Sari direct la conținut

Starlink, rețeaua de internet a lui Elon Musk pe care se bazează Ucraina, se confruntă cu dificultăți tehnice din cauza furtunii solare geomagnetice

HotNews.ro
Antenă a sistemului prin satelit Starlink, donată de miliardarul american Elon Musk, în Izium, regiunea Harkov, Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia
Antenă a sistemului prin satelit Starlink, donată de miliardarul american Elon Musk, în Izium, regiunea Harkov, Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Starlink, unitatea de sateliţi a companiei SpaceX deținută de Elon Musk, se confruntă cu disfuncţionalităţi, furnizând un serviciu precar, potrivit unui anunţ făcut sâmbătă pe site-ul companiei, relatează Reuters.

Elon Musk declarase anterior, într-o postare pe X, că sateliţii Starlink au fost supuşi unei presiuni mari din cauza furtunii solare geomagnetice, dar şeful SpaceX afirmase că aceştia rezistă.

Terminalele Starlink au fost trimise de urgență pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 și au fost vitale pentru comunicațiile Kievului pe câmpul de luptă.

Starlink deține aproximativ 60% din cei aproximativ 7.500 de sateliți care orbitează Pământul și este un jucător dominant în internetul prin satelit.

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ și ar putea provoca perturbări ale rețelelor electrice și sateliților, precum și aurore impresionante, au avertizat vineri autoritățile americane.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecții de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice și câmpuri magnetice emanate de Soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat Shawn Dahl, de la Centrul american de prognoză meteo-spațială (SWPC), în cadrul unei conferințe de presă.

A fost emisă o avertizare de furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, ceea ce nu s-a mai făcut din 2005, informează și CNN.

Este dificil de prezis momentul exact în care va începe evenimentul, dar se așteaptă ca acesta să persiste pe tot parcursul weekend-ului.

„Ar putea exista un oarecare impact asupra infrastructurii”, a declarat Shawn Dahl, adăugând că acesta este un eveniment „foarte rar”.

„Am notificat toți operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliți, operatorii de comunicații și, bineînțeles, rețeaua electrică din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele se află în prezent aproape de vârful său de activitate, într-un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecții de masă coronală, dintre care cel puțin șapte se îndreaptă în prezent spre Pământ, provin dintr-o pată solară cu un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului.

Acestea se deplasează cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când furtuna solară va ajunge la sateliții americani poziționați la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi mai bine prevăzută – cu 20-45 de minute înainte de producerea lui”, a explicat Shawn Dahl.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro