Sari direct la conținut

„Soluția celor două state”: Cine ar putea recunoaște însă un stat palestinian?

HotNews.ro
Proteste pro Palestina, Foto: Dita Alangkara / AP / Profimedia
Proteste pro Palestina, Foto: Dita Alangkara / AP / Profimedia

Majoritatea țărilor din lume au recunoscut unilateral un stat palestinian, în timp ce palestinienii au relansat oficial procedura pentru a deveni un stat membru cu drepturi depline al ONU, potrivit AFP.

Potrivit propriei numărători a Autorității Palestiniene, aproximativ 137 din cele 193 de state membre ale ONU și-au anunțat recunoașterea pentru un stat palestinian. Nu este cazul majorității țărilor din Europa de Vest, America de Nord, Australia, Japonia și Coreea de Sud.

Aflat într-o vizită în Iordania, premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat marți, potrivit mai multor ziare spaniole, că este hotărât să accelereze procesul astfel încât Spania să recunoască un stat palestinian până la vară.

În 1988, declarația de independență și primele recunoașteri…

La 15 noiembrie 1988, la câteva luni după declanșarea primei Intifada (revolta palestiniană împotriva ocupației israeliene), liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, a proclamat la Alger „înființarea statului palestinian”, cu Ierusalimul drept capitală, la tribuna Consiliului Național Palestinian (CNP) din exil. Câteva minute mai târziu, Algeria a recunoscut oficial un „stat palestinian independent”.

O săptămână mai târziu, patruzeci de țări, printre care China, India, Turcia și majoritatea țărilor arabe, făcuseră deja același pas. Acest lucru a fost apoi urmat de aproape toate țările de pe continentul african și de blocul sovietic.

Majoritatea țărilor din America Centrală și Latină au aderat în 2010 și 2011.

2012: Cu un picior în ONU

Palestinienii lansează o ofensivă diplomatică și la nivelul instituțiilor internaționale. Printr-un vot istoric, în noiembrie 2012, ei au devenit un stat observator la ONU, ceea ce, deși nu le conferă statutul de membru cu drepturi depline și drept de vot, le oferă acces la agențiile ONU și la tratatele internaționale.

În baza acestui nou statut, palestinienii se vor alătura Curții Penale Internaționale (CPI) în 2015, ceea ce va permite deschiderea de anchete privind operațiunile militare din teritoriile palestiniene. Statele Unite și Israelul denunță această decizie.

Unesco (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) deschisese calea prin admiterea palestinienilor ca unul dintre membrii săi cu drepturi depline în octombrie 2011. Israelul și Statele Unite vor părăsi organizația în 2018, dar vor reveni în 2023.

2014: Suedia, un pionier în cadrul UE

Suedia, care are o comunitate palestiniană numeroasă, a devenit în 2014 prima țară din UE care a recunoscut un „stat al Palestinei”, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România și Cipru făcând acest lucru înainte de aderarea la UE.

Decizia de la Stockholm, luată într-un moment în care eforturile de soluționare a conflictului israeliano-palestinian păreau să se afle într-un impas total, a dus la ani de relații furtunoase cu Israelul.

Spania nu este singura țară europeană care ia în considerare posibilitatea de a călca pe urmele Suediei. La 22 martie, Pedro Sanchez a emis o declarație comună cu omologii săi irlandez, maltez și sloven, în care au afirmat că sunt „gata să recunoască Palestina” dacă „circumstanțele sunt potrivite”.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut, de asemenea, un pas înainte în februarie, afirmând că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian „nu este tabu pentru Franța”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro