Sari direct la conținut

Statul a uitat de consumatori în plafonarea prețurilor RCA: Șoferii nu pot verifica ce tarife practicau asigurătorii în martie 2022

HotNews.ro
Conducerea ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin
Conducerea ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin

Tarifele de primă RCA practicate de asigurători la 1 martie 2022 nu sunt transparente și nu pot fi verificate de consumatori, pentru a putea fi siguri că limitarea este respectată în mod efectiv, atenționează joi Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) cu privire la proiectul de Hotărâre de Guvern inițiat de ASF în contextul falimentului Euroins.

Controversatul proiect de Hotărâre de Guvern gândit de ASF pentru fixarea unor prețuri maxime la RCA timp de 6 luni are o mare hibă – românii nu au nicio posibilitate de a verifica tarifele asigurătorilor și a ști dacă aceștia aplică sau nu reducerile de preț la asigurările auto gândite de autorități.

  • Prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, prevede proiectul de HG.

Nicăieri în proiectul de HG nu se spune însă cum vor putea românii să verifice și să compare aceste prețuri ale firmelor de asigurări, astfel încât să cumpere RCA în cunoștință de cauză.

AURSF susține limitarea prețului contractelor RCA, dar nu în forma gândită de ASF

Asociația spune în comunicatul transmis vineri că susține principiul limitării prețului contractelor RCA, pentru a preîntâmpina explozia acestora până la niveluri care să le facă inaccesibile consumatorilor, însă nu în forma transmisă de ASF către Ministerul de Finanțe.

„Falimentul anterior de pe această piață, cel al societății City Insurance, liderul de piață de la acea vreme, a generat o creștere masivă de prețuri ale contractelor RCA, iar consumatorii nu mai pot digera o noua evoluție similară și de această dată.

Deși susținem principiul limitării prețului contractelor RCA, credem că mecanismul propus prin HG pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei, pentru că tarifele de primă practicate de asigurători la 1 martie 2022 nu sunt transparente și nu pot fi verificate de consumatori, pentru a putea fi siguri că limitarea este respectată în mod efectiv.”, susține Alin Iacob, președintele AURSF.

Asociația propune ca limitarea prețurilor să nu poată depăși tarifele de referință, care pot fi verificate oricând de orice persoană interesată. Evident, la aceste tarife, trebuie să se aplice în continuare sistemul de bonus-malus existent, astfel încat toți cei care nu au înregistrat daune să beneficieze de o reducere de pana la 50% a tarifului de referință.

În plus, AURSF solicită ca amenzile aplicate pentru nerespectarea actului normativ propus în consultare publică să fie mult mai mari decat cele propuse, pentru a descuraja neaplicarea limitării prețului contractelor RCA.

Nici asigurătorii RCA nu știu cum să aplice plafonarea prețurilor la martie 2022 versus martie 2023

Asigurătorii i-au trimis joi ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un document de poziție în care susțin că proiectul de HG privind tarife maxime la RCA „încalcă legislația UE, este lipsit de fundament economic și ambiguu, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins”.

Asigurătorii amintesc că România a mai fost sancționată de Comisia Europeană cu deschiderea procedurii de infringement în anul 2018 pentru plafonarea prețurilor RCA și că ulterior Statul romîn a fost nevoit să schimbe legislația pentru a scoate toate limitările impuse modului de stabilire a prețurilor RCA.

O problemă majoră semnalată de asigurători vizează chiar modul propus de ASF pentru stabilirea tarifelor maxime RCA la nivelul datei de 1 martie 2022 versus 1 martie 2023:

„Structura tarifelor RCA practicate de asigurători la 1 martie 2023 și elementele avute în vedere la calculul acestora de fiecare asigurător în mod individual sunt diferite față de 1 martie 2022 ca urmare a modificărilor intervenite în legislație prin Legea nr.202/2022 – liberalizarea calculului tarifului de primă de asigurători și Norma nr.A.S.F. nr.18/2022 – introducerea primei nete de distribuție a polițelor RCA, astfel că cele două tipuri de tarife nu pot fi comparate”, au atenționat asigurătorii RCA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro