Stenograme din dosarul lui Bogdan Peșchir. Cum erau făcute plăți pentru voturi pro-Georgescu. „Am venit din pușcărie, contra cost fac ce vrei, împart pliante”

Procurorii au găsit în telefonul lui Bogdan Peşchir, arestat preventiv în dosarul de corupere a alegătorilor în campania electorală pentru Călin Georgescu, convorbiri purtate de acesta cu diverşi influenceri și susținători ai lui Georgescu, în care pun la cale modalități de plată în schimbul voturilor pentru fostul candidat la prezidențiale, trasmite G4media.
Anchetatorii îl acuză pe omul de afaceri Bogdan Peşchir că a plătit peste 961.000 de dolari unor utilizatori de TikTok, pentru ca în schimb aceștia să îl voteze pe Călin Georgescu. Anchetatorii au documentat 265 de plăți pentru voturi pentru Călin Georgescu.
Banii au fost dați fie sub formă de donații pe TikTok în timpul sesiunilor live, ori pe Revolut.
Din stenogramele anchetatorilor, reiese că, de exemplu, un utilizator i-a cerut bani lui Bogdan Peșchir pentru a-l susține pe Călin Georgescu.
Conversație purtată de Bogdan Peșchir cu un utilizator, în noiembrie 2024:
Utilizator TikTok: „Bogpr.am și io o rugăminte am venit din pușcărie și sunt amart poți să-mi dai și mie cv bani contra cost fac ce vrei, Inpar pliante cu domnu Georgescu pe strada .stau de dimineață până seara sunt din București, va mulțumesc frumos”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă în cazul lui Bogdan Peșchir consultat de G4Media.
Bogdan Peșchir: „Salut daca faci live asta te sustin acolo”.
Ulterior, după primul tur de scrutin prezidențial, utilizatorul TikTok îi transmite lui Peșchir că s-a ținut de promisiune și că a votat cu Georgescu.
Utilizator TikTok: „Am votat, Cum pot sa va trimit o filmare cu ce an votat”.
Bogdan Peșchir: „Nu imi trimiteti”.
Utilizator TikTok: „Am vrut sa va arat ca mam ținut de promisiune”.
Transferuri prin Revolut
Într-o altă conversație, între 18 și 25 noiembrie 2024, un utilizator TikTok, identificat de anchetatori drept Samuel Pleșa, îi arată lui Peșchir că „are cunoștințe în comunitățile de români din Germania și poate obține undeva la 3.000 de voturi, însă are nevoie de sprijin, respectiv de sume de bani, iar cei doi se înțeleg ca Peșchir Bogdan să îi vireze suma de 6.000 de euro printr-un cont de Revolut al unei alte persoane, deoarece nu dorește ca numele său să fie asociat cu respectivul transfer de bani”.
Bogdan Peșchir: „E nevoie de sprijin, Ok si cu ce te pot sprijini? Prin cadouri? Uite sa iti zic o chestie nu vreau sa para ca te cumpar sau ceva. Tu daca sincer crezi omu asta ca e potrivit atunci da”.
Samuel Pleșa: „Putem să adunăm cel puțin 3000 de voturi. Treaba e ca nu doresc sa fac tranzactii din contul meu ca apare numele meu”.
Bogdan Peșchir: „Daca va puteti face revolut ar fi perfect”
Samuel Pleșa: „Poți 6000?”
Bogdan Peșchir: „Cont revolut (…). Fă un test. Cu un euro”
Cine este Bogdan Peșchir
Numele lui Bogdan Peșchir apare într-unul dintre documentele declasificate de SRI care arată implicarea contului de TikTok “bogpr”, utilizat de Peșchir, în finanţarea promovării lui Călin Georgescu pe platforma de socializare.
„Acesta, utilizând contul „bogpr”, a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28.11.2024”, spunea SRI despre Bogdan Peșchir.
Bogdan Peșchir este fost programator, care a lucrat la firme asociate cu criptomonede deținute de un cetățean cu dublă cetățenie, emigrat din 1995 în Africa de Sud. Informațiile apar în documentele prezentate în CSAT și desecretizate în decembrie 2024 de către Administrația Prezidențială.
„Bogdan Peșchir afişează un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deţinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021.
Anterior înfiinţării societăţii, acesta a lucrat ca programator în cadrul unor entităţi (GLOBAYA FINTECH SRL şi BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brasov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel Prodănescu, persoană care este şi cetăţean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995”, menționa SRI.