Sondaj online: 77% sunt pentru 6% din PIB pentru Sanatate. Propune solutia ta pentru reformarea sistemului
77% dintre respondentii unui chestionar online, publicat de HotNews.ro, sunt pentru alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate. Chestionarul a fost publicat in perioada 3 – 26 noiembrie 2009.
- La chestionar au participat 14.000 de persoane, care au raspuns la intrebarea:
- Ce procent din buget credeti ca ar trebui alocat Sanatatii in anul 2010? In anul 2007, bugetul sanatatii a fost de 3,9% din PIB. In 2008 a fost de 4,5%, iar in 2009 bugetul a scazut la 3%.
- 77% (reprezentand 11.000 de persoane) sunt pentru majorarea cotei de Buget destinate Sanatatii, de la 3,9% la 6% din PIB.
- 13,5% (reprezentand 1.900 persoane) considera ca este suficienta o alocare de 4% din PIB, in timp ce 9% prefera ca alocarea sa fie mai mica decat in prezent, adica 3% din PIB.
- Recent, in Parlament a fost inaintat un proiect de lege, sustinut de peste 200.000 de cetateni, prin care bugetul Sanatatii sa fie, anul viitor, de 6%. [detalii]
Vezi sondajul si la finalul articolului
Solutii pentru sistemul sanitar – propuse de cititorii HotNews.ro
“Mecanismul care functioneaza in afara se numeste triangulatie” – Postat de Andrei [anonim]
Spitalele trebuie sa aduca specialisti foarte buni si sa ii plateasca bine
Totul porneste de la sintagma “Keep it simple!” Stau intr-o tara in care sistemul este functional si nu are probleme. Exista citeva premise de la care trebuie sa pornim :
1. Orice spital, clinica sau cabinet trebuie sa functioneze pe bani reali, nu pe bani iluzorii (recte bugetul pe care ti-l da pe hirtie CAS-ul)
2. Spitalele, clinicile cabinetele trebuie sa isi angajeze singure medici, asistenti, personal, fara o alocare centralizata. Daca spitalele vor sa ramina in viata, trebuie sa aduca specialisti buni si sa ii plateasca bine. Si ar exista bani daca s-ar aplica acest sistem.
3. Ministerul are rol de reglementator si nimic altceva. El creeaza cadrul de desfasurare a examenelor si de exercitare a profesiei. Nimic mai mult. Si CAS-ul nu este un SRL sa faca profit. El trebuie sa inchida anul pe 0, sa publice toate datele economice pentru ca sunt banii asiguratilor. Daca ramine ceva se reporteaza pe anul viitor, insa nu este un venit, impozabil. NU este profit. Este un sold al unui cont. Atit.
4. Toate tarifele, inclusiv pentru cea mai mica operatiune, si toate materialele care se folosesc sunt publicate intr-un nomenclator cu pretul exact. Poti sa verifici exact ce iti este facturat. Toate investigatile sunt procedurale, se stie exact ce se foloseste la o anumita operatiune medicala, cit timp ia, cit costa…tot.
5. Iar pentru intretinerea spitalului, ai intrat in spital sa iti faci un control la medicul specialist, se plateste o taxa de spital. Banii aia sunt utilizati exclusiv pentru intretinerea spitalului. Si credeti-ma ca nu miroase a nimic decit a aer curat.
Si acum mecanismul:
Poate fi numit simplu. Triangulatie.
- Pacientul merge la spital, isi face investigariile, operatia, intr-un cuvint isi vede de sanatate, primeste factura acasa si plateste tot. 100%. Apoi cu documentele de plata si factura merge la casa de Sanatate si i se ramburseaza intre 20 si 80% in functie de ce investigatii sau operatii si-a facut. Exista termene clare, nu o poti scalda de nici o parte.
