Sari direct la conținut

Statul vrea să permită românilor din Diaspora să cumpere online titluri de stat Tezaur. Măsuri adoptate de Guvern

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență menită să permită românilor din Diaspora să cumpere online titluri de stat Tezaur. Aceasta în contextul în care Ministerul Finanțelor pregătește implementarea unor noi soluții tehnice pentru achiziția online a acestor titluri. În prezent, cei care vor să cumpere online aceste titluri trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual (SPV).

  • Titlurile de stat sunt instrumente financiare cu un grad de risc redus, prin care statul se împrumută de la populație și se obligă să returneze banii într-un termen stabilit (la scadență). Vezi aici detalii despre cum pot fi cumpărate în prezent titlurile Tezaur.

„Soluțiile noi de extindere a bazei de investitori, prin care se intenționează inclusiv facilitarea accesului persoanelor cu cetățenie română din diaspora, vor conduce la volume mai mari de sume subscrise, dar și de operațiuni legate de acestea, inclusiv implicarea instituțiilor bancare și a altor instituții ale statului (de ex.: Autoritatea pentru Digitalizarea României și altele)”, se arată în nota de fundamentare.

Acestea vor implica anumite costuri asociate (cum ar fi: costurile de procesare plăți cu cardul, realizarea de subscrieri online și altele) absolut necesare pentru implementarea tehnică a acestor soluții.

În acest context, ordonanța adoptată miercuri de Guvern va permite că pentru titlurile Tezaur distribuite de Poșta Română, Ministerul de Finanțe să poată plăti acesteia un comision negociat între părți care să reflecte situația din practica implementării Programului și din nivelul de implicare a acesteia în operațiunile de distribuție și plată.

În plus, se dă posibilitatea ca Ministerul Finanțelor să plătească costurile asociate proceselor noi de îmbunătățire a accesului la aceste instrumente atunci când acestea vor fi implementate.

Cum poți cumpăra titluri de stat Tezaur. Care sunt diferențele față de Fidelis

În luna august românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 5,8% și, respectiv, 6,6%.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 12 august 2024 – 05 septembrie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
  • Între 12 august 2024 – 06 septembrie 2024 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
  • Între 12 august 2024 – 05 septembrie 2024 în mediul urban și 12 august 2024 – 04 septembrie 2024 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Poștei Române.

În cadrul programului Tezaur nu există o sumă minimă de investiții. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Aceasta spre deosebire de programul Fidelis, în care suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană). Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

INTERVIURILE HotNews.ro