Sari direct la conținut

Spiegel despre alegerea lui Klaus Johannis ca prim-vicepresedinte al PNL: Antonescu ar vrea sa-si imbunatateasca imaginea partidului chiar si pe scena europeana

HotNews.ro

„Pentru prima data in Romania, un etnic german este investit cu o inalta functie de conducere“, scrie Spiegel online. Publicatia germana se refera la faptul ca „sasul transilvanean Klaus Johannis“, primarul de 53 de ani al Sibiului si „unul dintre cei mai de succes primari ai tarii“, a fost ales prim-vicepresedinte al Partidului National Liberal (PNL), care se afla in coalitia de guvernare. Spiegel mentioneaza faptul ca alegerea lui Johannis ca vicepresedinte „a fost impulsionata de presedintele PNL, Crin Antonescu, care a fost criticat recent si in cadrul partidului sau, pentru iesirile sale ultranationaliste si anti-europene“.

Observatorii de la Bucuresti ar considera ca „prin respectatul Johannis, Antonescu ar vrea sa-si imbunatateasca imaginea partidului –chiar si pe scena europeana“, mai scrie Spiegel. Johannis a aderat la PNL doar cu cateva zile in urma, iar pentru el Antonescu ar fi facut o exceptie de la regula interna de partid, conform careia noii membri nu pot candida imediat la un post de conducere.

„Antonescu a spus ca si l-ar putea imagina pe Johannis atat ca sef al guvernului, cat si ca sef de stat“, scrie Spiegel, in articolul sau bazat pe informatii ale agentiilor de presa sto si dpa.Johannis a mai fost candidat la un post in guvern, in anul 2009 si in numele unei coalitii liberale de stanga, insa acesta ar fi esuat datorita impotrivirii presedintelui de stat cu orientare de dreapta Traian Basescu, scrie publicatia germana. In continuare, se constata faptul ca fostul profesor de fizica, iar din anul 2000 primar al Sibiului, „face eforturi ca Sibiul sa devina mai important la imapartirea banilor europeni, in cadrul unei reorganizari a regiunilor administrative ale Romaniei, care e planificata a avea loc in curand“.

Reales in vara lui 2012 cu peste trei sferturi din voturi, Johannis ar spera ca, prin pasul pe care l-a facut in politica, sa dobandeasca intr-un timp scurt, „mai multa putere ca politician regional“. Sibiul a ramas un oras deosebit de atractiv pentru investitorii straini, in ciuda faptului ca numarul etnicilor germani, sasi si svabi, care traiesc in Romania este de zece ori mai mic decat dupa razboi. Johannis ii reprezinta, ca presedinte al Forumului Democratic al Germanilor din Romania, functie la care „acum vrea sa renunte“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro