Sari direct la conținut

Spălarea creierului sau sindromul Stockholm? Povestea milionarei care jefuia bănci

HotNews.ro
Patty Hearst arestată, Foto: AP / AP / Profimedia
Patty Hearst arestată, Foto: AP / AP / Profimedia

Suntem în luna mai a anului 1978. Patty Hearst, fiica mogulului mass-media american Randolph Hearst, este din nou în închisoare după ce recursul ei a fost respins. Moștenitoarea bogată a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru jefuirea unei bănci. Ea a susținut că activitatea ei criminală este rezultatul spălării creierului. Cu toate acestea, nu a reușit să convingă instanța.

Patricia – sau Patty, așa cum o numeau prietenii ei și a devenit cunoscută în întreaga lume – a fost nepoata magnatului ziarului William Randolph Hearst. Era vorba despre fondatorul celei mai mari rețele de ziare din America și, de asemenea, despre omul de la care Orson Welles a creat filmul Citizen Kane. Patty însăși nu și-a întâlnit niciodată bunicul, deoarece acesta murise cu puțin timp înainte de a se naște ea, dar numele Hearst era foarte puternic în 1974, un fel ca Jeff Bezos în termenii de astăzi.

Hearst a crescut în mijlocul bogăției și privilegiilor din California de Nord. Privind retrospectiv, ea și-ar descrie copilăria ca fiind „perfectă”, scrie money.gr.

Foto: Patty, jefuind una din bănci, surprinsă pe camerele de supraveghere

În 1974, studia istoria artei la Berkeley, unde locuia cu logodnicul ei, Steven Weed, în vârstă de 26 de ani.

Dar pe 4 februarie, viața ei avea să se schimbe pentru totdeauna. Trei rebeli înarmați, membri ai organizației necunoscute „Symbionese Liberation Army” (SLA) pătrund în apartamentul ei, l-au bătut pe Weed și o răpesc pe Patty.

Trei zile mai târziu, SLA trimite o scrisoare unui post de radio local în care afirmă că o dețin pe Hearst drept „prizonier de război”. În timp ce familia ei așteaptă nerăbdătoare iar mass-media pune cazul pe primele pagini, urmează o a doua scrisoare, patru zile mai târziu, în care SLA cere ca familia ei să distribuie hrană în valoare de 70 de dolari fiecărui locuitor din Oakland și San Francisco. Când va avea loc acest lucru – ceea ce era practic imposibil – vor începe negocierile pentru eliberarea ostaticului, spun rebelii.

Scopul organizației este de a atrage atenția publicului asupra cauzei sale și de a o folosi pe Hearst ca monedă de schimb pentru eliberarea membrilor săi care se aflau în închisoare.

Tatăl ei, Randolf, distribuie fără tragere de inimă mâncare în valoare de 2 milioane de dolari, dar SLA spune că nu este suficient și cere încă 6 milioane de dolari. Hearst Corporation spune că va dona suma suplimentară dacă fata este eliberată.

În aprilie, cazul ia o turnură incredibilă. Patty Hearst anunță că se alătură organizației SLA, adoptă numele Tania și participă la activitățile sale ilegale.

Înregistrările de securitate ale unei bănci o surprind participând la un jaf, ținând o armă în mână.

Ulterior, va spune autorităților că s-a alăturat organizației în mod voluntar.

Foto: Patty Hearst în 2015

Va rămâne în SLA timp de un an, până când a fost arestată la San Francisco, în septembrie 1975, sub acuzația de jaf armat.

Procesul ei va fi transformat într-un circ de către mass-media, ea susținând că i s-a spălat creierul. Instanța examinează dacă așa-numitul Sindrom Stockholm se aplică în cazul ei, în care o victimă a răpirii vine să se identifice cu răpitorii ei.

În cele din urmă, însă, judecătorul a găsit-o pe Hearst vinovată și a condamnat-o la șapte ani de închisoare în 1976.

În noiembrie a acelui an, ea a fost eliberată pe cauțiune, deoarece avocații ei încercau să facă apel la condamnare. Dar recursul ei este respins și astfel, în mai 1978, se întoarce la închisoare.

Ea va ispăși 21 de luni înainte ca președintele Carter să-i comute sentința. După ce a ieșit din închisoare, s-a întors la o viață mai puțin plină de evenimente și s-a căsătorit cu garda ei de corp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro