Sari direct la conținut

Soțul celei mai bogate femei din Rusia a fost arestat pentru omor după împușcăturile de la sediul Wildberries, echivalentul rusesc al Amazon

HotNews.ro
Soțul celei mai bogate femei din Rusia a fost arestat pentru omor după împușcăturile de la sediul Wildberries, echivalentul rusesc al Amazon
Polițist rus în fața sediului Wildberries după împușcăturile de miercuri, FOTO: Alexander Nemenov / AFP / Profimedia Images

Vladislav Bakalciuk, soțul înstrăinat al celei mai bogate femei din Rusia, a fost arestat pentru omor joi, la o zi după împușcăturile mortale de la sediul Wildberries, cel mai mare retailer online din Rusia, relatează Reuters.

Două persoane au fost ucise miercuri la doar câteva străzi distanță de Kremlin după ce la sediul Wildberries a izbucnit o dispută armată cu privire la viitorul companiei. Alte 7 persoane au fost rănite, inclusiv polițiști.

Vladislav și Tatiana Bakalciuk, care a anunțat pe 24 iulie că va divorța de soțul ei, sunt implicați într-o dispută publică încă de când Wildberries a anunțat în iunie că va fuziona cu Russ Group, o firmă de publicitate. Tatiana Bakalciuk urmează să fie directorul general al noii companii ce se va numi RWB, în timp ce Robert Mîrzoyan de la Russ Group va fi directorul de operațiuni.

Afacere bizară în Rusia

Presa de business a considerat anunțul bizar din cauza prezentării tranzacției ca o fuziune între doi parteneri egali. Wildberries este o companie de aproximativ 20 de ori mai mare comparativ cu Russ Group și anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 10 ori mai mare.

Vladislav Bakalciuk, care deține o cotă de doar 1% din Wildberries, a denunțat tranzacția și a apelat la liderul cecen Ramzan Kadîrov pentru susținere. „Aceasta este o preluare evidentă și nerușinată”, a acuzat Kadîrov în legătură cu fuzionarea dintre Wildberries și Russ Group.

„Știu că frâiele acestui proces de raid sunt în mâinile fraților Levan și Robert Mîrzoyan, precum și a altor câtorva caucazieni bine-cunoscuți”, a acuzat Ramzan Kadîrov în luna iulie, referindu-se la etnia armeană a celor doi.

În urma fuzionării Tatiana Bakalciuk ar urma să dețină o cotă de 65% din capitalul social al RWB, față de 99% cât are în Wildberries, companie pe care a fondat-o în 2004, în timp ce era în concediu de maternitate.

Vladislav și Tatiana Bakalciuk cu ani în urmă, FOTO: east2west news / WillWest News / Profimedia

Cei doi soți se acuză reciproc de incidentul de miercuri

Cei doi soți s-au învinuit reciproc pentru împușcăturile de miercuri. Vladislav a susținut că a sosit la sediul Wildberries pentru o discuție convenită din timp și că angajații companiei au tras primele focuri de armă.

Tatiana a declarat în schimb că Vladislav și colegii săi au încercat să intre cu forța în sediu pentru a-l ocupa și că nu a existat nicio discuție negociată anterior.

Avocații lui Vladislav au anunțat joi că clientul lor a fost arestat și inculpat pentru omor și tentativă de omor a unui ofițer al legii. Ei au denunțat o „încălcare flagrantă și fără precedent” a drepturilor clientului lor.

Tatiana Bakalciuk, care are o avere estimată de Bloomberg la aproape 8 miliarde de dolari, a postat joi dimineața un mesaj pe canalul său de Telegram în care a izbucnit în lacrimi în timp ce se adresa soțului ei.

„Vladislav, ce faci? Cum o să îi privești în ochi pe părinții și copiii tăi? Cum ai putut duce situația la o asemenea absurditate?”, a întrebat ea.

Tatiana și Vladislav Bakalciuk au 7 copii împreună

Potrivit relatărilor din mass-media rusă, crearea RWB ar fi fost prezentată de Tatiana Bakalciuk și Mîrzoyan președintelui Vladimir Putin ca o modalitate de a crea „cea mai mare rețea de plăți bancare și sistem de plăți în ruble din lume”.

Ținta ar fi crearea unei platforme care să ajute Rusia să ocolească plățile prin sistemul internațional SWIFT, din care a fost tăiată după declanșarea invaziei în Ucraina. În același timp, pe partea de vânzări RWB țintește să fie un concurent pentru giganți mondiali ca Amazon, Alphabet sau Alibaba.

Kremlinul în schimb a confirmat că afacerea a primit binecuvântarea președintelui Putin, dar că Administrația Prezidențială nu se va implica în detaliile sale.

Tatiana Bakalciuk a fost unicul proprietar al Wildberries până în 2019, dar la sfârșitul anului respectiv a transferat 1% din companie soțului ei, Vladislav Bakalciuk.

Potrivit presei ruse, el s-a ocupat de gestionarea activităților operaționale ale companiei, vânzări, marketing și achiziții Wildberries.

După anunțul Tatianei privind divorțul, Vladislav Bakalciuk a declarat pentru agenția RIA Novosti că cei doi nu au un contract prenupțial și că averea familiei va trebui împărțită în două. Cuplul are 7 copii.

Întrebată despre acest lucru, Tatiana Bakalciuk nu a dorit să facă comentarii, amintind doar că soțul ei deține doar 1% din Wildberries.

INTERVIURILE HotNews.ro