Sari direct la conținut

Ștefan, supraviețuitor cancer renal: A fost dificil, un șoc foarte mare. Abia se născuse fetița noastră

HotNews.ro
Operatie la MedLife Grivita, Foto: Hotnews
Operatie la MedLife Grivita, Foto: Hotnews

Un puseu de bilă leneșă l-a făcut pe Ștefan să meargă la MedLife pentru o ecografie să vadă ce nu este în regulă. La ecografie, s-a depistat că există ceva la rinichiul stâng. “A fost un șoc foarte mare din care nu cred ca mi-am revenit în totalitate nici astăzi.”

„Bila leneșă o aveam de mai mult timp, însă nu au fost simptome de nici un fel legate de tumora renală. Recomand tuturor ca cel puțin o dată pe an să facă un set complet de investigații, pentru că doar așa se pot identifica din timp astfel de probleme, mai ales că nu prezintă simptome caracteristice”, spune Ștefan.

25 – 30% dintre pacienți sunt asimptomatici și diagnosticul inițial al cancerului renal este în 50% din cazuri întâmplător, la un examen ecografic sau CT/RMN, recomandat de obicei pentru o altă afecțiune, respectiv simptomatologie, decât cea urinară.

Tumorile renale reprezintă a 8-a cauză de deces prin cancer, cu o incidență estimată la 8-9/100.000 locuitori. Triada simptomatică clasică, alcătuită din durere ȋn flanc, hematurie (prezența sângelui ȋn urină) și palparea unei mase tumorale apare destul de rar (doar ȋn 10% din cazuri) și este un indicator al bolii avansate.

De la o evaluare medicală anuală, la o ecografie salvatoare

„Am avut un puseu de bilă leneșă și am mers la Medlife pentru o ecografie să vedem ce nu e în regulă. La ecografia respectivă s-a depistat că există ceva la rinichiul stâng. S-a suspectat o tumoră și mi s-a recomandat să efectuez consult de specialitate și în funcție de ce îmi recomandă medicul specialist să văd cum procedez mai departe”, spune Ștefan.

„Pacientul s-a prezentat pentru o evaluare clinico-biologică anuală acuzând o stare de fatigabilitate, un ușor disconfort abdominal (meteorism/flatulenta abdominală) și sindrom astenic (fatigabilitate, astenie fizică/scăderea tonusului muscular, indispoziție)”, spune dr. Florin Ceaușu, medic specialist medicină generală, MedLife Grivița, care l-a consultat pe Ștefan.

Dr. Ceaușu a recomandat un set complet de analize (ionograma +vitamine, metabolism lipidic, proteic, glucidic, markeri infecțioși, markeri de inflamație, infecție acută, evaluare funcție renală, hepatică) și o ecografie abdominală totală, pe care Ștefan le-a efectuat cu ajutorul abonamentului medical MedLife

Temerile foarte mari erau legate de gradul de extindere a tumorii și dacă va migra și la alte organe de la rinichiul afectat

După consultul de specialitate, Ștefan a efectuat un computer tomograf, care a confirmat tumora.

„A fost foarte dificil, abia se născuse fetița noastră. Eram foarte speriat pentru că nu știam cât este de extins, cât de ușor se poate extinde, ce e de făcut. A fost un șoc foarte mare din care nu cred că mi-am revenit în totalitate nici astăzi. Temerile foarte mari erau legate de gradul de extindere a tumorii și dacă va migra și la alte organe de la rinichiul afectat. Pentru a evita acest risc de extindere, dr. Plugaru a recomandat extirparea organului respectiv, iar dr. Ceaușu a fost lângă mine cu recomandări pentru ce investigații sunt necesare înainte și după intervenție, sfaturi și suport moral. Acum sunt bine. Am făcut investigațiile recomandate și cred că totul este în regulă”, spune Ștefan.

Tratamentul chirurgical al tumorilor renale presupune nefrectomia, care reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unui rinichi. Procedura se efectuează pentru a trata cancerul de rinichi sau pentru a elimina o tumoare de natură necanceroasă, adica benignă, precum și alte boli de rinichi și leziuni.

Cum l-a ajutat abonamentul medical MedLife pe Ștefan

De la diagnosticare la tratament, Ștefan a efectuat multiple consultații și investigații, în drumul său spre vindecare. Având deja un abonament medical MedLife, a beneficiat de multe dintre serviciile medicale în mod gratuit sau cu discount, ceea ce l-a degrevat de o presiune suplimentară în această perioadă grea din viața lui.

„Abonamentul medical a ajutat pacientul la diagnostic și tratament, dar și la urmărirea post intervenție de extirpare a rinichiului prin posibilitatea efectuării periodice a unei baterii de analize și a unor investigații de bază, diversitatea metodelor de investigare și diagnosticare incluse în abonament și prin accesul facil la servicii medicale complete când a avut nevoie”, spune dr. Ceaușu.

„Ecografia 3D a fost gratuită, inclusă în abonament, precum și majoritatea analizelor de sânge”, spune Ștefan. „Radiografia, consultațiile la doctor de specialitate, la oncologie, ecografia după operație au fost gratuite. Pe baza abonamentului, am avut reducere la operație și la spitalizare și monitorizarea anuală post intervenție a fost gratuită, în mare”.

***

Acest articol face parte din demersul RoMâine, inițiat și susținut MedLife, furnizorul național de sănătate al României.

RoMâine este un efort comun de însănătoșire națională, care se realizează cu grijă, respect, încredere, speranță și empatie. O Românie mai bună are nevoie și de o economie puternică, care se construiește alături de oameni sănătoși. MedLife susține dezvoltarea economică și a mediului de business local, prin abonamentele medicale pentru companii și IMM-uri.

Cu ajutorul abonamentelor medicale MedLife, 768.000 de angajați din 8.000 de companii au acces la servicii de prevenție și profilaxie, într-o rețea de aproape 700 de unități proprii și partenere, la nivel național, unde mii de medici, asistente și infirmieri sunt acolo pentru a-i ajuta, zi de zi.

Intră pe https://www.medlife.ro/servicii-companii și află mai multe detalii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro