Sari direct la conținut

SONDAJ: 70% dintre ucraineni vor ca Zelenski să rămână președinte cât va ține legea marțială

HotNews.ro
Volodimir Zeleski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia
Volodimir Zeleski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia

Marea majoritate a ucrainenilor cred că președintele Volodimir Zelenski trebuie să rămână președinte atât timp cât legea marțială impusă de război este în vigoare, arată un sondaj realizat Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), citat de publicația Interfax Ucraina

Dacă nu ar fi fost legea marțială în vigoare, pe 31 martie ar fi trebuit să fie alegeri prezidențiale în Ucraina, iar actualul mandat al lui Volodimir Zelenski s-ar fi încheiat pe 20 mai. 

O parte dintre opozanții președintelui ucrainean  îi contestă acum legitimitateam susținând că actuala Constituție a țării nu prevede extinderea mandatului prezidențial sub legea marțială. 

În acest context a fost realizat sondajul Institutului de Sociologie, publicat luni, care arată că între 65% și 74% dintre ucraineni, în funcție de regiune, sunt de acord cu prelungirea mandatului lui Volodimir Zelenski. 22% dintre respondenți cred însă, că acesta nu ar mai trebui să fie președinte. 

56% dintre ucraineni sunt mulțumiți sau aproape mulțumiți de activitatea lui Zelenski ca președinte, în timp ce 37% sunt puțin sau deloc. 

„Într-un sondaj anterior, realizat în septembrie 2023, 77% erau mulțumiți de președinte. Nivelul de aprobare a scăzut notabil, însă rămâne la un nivel ridicat”, notează sociologii KIIS. 

În același timp, mai arată sondajul, a scăzut dramatic procentul celor care îl admiră pe președintele Zelenski, de la 33% în iulie 2022, la 8% în prezent. Însă, chiar și așa, majoritatea ucrainenilor (69%) au o atitudine neutră sau pozitivă față de el. 

Sondajul a fost realizat în perioada 26 mai – 1 iulie, pe un eșantion de 2.011 de persoane din mai multe regiuni controlate de Ucraina, cu o marjă de eroare de 2,4%. 

Ucraina a introdus legea marțială după invazia la scară largă declanșată de Rusia pe 24 februarie 2022. Legea marțială interzice explicit organizarea alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale. 

INTERVIURILE HotNews.ro