceze pierderi de aproape cinci miliarde de euro la inceputul lui 2008, potrivit AFP. De asemenea, Kerviel a fost obligat la plata unor daune in valoare de 4,9 miliarde de euro, suma pe care banca ar fi pierdut-o in urma speculatiilor fostului trader.

Instanta l-a declarat vinovat pe Jerome Kerviel de abuz de incredere, fals si introducerea de date frauduloase intr-un sistem informatic.

Avocatul lui Kerviel a cerut achitarea clientului sau, invinovatind banca pentru scandalul care aproape a distrus-o, si a sustinut ca sefii traderului stiau de actiunile acestuia. Judecatorul a spus insa ca dovezile aduse de aparare „nu ne permit sa deducem ca Societe Generale avea cunostinta de actiunile fraudulente ale lui Jerome Kerviel”. El a adaugat ca fostul trader „si-a depasit mandatul prin asumarea de pozitii speculative in proportii gigantice”.

In timpul procesului, Jerome Kerviel a contestat acuzatiile si a refuzat sa-si asume raspunderea pentru aceasta pierdere. El a sustinut ca sefii sai erau la curent cu operatiunile pe care le derula – desi acestia au dezmintit acest lucru, in marturiile depuse – si spune ca ar fi putut sa se „redreseze”, daca i s-ar fi lasat timpul necesar. Potrivit fostului trader, inchiderea pozitiilor a fost facuta la un moment prost, afirmatie contestata de avocatul bancii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro