Sari direct la conținut

Solidaritatea “surselor” securiste si Tratatul Marga Barbu

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Se pare ca d-lui Andrei Marga nici prin gand nu-i trece sa demisioneze. Il lasa complet rece faptul ca sute de oameni cer demisia sa pe motive de crasa incompetenta (a se citi comentariile multora dintre semnatarii petitiei care cere Senatului sa-l demita pe Andrei Marga). Autocrat olimpian, pontifex maximus arogant si sigur de sine, nestingherit de vreo indoiala, detasat cu cosmica superbie de realitate, profesorul Marga se face de ras si arunca in penibil Institutul Cultural Roman. Se crede insurubat acolo pentru vecie. Pentru moment, l-a invitat sa conferentieze la ICR pe istoricul Dan Berindei, membru al Academiei Romane, un personaj cu un trecut cel putin dubios (v. linkul de mai jos). Despre ce este vorba? De ce tocmai Dan Berindei? Ce afinitati misterioase exista intre domnii Marga si Berindei? Se pare ca “sursa” securista la “sursa” securista trage. In acest caz, folosind resursele si firma ICR.

Semnalez aici o postare de un umor irezistibil pe blogul lui Ioan T. Morar. Scriitorul isi imagineaza, ca epilog la anuntata sindrofie a turnatorilor, momentul apoteotic al semnarii unui Tratat de colaborare si asistenta mutuala intre ICR (Andrei Marga) si Ministerul Culturii (Daniel Barbu). Nu este o hiperbola nascuta din imaginatia clocotitoare a unui admirabil poet, ci un deznodamant perfect plauzibil daca tinem cont de “strategiile” de promovare a culturii romanesti in “provinciile istorice”, adoptate si puse in gogoliana (sau urmuziana) practica de ICR-ul condus de Andrei Marga. Abunda sufletele moarte in imperiul caloriferului. Ma intreb ce gandeste in aceste zile sarcasticul Daniel Barbu. Ma rog, a intrat in hora, trebuie sa joace. Ioan T. Morar nu greseste: istoria contemporana a Romaniei ar retine acest pact drept Tratatul Marga Barbu…

Pentru ca, n’est-ce pas, istoria Romaniei este dominata de pagini glorioase, de eroism, martiriu si onoare, este o inaintare cintinua pe ceea ce un profesor de marxism, apoi ideolog si vicepresedinte al FSN in timpul mineriadiei din iunie 1990, N. S. Dumitru, numea “magistrala progresului istoric”, cum inteleg din “Adevarul” ca se propaga in filmul profesorului Adrian Cioroianu lansat la ICR-ul profesorului Marga, in prezenta acestuia:

Românii nu au motive să se ruşineze de istoria lor. Acesta e mesajul-cheie al documentarului “Un secol pentru România” lansat luni, 21 ianuarie în format DVD la Institutul Cultural Român din Bucureşti, în prezenţa preşedintelui ICR, Andrei Marga, a istoricului Adrian Cioroianu, care a realizat scenariul şi prezentarea documentarului, şi a reprezentanţilor televiziunii publice.

Am citit ca filmul profesorului Cioroianu va fi trimis, prin ICR, catre toate ambasadele si reprezentantele Romaniei in lume. A sosit ceasul adevarului, al difuzarii globale a istoriei eroice a acelui popor pe care Nicolae Ceausescu il numea, la Congresul al IX-lea, “harnic si cutezator”, infratit cu padurile, cu muntii si cu raurile etc etc, un popor care si-a aparat cu sange glia stramoseasca. Sa piara nihilistii, carcotasii, cosmopolitii fara radacini, stipendiatii agenturilor inamice, cautatorii de pete-n soare, cei care incearca sa intineze in vreun fel glorioasa imagine a tarii si a neamului! ICR vegheaza.

Citeste tot articolul si coemnteaza pe

Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro