Sari direct la conținut

Spionii ruși, suspectați că au pus un dispozitiv explozibil într-un colet trimis cu avionul în Marea Britanie, după un incendiu la un depozit DHL

HotNews.ro
Spionii ruși, suspectați că au pus un dispozitiv explozibil într-un colet trimis cu avionul în Marea Britanie, după un incendiu la un depozit DHL
Avion DHL de transport colete. Foto Profimedia

Poliția antiteroristă investighează dacă spionii ruși au plantat un dispozitiv explozibil într-un avion spre Marea Britanie, care ulterior a luat foc la un depozit DHL din Birmingham, Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Incendiul fără victime a avut loc pe 22 iulie 2024, la un depozit DHL din suburbia Minworth. Se crede că pachetul a ajuns la depozit pe calea aerului, dar nu se știe dacă a fost vorba de un avion de marfă sau unul de pasageri.

Un incendiu similar a avut loc și în Germania, tot la sfârșitul lunii iulie, când un colet destinat transportului cu avionul a luat foc la un depozit DHL din Leipzig. Șeful serviciului de informații intern al Germaniei, Thomas Haldenwang, le-a declarat recent membrilor parlamentului că dacă pachetul de la Leipzig ar fi ars în timpul zborului „ar fi rezultat un accident”.

În timp în Germania incidentul a fost făcut public, în Marea Britanie evenimentul a fost dezvăluit doar după anchete comune ale The Guardian și radiodifuzorilor germani WDR și NDR, stârnind întrebări cu privire la motivul pentru care autoritățile nu au vorbit despre cele întâmplate mai devreme.

„Putem confirma că ofițerii poliției antiterorism investighează un incident la o clădire comercială din Midpoint Way, Minworth”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției metropolitane pentru combaterea terorismului. „Luni, 22 iulie, un pachet la locație a luat foc. Acesta a fost stins de personal și de pompierii locali la momentul respectiv și nu au existat rapoarte privind răniri sau pagube semnificative cauzate”, a mai spus el.

Anchetatorii britanici suspectează că dispozitivul incendiar face parte dintr-o campanie mai amplă pe care spionii ruși au desfășurat-o în Europa în acest an, campanie pe care șefii spionajului din Regatul Unit și din alte țări au numit-o neglijentă și nesăbuită.

Spionii ruși, „misiune susținută de a genera haos”

Ken McCallum, șeful MI5, a avertizat săptămâna trecută că serviciile de informații militare ruse GRU par să fie într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene: am văzut incendii, sabotaj și multe altele”.

Un depozit din estul Londrei aparținând unei companii cu legături în Ucraina a luat foc într-un presupus atac incendiar în martie. Șapte bărbați au fost acuzați de implicare în incident, care a fost legat de un complot rusesc.

De asemenea, un centru comercial din Varșovia a fost distrus de un incendiu în luna mai. La scurt timp după, premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că este „destul de probabil” ca incendiul să fi fost cauzat de agenți ai serviciilor de informații ale Rusiei.

După incidentul din Marea Britanie, poliția anti-terorism britanică, care a preluat ancheta de la Birmingham, compară note cu anchetatorii din Europa.

„Ofițerii colaborează cu alți parteneri europeni de aplicare a legii pentru a identifica dacă acest lucru poate fi sau nu legat de alte incidente de tip similar din Europa”, a spus purtătorul de cuvânt al poliției, precizând că deocamdată nu au fost efectuate arestări în legătură cu incendiul de la Birmingham.

INTERVIURILE HotNews.ro