Sari direct la conținut

Soldații ruși, luați prizonieri de ucraineni în regiunea Kursk, visează la întoarcerea acasă / „Pur și simplu am fost abandonați”

HotNews.ro
Soldații ruși, luați prizonieri de ucraineni în regiunea Kursk, visează la întoarcerea acasă / „Pur și simplu am fost abandonați”
Prizonieri ruși luați de forțele ucrainene care luptă în regiunea Kursk, FOTO: Ukrainian Security Service Press Office via AP / AP / Profimedia

Unii răniți, majoritatea foarte tineri, toți vor să se întoarcă acasă: luați prizonieri în timpul ofensivei ucrainene surprinzătoare din regiunea Kursk, soldații ruși au acum o singură speranță – să fie schimbați cu prizonieri ucraineni.

AFP a reușit să discute pe scurt cu câțiva dintre acești prizonieri de război ruși, într-un loc unde sunt deținuți în regiunea Șumi, vizavi de Kursk, în nordul Ucrainei, sub supravegherea ofițerilor ucraineni.

Așezat pe patul său, un recrut rus în vârstă de 22 de ani își amintește momentul capturării sale, în ceea ce este unul dintre cele mai mari raiduri ale forțelor ucrainene de la începutul războiului în 2022.

„Totul era normal, totul era bine. Și apoi acest moment neașteptat a dat totul peste cap”, explică el, susținând că el și camarazii săi au fost «pur și simplu abandonați de comandament» atunci când forțele ucrainene au trecut granița.

„A fost neașteptat”, repetă tânărul, care își făcea serviciul militar de 10 luni în momentul capturării, în timp ce ofițeri ucraineni stau în apropiere.

Temându-se că vor fi uciși dacă rămân, tinerii recruți au mers timp de trei zile prin păduri și mlaștini și „au dormit pe pământ rece”, unde au dat peste un grup de soldați ucraineni.

El spune că acum așteaptă „să fie schimbat pentru a putea merge acasă la familia mea”.

Spre deosebire de soldații contractuali, recruții ruși nu luptă în Ucraina, ci își îndeplinesc serviciul militar obligatoriu de un an pe teritoriul național. Ei sunt adesea tineri fără experiență militară reală.

Un alt deținut, un polițist de frontieră în vârstă de 42 de ani cu un picior bandajat, spune că a fost capturat în prima zi a ofensivei ucrainene.

„Încercuirea era totală, nu exista nicio cale de ieșire. Așa că s-a luat decizia de a ne preda”, spune el, adăugând că și el dorește să fie schimbat. „Asta este ceea ce sper cel mai mult, desigur”.

Un vehicul militar ucrainean transportă oameni legați la ochi în uniforme militare rusești, în regiunea Sumî, la 13 august 2024. Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

„Oameni obișnuiți”

Volodimir, directorul adjunct al unității în care sunt deținuți, este mulțumit de „numărul foarte mare” de soldați ruși capturați în acest asalt ucrainean fără precedent asupra teritoriului rus, lansat pe 6 august.

El explică faptul că prizonierii au fost inițial „speriați de tot”, așteptându-se să fie maltratați în detenție. În cele din urmă, spune el, ei „și-au revenit la viață” și starea lor psihologică „s-a stabilizat”.

„Pe câmpul de luptă, ei sunt soldați urâți (de ucraineni), dar când sunt capturați, devin oameni obișnuiți”, continuă Volodimir.

Potrivit Kievului, câteva sute de soldați ruși s-au predat de la începutul ofensivei, dar numărul exact nu a fost dezvăluit.

Președintele Volodimir Zelenski s-a lăudat cu acest „fond de schimb”, spunând că se așteaptă la un schimb „în viitorul apropiat” pentru soldații ucraineni luați prizonieri de Moscova.

„Această operațiune a devenit cea mai mare investiție a noastră în procesul de eliberare a ucrainenilor ținuți prizonieri în Rusia”, s-a lăudat el.

Săptămâna trecută, o sursă din cadrul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) a declarat pentru AFP că 102 soldați ruși au fost capturați într-o singură zi, cel mai mare număr capturat vreodată la un moment dat în acest război.

La rândul lor, militarii ruși au postat pe rețelele de socializare videoclipuri în care apar soldați ucraineni proaspăt capturați.

Potrivit unei estimări făcute de președintele Vladimir Putin în iunie anul trecut, Rusia deține aproape 6 500 de prizonieri de război ucraineni.

În ultimii doi ani, cele două părți au efectuat numeroase schimburi de prizonieri, care au dus la eliberarea a mii de persoane atât de partea rusă, cât și de partea ucraineană.

De data aceasta, Kievul insistă că poartă deja discuții cu Moscova în vederea unui schimb. Oficialul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a declarat că este în contact cu omologul său rus, Tatiana Moskalkova, pe această temă.

„Au existat conversații proactive la inițiativa omologului meu rus”, a declarat el, adăugând că «această situație a forțat partea rusă să ia inițiativa».

INTERVIURILE HotNews.ro