Sari direct la conținut

Sociolog, despre rezultatele alegerilor: Spirala tăcerii nu a existat. Un vot patriotic, liber de mistificări, dezinformări și propagandă străină

HotNews.ro
Rezultatele turului II al alegerilor prezidențiale din 2025. Grafică: Ion Mateș/ Hotnews. Foto: Andreea Alexandru / Profimedia și Inquam Photos / Codrin Unici
Rezultatele turului II al alegerilor prezidențiale din 2025. Grafică: Ion Mateș/ Hotnews. Foto: Andreea Alexandru / Profimedia și Inquam Photos / Codrin Unici

Directorul INSCOP Research, Remus Ioan Ştefureac, susține că la sondajele făcute în țară înainte de ziua scrutinului și în duminica alegerilor prezidențiale au fost foarte aproape de rezultatele finale, semn că de această dată nu a mai existat fenomenul denumit „spirala tăcerii”.

„Spirala tăcerii nu a existat. Sau dacă a existat a fost de fapt una dublă, în ambele părți (votanți Geroge Simion mai timizi din urbanul mare unde domina Nicușor Dan și votanți ai lui Nicușor Dan mai timizi din urbanul mic și rural unde domina George Simion) care s-au anulat reciproc”, a explicat sociologul într-o analiză post-electorală pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și grafice pentru sondaje și scorurile oficiale.

El a susținut că, în realitate, n-a fost nevoie de explicații metafizice pentru înfrângerea lui George Simion și victoria categorică a lui Nicușor Dan, la scrutinul care a marcat o prezență masivă.

„Nici spirale, nici treziri în conștiință, niciun fenomen exoteric nu au parazitat dezmeticirea unei majorități puternice în cadrul uneia dintre cele mai mari participări la vot din ultimii 30 de ani care a confirmat apartenența României la lumea euro-atlantică. Un vot patriotic în adevăratul sens al cuvântului, liber de mistificări, dezinformări și propagandă străină”, a mai spus Ștefureac.

Ștefureac amintește că toate estimările realizate de echipa sa, atât în turul I și II din 2025, cât și la parlamentarele din 2024, au fost extrem de apropiate de rezultatele oficiale, ceea ce demonstrează, în opinia sa, că „foarte puțini respondenți au mințit în cadrul interviurilor aplicate de operatorii de sondaj.”

Sociologul a atras atenția asupra rolului esențial al sondajelor bine realizate în consolidarea democrației, nu doar în timpul alegerilor, ci mai ales între scrutine:

„Sondajele de opinie sunt un instrument temeinic de consolidare a democrației fiind cel mai ieftin și puternic mijloc de a aduce la lumină vocea cetățenilor între alegeri și de a contribui la modelarea politicilor publice și a deciziilor politice în acord cu voința populației”, a mai adăugat șeful INSCOP.

INTERVIURILE HotNews.ro