Sari direct la conținut

Solutia pentru Guvernul Tariceanu ar fi fost demisia. Si inca de anul trecut

Jeopardy

Inainte ca planul de 700 de miliarde de dolari al presedintelui SUA, George W. Bush, sa fie votat acum 3 zile in Camera Reprezentantilor, reprezentantii au fost inundati de mii si mii de emailuri si telefoane ale votantilor care si-au exprimat clar nemultumirea fata de proiectul presedintelui american, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Planul de 700 de miliarde fusese in prealabil aprobat atat de reprezentantii majoritatii cat si ai minoritatii din Camera Reprezentantilor, de ministrul de finante al SUA, de principalele institutii media etc. Insa votantii in mod clar nu au vrut ca planul sa fie aprobat, in consecinta, reprezentantii (alesi uninominal) au votat impotriva.

In Romania, Guvernul si Parlamentul se afla intr-o perpetua intrecere de a nu lua in considerare opinia publica, intrecere ce s-a accentuat inainte de alegerile din noiembrie. Este adevarat ca si cetatenii au renuntat de ceva vreme la atitudinea civica: prezenta la vot este in continua scadere.

Pomenile electorale, majorarea fara acoperire a pensiilor, majorarea fara acoperire a salariilor bugetarilor au dus atat la deficit bugetar in ani de crestere economica record (deci in ani in care este bine sa economisesti pentru perioade un pic mai grele, precum cele ce vor veni in curand) iar datoria publica a crescut de la luna la luna in conditiile unei piete financiare nefavorabile (rata de dobanda mai ridicata).

In conditiile recesiunii economice din Europa de Vest (care reprezinta 65% din piata de export a Romaniei), cresterea economica a tarii noastre se va incetini simtitor. Ca atare, deficitul bugetar va creste mai mult decat a fost anticipat de guvern. In plus, deficitul bugetar va fi afectat de cresterile neplanificate de salarii ale bugetarilor votate de Parlament zilele trecute. Nu ma tem neaparat de inflatie (recesiunea economica globala ne va ajuta in tinta de inflatie), cat mai ales de cresterea necontrolata si la un pret nejustificat de mare a datoriei publice.

Exista riscul ca in doar cativa ani, plata dobanzii pentru datoria publica sa fie mai mare decat bugetul pentru Educatie!

Iar daca tendintele actuale de iresponsabilitate bugetara din partea Guvernului si Parlamentului vor continua, se poate ajunge chiar in imposibilitate de plata. Ce fel de pensii si ce fel de salarii vor primi angajatii bugetari daca Guvernul va ajunge in imposibilitate de plata?

Citeste restul articolului si comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro