Sari direct la conținut

Sofia are vești importante privind aderarea la Schengen, scrie presa bulgară

HotNews.ro
Spațiul Schengen, Foto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com
Spațiul Schengen, Foto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com

Ministrul de Externe interimar al Bulgariei, Ivan Kondov, se așteaptă la o decizie pozitivă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul anului, prin care controalele la granițele terestre Schengen să fie desființate.

El și-a exprimat această așteptare în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul Afacerilor Europene al Republicii Cehe, Martin Dvořák, aflat în vizită în Bulgaria, scrie publicația bulgară StandartNews, preluată de Rador Radio România.

Kondov a subliniat reducerea semnificativă a tentativelor de migrare ilegală prin Bulgaria ca urmare a eforturilor depuse.

Partea cehă și-a reafirmat sprijinul ferm pentru ridicarea în curând pentru Bulgaria a controalelor la frontierele terestre Schengen, a informat ministerul condus de Kondov.

Președinția maghiară a UE vrea să discute despre admiterea României și Bulgariei în Schengen în decembrie, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de interne ai UE, a declarat în urmă cu câteva zile adjunctul ministrului pentru Afaceri Europene al Ungariei, Balazs Molnar, a transmis agenția austriacă APA.

Aceste semnale de la Sofia vin după ce, luna aceasta, și premierul român Marcel Ciolacu s-a arătat convins că anul acesta România va intra în spațiul de liberă circulație Schengen şi cu graniţele terestre.

„Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec al fostului prim-ministru, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru”, a afirmat Ciolacu la mijlocul lunii octombrie

Întrebat dacă are garanţia acestui rezultat, premierul Ciolacu a răspuns: „Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”.

Afirmațiile premierului român au venit după ce, la consiliul JAI de pe 10 octombrie, România a rămas iar la ușa Schengenului terestru, iar ministrul de interne din Austria, cea care blochează aderarea României și Bulgariei, a spus că „suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.

Intrarea României în Schengen, este susținută de Ungaria, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului. Aderarea României (cu frontierele terestre) la spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto.

Foto: DreamsTime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro