Sari direct la conținut

Stephen Hawking, "un Einstein modern", a fost omagiat in ziua in care a implinit 70 de ani. Omul de stiinta nu a participat la manifestari din cauza sanatatii precare

HotNews.ro
Stephen Hawking, Foto: AGERPRES
Stephen Hawking, Foto: AGERPRES

Cunoscutul om de stiinta britanic Stephen Hawking a fost omagiat in ziua in care a implinit 70 de ani, insa starea de sanatate precara l-a impiedicat sa participe la manifestarile care i-au fost dedicate, transmite Reuters. Hawking a fost laudat de colegii sau ca unul dintre cei mai inteligenti fizicieni de la Einstein incoace.

Hawking, autorul bestseller-ului international „O scurta istorie a timpului” (1988), a fost omagiat pentru realizarile sale in domeniul teoriilor timpului si relativitatii, dar si pentru abilitatea sa de a face accesibila stiinta complexa.

In cadrul unui simpozion dedicat omului de stiinta, care in 1963 a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, spunandu-i-se ca are doar doi ani de trait, astronomul regal a declarat ca Hawking a sfidat sansele medicale si stiintifice.

Astronomul Martin Rees a spus ca Hawking „a schimbat perceptia noastra despre Univers”.

„Este minunat ca sarabatorim cea de-a 70-a zi de nastere a lui Stephen. Este o sansa sa-i multumim pentru multele observatii pe care ni le-a oferit despre Univers si… pentru insipratia pe care a oferit-o la milioane de oameni prin faptul ca a realizat atat de multe in conditii extrem de vitrege”, a declarat Rees in fata unui public alcatuit din oameni de stiinta, studenti si ziaristi.

Hawking trebuia sa vorbeasca duminica in cadrul simpozionului „Starea Universului” organizat la Universitatea Cambridge, insa colegii sai au declarat ca este prea bolnav sa participe.

Omul de stiinta a fost internat recent in spital, fiind externat la 6 ianuarie. „Din pacate, recuperarea sa nu a fost suficient de rapida pentru ca el sa fie astazi cu noi”, a declarat vice-cancelarul Universitatii, Leszek Borysiewicz.

Hawking a decis sa-si intituleze discursul „A Brief History of Mine”. Un purtator de cuvant al Universitatii Cambridge a declarat ca discursul sau va fi prezentat, iar Hawking va urmari simpozionul din locuinta sa, el aflandu-se in convalescenta.

Diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica (boala Lou Gehrig) la varsta de 21 de ani, Hawking este imobilizat in scaun cu rotile si comunica cu ajutorul unui sintetizator vocal sofisticat.

De aproape cinci decenii, Hawking a atins noi frontiere cu cercetarile sale in domeniul teoriilor despre timp, spatiu, relativitate si gauri negre.

Rees si ceilalti participanti la simpozionul de duminica l-au laudat ca fiind un „Einstein modern”, afirmand ca munca sa a dezvaluit informatii noi despre originea Cosmosului, natura timpului si soarta Universului.

In prezent, Hawking este director de cercetare in cadrul Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics de la Universitatea Cambridge. El a fondat Centre for Theoretical Cosmology si s-a retras recent din pozitia de Lucasian Professorship of Mathematics, titlu detinut candva de Sir Isaac Newton.

Reuters scrie ca, in ciuda mintii sale care pare sa lucreze la un nivel mult mai inalt decat al celorlalti oameni, Hawking a facut mereu eforturi sa promoveze stiinta in randul oamenilor.

Omul de stiinta a aparut de cateva ori in desenul animat „The Simpsons”, precum si in serialul SF „Star Trek”, unde e prezentata o holograma a sa. Vocea sa apare si pe albumul „Division Bell” (1994), al trupei britanice Pink Floyd.

Sanatatea sa s-a deteriorat de-a lungul anilor, iar in prezent el foloseste miscarile obrajilor pentru a alege cuvinte sau litere la sintetizatorul vocal care-i permite sa comunice. Discursul sau a incetinit insa in mod dramatic, la o rata de un singur cuvant pe minut.

Kip Thorne, fizician american si unul dintre colaboratorii lui Hawking, a declarat ca boala de care sufera omul de stiinta l-a temperat, dar l-a si impins pe acesta spre noi limite.

Citeste mai multe despre Stephen Hawking pe pagina sa oficiala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro