Sari direct la conținut

Statele UE nu au absorbit nici măcar jumătate din banii alocați prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Fondurile trebui utilizate în următorii doi ani

HotNews.ro
fonduri europene pomi fructiferi, Foto: Dreamstime.com
fonduri europene pomi fructiferi, Foto: Dreamstime.com

Comisia Europeană a aprobat până în august plata către statele membre ale UE pentru numai 40% din fondurile prevăzute în Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR), planul european post-pandemie pentru care statele membre au elaborat fiecare un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi care expiră la sfârşitul anului 2026, relatează joi agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Astfel, potrivit unui raport al executivului comunitar, Bruxellesul plătise până pe 31 august granturi în valoare de 170,8 miliarde de euro şi împrumuturi de 94,6 miliarde de euro, adică 48% şi, respectiv, 30% din sumele totale prevăzute.

„Dacă se menţine ritmul actual al plăţilor, Comisia estimează plata a peste 300 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2024”, se arată în raport.

Plățile s-au accelerat abia în 2024

Cum fondurile din acest program trebuie cheltuite până la sfârşitul anului 2026, statele membre mai au la dispoziţie doar doi ani să transmită cererile de plată pentru tranşele rămase, a căror plată efectivă este condiţionată de îndeplinirea unor serii de politici.

Totuşi, Bruxellesul subliniază că ritmul plăţilor s-a accelerat mult în ultimul an după întârzierile înregistrate în 2023 şi pe care le atribuie faptului că statele membre au trebuit să-şi actualizeze PNRR-urile pentru a include capitolul RepowerUE, un program de reducere a dependenţei faţă de energia rusească.

Însă „în unele cazuri întârzierile şi provocările majore persistă în absorbţia fondurilor până la sfârşitul anului 2026”, se mai arată în raportul Comisie Europene.

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), în martie 2021, pentru a ajuta țările Uniunii Europene, inclusiv România, să combată efectele pandemiei de COVID-19. MRR este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, care are o valoare totală de 750 de miliarde EUR.

Probleme și pentru România

Guvernul se așteaptă ca România să piardă o sumă care poate ajunge la 500 de milioane de euro din tranșa a treia de plată din PNRR, potrivit unor surse guvernamentale. Motivul este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat.

Comisia Europeană consideră că la unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica au fost numite, în consiliile de administrație, persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente. Un exemplu de incompatibilitate este numirea la conducerea companiei de stat a unor persoane care fac parte din comitetul de nominalizare și remunerare.

Guvernul nu are în intenție să îmbunătățească legislația privind guvernanța corporativă, OUG 109/2011, aprobată prin Legea 111/2016, și nici nu vrea să rezilieze contractele persoanelor considerate incompatibile de către Comisia Europeană, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro din zona guvernamentală. Aceasta chiar dacă suma pe care România o va pierde este foarte mare: 500 milioane de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată.

INTERVIURILE HotNews.ro