Șoferii sunt obligați să plătească amenda pentru a-și putea recăpăta permisul. Nouă prevedere intrată în vigoare

Modificările legale la legea privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 23 martie, anunță Ministerul de Interne într-un comunicat de presă. Odată cu noile prevederi, șoferii nu mai pot să-și recapete permisul de conducere dacă nu aduc dovada plății amenzii primite.
Noua prevedere din legea publicată astăzi se adaugă condițiilor deja existente, pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce la cererea titularului ce trebuie îndeplinite cumulativ, respectiv acela că a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație și că a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
„Potrivit modificării aduse actului normativ, persoanele care solicită reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce trebuie să prezinte dovada achitării amenzii”, transmite Ministerul de Interne.
Mai exact, noua prevedere se adaugă condițiilor prezente în lege care permit reducerea perioadei în care este suspendat permisul.
Cele trei condiții pentru recuperarea permisului
Legea permite acum ca „la cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
- a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație,
- a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei,
- prezintă dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârșirea contravenției care a determinat suspendarea dreptului de a conduce.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 195/ 2002, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.