Sari direct la conținut

Sondaje CSOP si IRES: personalitati in flux?

Sociollogica

Sondaje CSOP (detalii aici) si IRES (detalii aici).

Elemente picante/interesante rezultate din cumularea informatiilor:

1. O natie mai interesata de politica decat pretinde ca este. Doar 38% din romanii aflati in tara spun ca dau atentie mare sau foarte mare evenimentelor sau stirilor politice.

15% se considera interesati de politica, 34% se considera nici interesati nici dezinteresati, iar 51% neinteresati.

In realitate notorietatea evenimentelor de pe scena politica este semnificativ mai mare. Aparitia Initiativei Romania Liberala este o exceptie, probabil datorita unui marketing insuficient.

2. Valul de optimism de dupa alegeri a disparut. Conform ambelor institute, numarul celor care cred ca Romania merge intr-o directie gresita este la cotele de dinainte de noiembrie (adica inalt)….

3. … si totusi, nimic nu s-a schimbat in planul optiunilor de vot pentru partide.

USL este la 60% sau imediat sub aceasta valoare, PDL intre 15% si 19%, PPDD in scadere accelerata fata de scorul de la parlamentare.

In alte cuvinte, optimistii-circumstantiali-care-acum-sunt-dezamagiti nu erau votanti USL, probabil ca n-au votat de fel si nici de partea opozitiei nu au trecut.

4. Conform CSOP, triada Ponta-Isarescu-Oprescu conduce in clasamentul increderii. Situatia este identica cu cea din toate sondajele din ultimele luni.

5. Conform IRES, Traian Basescu este re-evaluat de catre populatie:

Trei sferturi dintre romani doresc ca el sa-si termine mandatul.

Increderea in Traian Basescu s-a marit consistent in ultima luna – cu 8%.

Un roman din trei considera ca masurile luate de guvernul Boc au fost o idee buna.

Doctrina presedintelui-jucator, pe care si Traian Basescu a lasat-o in fundal, a ramas … ne-re-evaluata: 27% dintre romani considera ca Presedintele Romaniei ar trebui sa fie „jucator”, 57% „arbitru”.

Desi CSOP nu prezinta o situatie intru totul asemanatoare, Traian Basescu este si in sondajul acestui institut cel mai credibil om din afara USL.

6. Conform IRES, dar si altor sondaje din ultimele luni, exista un grup clar definit (21-26% din populatie) care este impotriva colaborarii sau coabitarii dintre presedinte si Victor Ponta.

Acest grup este reunirea aparte a doua subgrupuri: sustinatorii lui Crin Antonescu si fosti sustinatori ai presedintelui, dezamagiti de compromisurile pe care pare sa le fi facut.

7. Conform IRES, notorietatea Miscarii Populare este in scadere, dar numarul celor care ar vota-o la alegeri a ramas constant: 5,4% din populatia aflata in tara = aproximativ 800 de mii de persoane.

Ca sa intelegem concret ce inseamna asta: daca la europarlamentare jumatate din acesti oameni ar veni la vot – in conditiile unei prezente precum la europarlamentarele trecute – o lista MP ar obtine un scor de 8%, adica doi-trei europarlamentari.

8. Raportul dintre PSD si PNL este de aproape 2-la-1, precum in aproape toate sondajele din ultimele luni. Situatia este defavorabila PNL prin comparatie cu cea de acum cativa ani (raport 3-la-2) si se datoreaza probabil vizibilitatii lui Victor Ponta.

9. In ceea ce priveste prezidentialele, acum doua saptamani scriam: „Daca pe lista de optiuni se afla si o candidatura separata a PSD sau daca respondentii pot sa numeasca orice politician doresc – inclusiv politicieni asociati cu PSD – , scorul presedintelui PNL este intre 33% si 37%.”

In sondajul IRES, Crin Antonescu este la 32% – de vazut daca e efectul marjei de eroare sau inceputul unui trend negativ. Victor Ponta este pe locul doi.

Efectul interesant este reaparitia in prim-plan lui Traian Basescu. Cu 19% dintre romani optand instinctiv pentru actualul presedinte, opozitia are o problema. Nu e intamplator ca MRU este impins sub intervalul de care vorbeam in postarea de acum doua saptamani. Atunci: „intre 6% si 15%”, in sondajul IRES: 5%.

Comenteaza pe blogul Sociollogica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro