Sari direct la conținut

Șoferii care consumă substanțe interzise, închisoare de la 1 la 5 ani. Proiect adoptat de Senat / Expert: Vor fi pedepsiți șoferi nevinovați

Șoferii care consumă substanțe interzise, închisoare de la 1 la 5 ani. Proiect adoptat de Senat / Expert: Vor fi pedepsiți șoferi nevinovați
Polițiști rutieri efectuează controale anti-drog. FOTO: Inquam Photos / Cristi Vescan

Senatul a votat luni un proiect de lege criticat de experți, care aduce modificări importante pentru șoferii care sunt testați pozitiv la substanțe interzise în sânge. Printre amendamente se numără și o „clauză de nepedepsire” potrivit căreia șoferii care sunt depistați pozitiv după ce au consumat medicamente în baza unei prescripții medicale să nu fie pedepsiţi. Ministerul Sănătății are un an la dispoziție ca să stabilească care sunt medicamentele ce conțin substanțe interzise. 

Proiectul a fost aprobat de Senat cu 85 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 30 de abțineri.

Inițiativa legislativă, care a generat dezbateri în spațiul public, a venit după o decizie a instanței supreme, care a decis la începutul anului că, pentru ca o persoană să fie condamnată pentru conducerea unui vehicul sub influența drogurilor trebuie „să se constate că substanța respectivă a afectat capacitatea șoferului de a conduce” și „să fie constatată prezența în probele biologice a substanței psihoactive”.

Membrii comisiilor juridică și de sănătate din Senat au dezbătut amendamentele propunerii legislative care prevede pedepsirea persoanelor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat până acum de două ori de către comisia juridică pentru a avea timp suplimentar pentru formularea de amendamente.

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru „conducere sub influența substanțelor psihoactive”

În forma adoptată luni de Senat, pedeapele au rămas așa cum sunt prevăzute de Codul Penal – închisoare de la 1 la 5 ani,  și nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, cum prevedea proiectul de lege în forma inițială.

Legea prevede că nu se va aplica în cazul în care prezența substanței în sânge este rezultatul administrării unor medicamente, și nu al consumului de droguri. Dacă șoferul prezintă o rețetă medicală prin care demonstrează că medicul i-a recomandat să ia medicamente care conțin codeină, de exemplu, nu va fi pedepsit. 

„Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Nu se pedepsește fapta (…) dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații și recomandări privind administrarea acestora!, prevede forma amendată a propunerii legislative pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

Criticat și în plen, și în comisii

Dacă trece și de Camera Deputaților, care e for decizional, în forma actuală, după ce e promulgat de președinte, proiectul de lege va intra în vigoare la un an de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Proiectul legislativ a fost criticat atât în comisiile de specialitate, cât și în plen.

Senatoarea USR Simona Spătaru a spus că proiectul aduce puține soluții și mai multe controverse. 

„Această amânare văzută astăzi într-un amendament, cu prezenta lege care intră în vigoare într-un an de zile, spune mai mult. E clar că nici inițiatorii nu sunt foarte fericiți din ce a ieșit în final”, a declarat Simona Spătaru de la tribuna Senatului. 

Nadia Cerva (S.O.S România) a invocat poziția Înaltei Curți de Casație și Justiție, care recomandă introducerea unor praguri clare, nu a unor clauze de nepedepsire. 

„Haideți să dăm drumul la un proiect bun, nu la unul pe jumătate. Altfel, dosarele ajung în instanță, se tergiversează, și tot noi ne plângem că durează prea mult”, a spus ea.

La rândul ei, senatoarea PSD Victoria Stoiciu, invitată la dezbateri, a explicat că, la șase ore după administrarea unui Nurofen Plus, rezultatele analizelor i-au arătat că are codeină în sânge, fără a indica și sursa acesteia. 

„În acest caz, procurorul va trebui să ceară o expertiză, pentru a stabili proveniența. Nu e vorba doar de codeină, ci și de alte produse, cum ar fi spray-urile nazale”, a precizat ea.

O parte dintre senatorii prezenți au reclamat că amendamentele adoptate luni au fost primite de membrii comisiilor de specialitate cu 20 de minute înainte de începerea ședinței. Mai mult, reprezentanți ai societății civile și experți nu au fost lăsați să participe la dezbaterea din comisie.

Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic, a declarat pentru HotNews.ro, că a depus cerere pentru a participa la ședința comisiei, așa cum face mereu.

Cu toate astea, cei doi președinți, Ion-Cristinel Rujan (Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări) și Adrian Streinu-Cercel (Comisia pentru Sănătate) nu au permis accesul experților pe motiv că au participat la celelalte dezbateri.  

Expert: „Vor fi pedepsiți în continuare șoferi nevinovați”

„Amendamentul care pare să excepteze șoferii cu prescripție medicală nu rezolvă niciuna dintre problemele proiectului de lege care ar face din România singura țară care ar pedepsi oameni nevinovați bazat pe simpla prezență sau absență a oricăror substanțe, fără măsurătoare cantitativă și fără expertiză medico-legală. Chiar din contră, amendamentul înrăutățește și mai tare proiectul”, a declarat Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, pentru HotNews.ro.

El spune că au existat persoane condamnate după ce au luat medicamente banale, pentru care oricum nu se eliberează prescripție, cum ar fi Nurofen Plus, care conține codeină. 

„Vor fi pedepsiți în continuare șoferi nevinovați care s-au oprit din consumul de substanțe ilegale. De exemplu, canabisul poate rămâne rezidual în sânge chiar și o lună în unele cazuri”, adaugă Vlad Zaha. 

El a trage atenția și asupra faptului că va exista o avalanșă de prescripții medicale.

„Va fi imposibil de aflat dacă oamenii cu prescripție chiar și-au urmat prescripția, fiindcă se elimină expertiza medico-legală și analiza cantitativă. Vom avea o tranziție către consum de medicamente în cantități mult peste limitele legale fiindcă nimeni nu va mai putea măsura cantitatea, va fi doar prezent/absent”, a mai arătat Zaha. 

În concluzie, el spune că este nevoie de analiză cantitativă pentru toate cazurile de substanțe ilegale sau legale pentru a evita sancționarea unor reziduuri și este nevoie de expertiză medico-legală pentru a vedea dacă șoferii cu prescripție și-au luat corect tratamentele.

În vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial 

În cele 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătății va trebui să întocmească o listă a medicamentelor care conțin substanțe psihoactive care pot afecta capacitatea de a conduce. 

În plus, inițiatorii cer ca toate medicamentele care conțin substanțe psihoactive, cum ar fi codeina, să fie eliberate doar în baza prescripției medicale. 

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, unul dintre inițiatori, spunea că noile modificări ale proiectului elimină necesitatea unei expertize în ceea ce privește capacitatea unei substanțe de a afecta sau nu capacitatea de a conduce. El a explicat că, în prezent, aceste expertize sunt obligatorii chiar și când vinovăția e clară.

„În lipsa unor criterii științifice asumate de Ministerul Sănătății, expertizele astăzi sunt o marjă mare de subiectivism, ceea ce poate duce la abuzuri sau chiar corupție. Dezbaterile pe marginea acestui proiect au arătat nevoia unor amendamente care să protejeze pacienții care iau medicamente ce conțin substanțe psihoactive, dar care, respectând indicațiile medicale, nu sunt un pericol pe drumurile publice”, a declarat Cazanciuc.

El adaugă și că termenul acesta de un an permite Ministerului Sănătății să ia măsuri, în așa fel încât pacienții să nu mai poată cumpăra medicamente care conțin substanțe psihoactive de la farmacii, fără rețetă.

Există o listă a substanțelor care afectează capacitatea de a conduce elaborată de Ministerul Sănătății, dar este doar informativă, întrucât trebuie să fie transpusă în lege. 

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro