Sari direct la conținut

Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei: Bacalaureatul din anul 2013 va fi diferentiat

HotNews.ro

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar Stelian Fedorca a declarat vineri la Ramnicu Valcea ca in anul 2013 bacalaureatul va fi diferentiat in functie de rutele teoretice si tehnologice, transmite Agerpres.

„Bacalaureatul din anul 2012 as putea spune ca a fost o crima cu premeditare facuta de fosta conducere a Ministerului Educatiei. Dupa cel din 2011 cand au vazut ca foarte multi absolventi de la rutele tehnologice nu au promovat examenul de bacalaureat, ministerul trebuia sa ia masuri in acest sens. Nu este normal de exemplu ca la matematica, unde elevii rutelor tehnologice au mult mai putine ore de curs spre deosebire de cei de la ruta teoretica, sa fie acelasi tip de examen, aceleasi subiecte. Eu cand am vazut subiectele de matematica am declarat clar ca doar 30% dintre absolventii liceelor tehnologice vor promova examenul de matematica”, a spus Fedorca.

Secretarul de stat a adaugat ca in urma discutiilor purtate la Ramnicu Valcea cu directori de scoli, cu elevi care nu au promovat examenul de bacalaureat s-a ajuns la concluzia ca in anul 2013 examenul de bacalaureat sa fie diferentiat.

„Eu am efectuat o vizita in acest judet. Doamna ministru Andronescu se afla si ea in tara tot pentru a purta discutii cu toti factorii implicati in procesul de invatamant in a gasi o solutie pentru examenele de anul viitor si eventuale modificari la legea educatiei. Anul viitor putem garanta ca examenul de bacalaureat va fi diferentiat, vor fi doua-trei variante de examen elaborate toate in urma acestor discutii. Elevii care trec acum in clasa a XII-a vor fi sti pana la inceputul anului scolar ce tip de examen de bacalaureat vor sustine”, a mai spus secretarul de stat.

Referitor la clasa pregatitoare, Fedorca a reclamat haosul provocat de metoda de a lipi aceste clase la scoli cu clasele I-VIII sau I-XII fara a investi nici un leu in logistica acestor unitati.

„Dau un exemplu, una este o toaleta pentru un elev de liceu si alta este o toaleta pentru un copil de 5 ani. S-au lipit la gramada clase pregatitoare la scoli fara a se face o analiza in teren si fara a se investi in logistica acestui tip de clasa. Pentru anul viitor vom avea in vedre o anumita strategie care va tine cont de numarul de clase in plus pe care si le permite o unitate scolara, vom avea in vedere si astfel de unitati scolare din mediul rural care au in curte o gradinita si mult mai multe aspecte, astfel incat sa nu se produca din nou o avalansa de schimbari de domicilii, vize de flotant si acea debandada si haos care s-a produs in primavara anului 2012”, a precizat Fedorca.

Secretarul de stat a tinut sa sublinieze ca va ramane la liceu clasa a IX-a.

„Asa cum a spus si doamna ministru, clasa a IX-a va ramane la liceu. Sunt foarte multe unitati scolare I-VIII care s-ar trezi cu zece clase, adica si clasa pregatitoare si clasa a IX-a si care nu-si permit efectiv spatiul pentru aceste noi forme de invatamant. In ceea ce priveste examenul de capacitate, si aici ne vom gandi la anumite strategii. Daca va ramane dupa clasa a IX-a sau a VIII-a si in acelasi timp si posibilitatea anumitor licee sa sustina examenul propriu de admitere si nu pe repartizare computerizata. Dar toate acestea cu siguranta vor fi analizate si deciziile luate vor fi comunicate in timp util, adica pana la inceperea anului scolar”, a mai spus secretarul de stat.

Stelian Fedorca a fost prezent vineri la Ramnicu Valcea unde a avut mai multe intalniri cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean si cu conducerea unitatilor de invatamant si cu elevii din Ramnicu Valcea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro