Sari direct la conținut

Somajul – criza economica afecteaza in primul rand barbatii

Conform INS, in iunie, numarul somerilor a crescut cu aproximativ 22.000 de persoane, in timp ce rata somajului a ajuns la 6%, procent destul de redus daca il comparam cu ce se intampla in alte tari.

Tinand cont de situatia in care se afla acum economia romaneasca, se pare ca aceasta rata scazuta a somajului ne costa extrem de mult: la CFR nu mai sunt bani de salarii, pensiile si mai ales salariile celor 1,4 milioane de bugetari sunt platite cu eforturi uriase si cu imprumuturi costisitoare, iar costul mentinerii unui aparat administrativ supradimensionat este mult mai mare decat ne-ar costa 200.000 de someri in plus.

Dincolo de aceste calcule insa, mi s-a parut interesant faptul ca din cele 196.000 de persoane intrate in somaj de la 1 octombrie, aproape doua treimi au fost barbati, si doar o treime femei. Click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Evolutia numarului somerilor
Evolutia numarului somerilor
Foto: Khris.ro

Astfel, numarul somerilor barbati a crescut cu 124.000 in perioada octombrie 08 – iunie 09, in timp ce numarul somerilor femei cu doar 72.000. Trebuie remarcat ca aceasta discrepanta s-a majorat semnificativ doar odata cu criza economica, in lunile anterioare diferenta fiind relativ constanta.

Cum putem explica aceasta evolutie? Cred ca cea mai mare parte a celor aproape 200.000 de disponibilizati provin din randul muncitorilor de pe liniile de productie, a operatorilor, si mai putin din randul personalului cu studii peste medie. Cum in productie lucreaza in primul rand barbati, cresterea mai rapida a ratei somajului in randul barbatilor este explicabila.

Sa vedem cum vor evolua lucrurile in momentul in care guvernul va incepe sa restructureze administratia si sectorul bugetar, pentru ca in aceste domenii proportia femeilor in totalul angajatilor este mai mare decat a barbatilor.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro