Startul lui Basescu, fotbalismul lui Oprescu, stangismul lui Antonescu. Impreuna, bineinteles, cu Geoana
O invitatie pe care am primit-o ieri dimineata de la Realitatea TV, ca sa vorbim despre strategii de campanie si candidati, m-a obligat sa-mi fac temele cu privire la prezidentiale. Fiindca am facut oarece sapaturi, va propun si voua niste concluzii care mi se par interesante, scrie Iulian Comanescu pe blogul sau.
1. Startul lui Traian Basescu e bun. Cum argumentam si aici, referendumul pentru unicameral e o idee portanta, actualul presedinte are un program in sens public (si nu al maculaturii de pe site-uri), cam minimal ce-i drept; unicameralul nu e o idee dezbatuta in public serios si nici nu mi se pare coloana vertebrala a unei campanii valide, dar e mai mult decat nimicul celorlalti candidati. (Din nou, nu ma refer la programele pe puncte ale acestora, ci la lucrurile pentru care militeaza explicit.) Prin “De ce le e frica, nu scapa”, mesajul care a inceput sa se vada mai des decat “Basescu pentru Romania” pe outdoor-uri, prezidentul pune in defensiva ceilalti candidati si formuleaza un enunt negativ, asa cum ne-a obisnuit, dar cu conotatii constructive-pozitive, prin rudimentul de program (referendum).
2. Sloganurile sunt relativ civilizate, dar nu exceleaza cu nimic, la candidatii importanti. Sa ne reamintim, in ordine alfabetica:
Antonescu: “Romania bunului-simt”
Basescu: “Basescu pentru Romania”
Geoana: “invingem impreuna”
Oprescu: ”Hai, Romania”
Probabil ca al lui Oprescu e cel mai curajos, iar al lui Geoana, cel mai conformist. Al lui Antonescu seamana cu ce as fi asteptat de la liderul PNL, dar, din pacate, nu cu felul cum il vedem pe acesta la televizor mai nou. Interesant e cum se repartizeaza mesajele pe partide: nu avem nicio referire la prosperitate/criza (o explicatie veti gasi mai jos). Mesajul lui Antonescu nu are nimic liberal, desi ii vine bine si, in teorie (doar) il rezuma bine pe presedintele PNL. Cert e ca in cele 10 cuvinte ale celor patru sloganuri avem doua categorii etice, mai apropiate de temele stangii: solidaritatea (”impreuna”, la locul lui la Mircea Geoana, desi s-a mai folosit) si bunul-simt, la Antonescu. Strigarile lui Traian Basescu si Sorin Oprescu sunt “goale”, neutre din punct de vedere ideologic, daca nu consideram “fotbalismul” simpatic al lui Oprescu o cale politica aici si acum.
Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Iulian Comanescu.