FOTO Poluare masivă în București miercuri dimineață / Ard fecalele de la o fostă fermă de porci dintre Periș și Ostratu
Rețele de monitorizare a calității aerului au înregistrat din nou depășiri cu până la 500% pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 miercuri dimineață. Depășirile au fost înregistrate în special în zona de Nord a orașului și în localitățile Corbeanca, Ostratu și Otopeni. În plus, miercuri dimineață, foarte mulți bucureșteni s-au plâns că afară miroase a ars. De această dată explicația este un incendiu de vegetație în satul Periș, care a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor de la o fermă de porci, iar focul nu a fost stins de ieri de la 11.00 până în prezent.
Reprezentanții Ministerului Mediului spun că vinovat pentru poluarea de miercuri dimineață este un incendiu produs în Periș, unde ard bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci.
”Ca urmare a incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situația și a evalua impactul incendiilor de vegetație din zona Periș-Corbeanca-Buftea-Otopeni. Totodată a fost solicitată intervenția ISU pentru a elimina toate focarele active și mocnite și a preveni extinderea lor”, au postat reprezentanții ministerului pe pagina de Facebook.
Purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, a declarat pentru HotNews.ro că focul a pornit marți la ora 11.00, inițial a ars vegetația, apoi a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor, de la o fostă fermă de porci, iar acesta arde și acum, acolo fiind depusă o cantitate mare de fecale și alte reziduuri.
”În cursul zilei de ieri a fost anunțat un incendiu, în jurul orei 9.00, între localitățile Periș și Ostratu, din Ilfov. Din datele din teren, este vorba despre vegetație uscată, au ars circa 3 ha. Au intervenit două autospeciale de pompieri. S-a intervenit și peste noapte. Din noua transmisie de date, rezultă că acolo este pe lângă vegetație și un canal de deversare a dejecțiilor de la o fermă de porci. După ce a ars stuful și ce mai era acolo, s-a ajuns la acest strat de dejecții care este de foarte mult timp acolo, practic este un strat de combustibil. Canalul este unul lat, nu vă imaginați o țeavă sau ceva mic. Incendiul încă nu a fost stins. Este o cantitate foarte mare, un start foarte gros de dejecții, va fi o intervenție de durată”, a explicat Daniel Vasile.
În această dimineață dispozitivul a fost suplimentat cu 4 autospeciale de stingere și o motopompă, respectiv 2 autospeciale de la serviciul voluntar.
FOTOGALERIE Incendiu Periș 7-8 aprilie 2020/ Sursa foto: ISU București
Potrivit comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, incendiul s-a produs pe un teren proprietate privată. Proprietarul nu a putut fi identificat deoarece Primăria Periș nu a actualizat baza de date cu regimul de proprietate.
”Având în vedere numeroasele sesizări ale cetățenilor din zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov s-au deplasat în zonă, pentru verificări. (…) Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată”, au postat reprezentanții Gărzii de Mediu pe pagina de Facebook.
În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri:
– identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale
– impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului
– monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse.