Specialistii in pedologie sunt neincrezatori in Proiectul „Rosia Montana”
Proiectul minier de la Rosia Montana (judetul Alba) va fi analizat de participantii la cel mai important congres de stiintele solului din Romania. Evenimentul a debutat la Cluj-Napoca si reuneste 289 de savanti din 18 tari. Acestia vor vizita regiunea Muntilor Apuseni, unde vor discuta inclusiv despre proiect.
O serie dintre participanti si-au exprimat deja scepticismul in legatura cu viitoarea investitie. De pilda, Mihai Dumitru, de la Institutul National de Pedologie, a declarat ca exista alte metode de tratare a minereului de aur mai simple decat cianurile.
El crede ca reprezentantii companiei romano-canadiene „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) au decis sa foloseasca tehnica cianurii deoarece celelalte metode de exploatare a minereului de aur sunt mai costisitoare.
Tot reprezentantii Institutului National de Pedologie sustin ca intregul proiect trebuie monitorizat permanent de oameni puternici din Guvern, care sa oblige RMGC sa il duca pana la capat.
Mihai Dumitru a afirmat ca doar 2.000 de hectare de teren au o incarcatura bogata in aur si in argint, iar proiectul initiat de compania romano-canadiana, a carei actionar majoritar este „Gabriel Resources”, prevede exploatarea a 10.000 de hectare. Specialistii in stiintele solului cer garantii ca investitia nu va fi abandonata pe parcurs.
Pe de alta parte, participantii austrieci la acest simpozion au mentionat ca un proiect precum cel de la Rosia Montana nu ar fi putut sa fie realizat in tara lor. Si asta, pentru ca autoritatile nu stiu care sunt consecintele sale pe termen lung.
Nu doar proiectul de la Rosia Montana se afla in atentia specialistilor. Ei au anuntat ca au identificat drept zone de risc pentru poluarea cu nitrati comunele Bontida, Apahida si orasul Cluj-Napoca. Riscul este provocat atat de structura solului, cat si de activitatile economice in aceste zone.
Specialistii sustin ca o eventuala poluare cu nitrati ar putea avea consecinte grave asupra sanatatii locuitorilor.