Somajul – de ce Romania sta mai prost decat SUA
Somajul reprezinta una dintre consecintele actualei crize mondiale si probabil multi se intreaba cati oameni vor ramane fara locuri de munca pana in momentul in care economia va reveni pe crestere. In SUA, din decembrie 2007 si pana in martie 2009 au ramas fara slujbe peste 5 milioane de oameni iar in Romania, ultimele 6 luni au adus 160.000 de someri. Pentru a avea o imagine de ansamblu insa, trebuie sa analizam situatia celor doua tari pe o perioada mai mare de timp.
SUA
Destui analisti spun ca numarul persoanelor care au intrat in somaj in ultimele 3 luni este extrem de mare si compara actuala stare de fapt cu ceea ce s-a intamplat in trecut, respectiv cu situatia somajului in timpul crizelor economice din anii 70 si de la inceputul anilor 80. Sa vedem cum stau lucrurile de fapt: in 1970, populatia SUA era de 203 milioane iar numarul angajatilor era de 82 milioane. In martie 2009, populatia SUA se cifra la 300 de milioane iar forta de munca angajata era de 154 de milioane. Cifrele arata ca in ultimii 28 de ani, la o crestere a populatiei cu 50%, numarul angajatilor aproape s-a dublat. In acest moment, numarul somerilor a ajuns la aproximativ 13 milioane.
Luand in considerare cele spuse mai sus, din punctul de vedere al somajului SUA nu sta foarte prost comparativ cu ceea ce s-a intamplat in anii 70-80. Mai pe intelesul tuturor, cei 663.000 de noi someri inregistrati in luna martie nu reprezinta decat 0.4% din forta de munca actuala (154 milioane) iar in timpul crizelor economice din 74-75 respectiv 82-83, in cele mai proaste luni si-au pierdut locul de munca 0.6% din totalul angajatilor ceea ce translatat in 2009, ar insemna ca aproape un milion de persoane sa isi piarda lunar locul de munca. Deci sa nu disperam, din punctul de vedere al somajului, americanii nu sunt chiar atat de afectati pe cat ar dori unii sa lase impresia. Graficul de mai jos este elocvent pentru a vedea cum stau lucrurile (sursa)
Romania
Ca de obicei, la noi lucrurile s-au intamplat exact pe dos. Inainte de 1990, in Romania notiunea de somaj nu exista decat in teorie si prin urmare, nu putem faca o analiza decat incepand cu 1990. Conform INS, in 1990 populatia se cifra la 23.3 milioane, numarul salariatiilor era de aproximativ 8 milioane, existau 2.5 milioane de pensionari iar rata de ocupare a resurselor de munca (cati dintre cei apti de munca, chiar munceau) se situa la 82%.
In ultimii 18 ani, lucrurile s-au schimbat dramatic: populatia a scazut la 21.5 milioane, numarul salariatiilor s-a injumatatit (4.5 M), numarul pensionarilor s-a dublat (4.7M) iar rata de ocupare s-a diminuat de la 82% la 63.4%. In conditiile in care marimea populatiei a ramas relativ aceeasi, injumatatirea numarului se salariati a facut ca importanta fiecarui salariat in economia nationala sa se dubleze.
Din punct de vedere economic, Romania a mers prost in primii 10 ani de la Revolutie insa dupa 2000, economia a inceput sa “duduie”. Prin urmare, ne-am fi asteptat ca lucrurile sa se indrepre insa nu s-a intamplat acest lucru din moment ce numarul salariatilor a continuat sa scada iar rata ocuparii resurselor de munca a scazut si ea de la 64,6% in 2000 la 63,4% in 2007.
Atat Guvernul Nastase cat si Guvernul Tariceanu nu au facut altceva decat sa dezvolte haotic tara, iar progresul economic s-a datorat in principal investitorilor straini/contextului international favorabil si nu priceperii politicienilor aflati la conducere.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.