- NU platesti factura, la a 3-a somatie te executa silit, fara judecator fara nimic. NU iti da CAS-ul banii tie ca platitor inapoi…ii recuperezi imediat cu un avocat. Sistemul este facut sa functioneze simplu. Spitalele, cabinetele private, nu ofera servicii CAS-ului, deci nu CAS-ul trebuie sa plateasca spitalele. Serviciile sunt oferite pacientilor.
- Pacientul trebuie sa plateasca serviciile. Asiguratorul este cel care il despagubeste pe pacient, caci de aia se numeste asigurator, nu? Asiguratorul are o relatie contractuala cu pacientul, nu cu spitalul. Exista si operatii mari, sau proceduri enorm de scumpe…..care sunt platite direct de catre CAS. Insa tot pacientul trebuie sa faca demersurile astea sau cineva din familie ca urmare a documentelor medicale si a unei proforme eliberate de spital. In felul acesta fiecare isi face treaba.
- Medicii si spitalele lucreaza pe bani adevarati, de asemenea, se produce si o selectie naturala a profesionistilor (daca nu esti bun ca medic, nu sunt conditii in spital – intri in faliment si asta este). De aceea, spitalul trebuie sa fie cel care alege medicul, asistentele, infirmierele, asigura standardele de calitate. Cind e vorba de bani, devii pragmatic, chiar daca fratele tau te roaga in genunchi sa il angajezi. Nu e bun profesionist, nu il angajezi. Simplu. De asemenea, nu se mai pot face minarii, de genul ii dau doctorului ceva si e ok, pentru ca asiguratul nu mai recupereaza nimic. Totul trebuie sa apara pe hirtie si sa coincida cu realitatea. Medicul este platit exclusiv pentru serviciile sale.
Dana: Am optat pentru o asigurare medicala privata
Unde stau eu exista asigurare medicala publica si asigurare medicala privata. Eu personal am avut posibilitatea sa optez pentru o asigurare privata; contributia lunara este mai mica decat cea publica, dar persoanele cu deficiente cronice de sanatate sunt cateodata respinse de privati sau platesc lunar mai mult. Personal nu cred ca in Romania sistemul de plata de catre pacient s-ar putea aplica generalizat in urmatorii doi ani, pentru ca batranii nu au bani, pensiile sunt mici si ei sunt cei care merg la medic cel mai des. Stiu ca banii rezolva si pun in miscare roata, dar toti trebuie sa ii aiba, ceea ce nu este cazul pentru toti romanii.
In Franta, de exemplu, ai o asigurare medicala numita Carte vitale care iti ramburseaza 70 la suta din valoarea actului medical. Deci tu platesti restul de 30 %. Mai simplu, te duci la ghiseu, ii arati secretarei trimiterea la medicul respectiv cu toate datele tale inclusiv ora programarii, ea iti cere cardul de asigurat, cu ajutorul caruia esti identificat, te introduce in baza lor de date. In final iti vine acasa o factura cu cei 30 % pe care trebuie sa ii platesti, daca nu ai o asigurare completa, care costa mai mult. Deci nu trebuie sa platesti 100%. Asa e in Franta.
“Toate contributiile sociale sa mearga direct la ministerul sanatatii”
[Tom Macaragiu]
- 1. toate contributiile sociale sa mearga direct la Ministerul Sanatatii. Sa nu mai fie filtrate sumele de catre ANAF, care mai ia din bani si acopera gaurile lasate de ritzipoance.
- 2. salariile cadrelor medicale si ale personalului auxiliar sa fie aduse la nivel competitiv.
- 3. sistemul sanitar sa fie curatat de toti lacheii care incaseaza salarii fara sa aiba un aport minim.
- 3. emiterea unor noi legi care sa pedepseasca aspru medicii si personalul medical care pretind foloase necuvenite.
- 4. stabilirea unui buget anual pentru investitii in aparatura si instructia personalului.
Daca se vor lua aceste masuri, in mod cert sistemul sanitar va evolua in 4-5 ani, pana acolo incat sa nu il mai recunoastem.
Linkuri solutii propuse de cititorii HotNews.ro – in comentariile din articolele