Sari direct la conținut

Spitalul Județean din Craiova, obligat să plătească daune de 300.000 de euro după ce o fetiță a rămas cu handicap grav în urma unei perfuzii puse greșit

HotNews.ro
Nou-născut, imagine ilustrativă. Foto: Jakub Joachim | Dreamstime.com
Nou-născut, imagine ilustrativă. Foto: Jakub Joachim | Dreamstime.com

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova ar putea fi obligat să achite daune în valoare de 300.000 de euro familiei unei fetiţe care a rămas cu sechele neurologice grave după o perfuzie pusă greşit, scrie Craiovajust.ro. În urma procedurii, bebeluşul de câteva zile a contractat o infecţie nosocomială care i-a afectat creierul. Se întâmpla în anul 2018.

Curtea de Apel Craiova a decis, acum, că spitalul trebuie să plătească familiei daune în valoare de 300.000 de euro. Decizia nu este însă definitivă – atât spitalul, cât şi mama au atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Anterior, Tribunalul Craiova acordase familiei despăgubiri în valoare de 100.000 de euro, dar atât mama, cât şi spitalul au făcut apel.

Fetița s-a născut în septembrie 2018, iar datele din dosarul înregistrat pe rolul instanței în anul 2021 arată că ea era sănătoasă. Singura problemă a fost că medicii au identificat, chiar înainte de a se naște, prezența unui chist pe unul dintre ovare, motiv pentru care s-a intervenit laparoscopic pentru extirpare când fetița avea doar câteva zile, iar mama fusese deja externată. Intervenția a decurs fără probleme.

Medicii i-au prescris fetiței un tratament intravenos, iar asistentele au pus perfuzia după ce copilul a ajuns în salon. Perfuzia a fost însă pusă greșit, iar medicamentele au fost administrate paravenos (pe lângă venă-n.red.). Eroarea a fost observată abia a doua zi de către mama fetiței, care a văzut cum piciorul stâng al copilului devenise de 3 ori mai gros din cauza umflăturii. Aceasta a chemat asistentele pentru a scoate branula, rana a fost suturată și curățată de medici, iar din punga de puroi a fost luată o probă pentru analize.

În urma analizelor efectuate ulterior, s-a constatat că fetița s-a infectat cu E.Coli. Analizele au venit abia în data de 24 septembrie, la 9 zile după incident, timp în care fetiței i-au fost administrate antibiotice cu spectru larg, fără niciun efect, iar starea ei s-a înrăutățit progresiv. Infecţia a ajuns la creier, cauzând meningo-encefalită și hidrocefalie, cu consecințe neurologice ireversibile.

În prezent, copilul este încadrat în grad de handicap grav și are nevoie permanentă de însoțitor.

Instanța a constatat că Spitalul Județean Craiova este vinovat de malpraxis în acest caz, neexistând dovezi conform cărora ar fi existat o infecţie contractată de mamă înaintea naşterii.

INTERVIURILE HotNews.ro