Sari direct la conținut

Solutia mea la testul de gramatica din EN 2012 – nici subiectiva, nici predicativa, ci atributiva 

HotNews.ro

In Germania, multe verbe se pun la sfarsitul propozitiei sau frazei, asa ca trebuie sa inveti sa gandesti „invers”. Uitandu-ma peste scandalul cu „subiectiva sau predicativa” la examenul de limba romana pentru elevii de clasa a VIII-a, imi zic „Hai sa vad despre ce-i vorba”. Si citesc fraza cu pricina: „Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii”. Daca o inversezi in mod logic si scoti emfaza exprimarii, ea devine: „Dificultatea rasfoirii este (a)ceea ce ma jeneaza„. Subordonata din fraza e propozitia „ce ma jeneaza”, care sta pe langa „ceea” (hai sa-i zicem „problema”), si o determina atributiv. Eu, personal, n-am inteles, prin urmare, de ce se cearta lumea si se fac petitii pe doua solutii incorecte.

In 26 iunie, Hotnews scrie: „Mii de elevi si parinti au semnat o petitie online prin care cer Ministerului Educatiei sa revizuiasca baremul de la examenul de Limba si literatura romana, din cadrul Evaluarii Nationale 2012. ‘Solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C. «propozitie subiectiva», cat si a variantei B. «propozitie predicativa»'”, se arata in petitia online.

Luni, 25 iunie, absolventii claselor a VIII-a au sustinut examenul de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale. Dupa publicarea baremului de corectare la Limba si literatura romana, pe forumuri a inceput o adevarata dezbatere cu privire la corectitudinea raspunsului indicat de barem, la acest subiect” mai scrie Hotnews.

Subiectul in discutie a fost urmatorul:

3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte

Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneeaza este dificultatea rasfoirii este:

a. atributiva;

b. predicativa;

c. subiectiva.”

Ma intreb daca „e”-ul dublu din cuvantul „jeneaza” e o greseala venita in plic de la minister, sau o preluare gresita in presa, a textului din examen.

In opinia mea, propozitia subordonata din fraza de examen este atributiva, prin urmare raspunsul corect este „A”, prima optiune din grila de test. Propozitia „Ce ma jeneaza” sta pe langa „ceea” (pronume demonstrativ de departare) si-i precizeaza sensul, deci functioneaza ca atribut. Hai sa punem intrebarea de aflare a unei functii gramaticale, ca la clasa a VII-a: „Care/ce problema, care ‘ceea’ „? Care ma jeneaza.

Explic rationamentul mai pe larg. „Dificultatea rasfoirii este ceea [problema] ce [care] ma jeneaza” ar fi o transcriere a frazei, in termeni mai usor inteligibili. Daca „problema” o inlocuiesti cu pronumele demonstrativ de departare „aceea” sau cu forma sa prescurtata „ceea” si inversezi ordinea in fraza in asa fel incat sa dai emfaza „problemei” (ceea) care (ce) jeneaza, atunci se ajunge la fraza data in examen si la dilema care a antrenat zeci de mii de voci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro