FOTOGALERIE Fosta clădire a băncii Marmorosch- Blank din Centrul Istoric al Bucureștiului a fost restaurată și transformată în hotel de 5 stele după o investiție de 42 milioane de euro
Fosta clădire a băncii Marmorosch- Blank din Centrul Istoric al Capitalei a fost restaurată și transformată în hotel de 5 stele după o investiție de 42 milioane de euro. Seiful fostei bănci a fost păstrat în intregime, fiind transformat în bar. Conservate în intregime sunt și scara monumentală de marmură și parterul clădirii, unde se aflau dispuse pe două niveluri ghișeele fostei bănci, iar zona a fost transformată în recepție și restaurant. Biroul guvernatorului, dar și alte câteva birouri de la primul etaj, au fost și ele restaurate, iar acum adăpostesc apartamentele de lux din hotel. Înainte de începerea lucrărilor, clădirea era abandonată.
Sursa foto: Hotnews.ro
Lucrările de restaurare au început în 2018 și au durat aproape 3 ani. Pe lângă restaurarea palatului fostei bănci, clădirea din sticlă aflată în lateralul BNR, considerată una dintre cele mai agresive intervenții din Centrul Vechi, a fost demolată și în locul ei a fost construit un imobil care se încadrează în zonă. Clădirea din spatele palatului a fost supraetajată.
”Este o clădire excepțională. Acest lucru se observă din fațadă. Avem de a face cu un monument de categorie A, care a fost construit în interbelic, apoi dezvoltat în etape, prin adăugări ulteriore de etaje sau volume, ultima adăugare fiind după anii 90, în 1993, când s-a făcut o extindere cu un corp nou de sticlă, corp care prin intervenția noastră a fost desfăcut și refăcut într-o altă formă. În cadrul proiectului, partea istorică a clădirii, fațada, parterul, sala cu ghișee, la etaj – birourile reprezentative ale băncii, în subsol – tezaurul, au fost restaurate în detaliu. Provocarea fost de a introduce atât de multe instalații care să aducă calitatea spațiului la un nivel de 5 stele, într-o clădire existentă, fără să modificăm sau să distrugem partea istorică și valoroasă a clădirii”, a declarat la conferința de presă susținută la inaugurarea hotelului, miercuri, arhitecta Eliza Yokina, reprezentanta biroului de arhitectură care a făcut proiectul de restaurare și consolidare a clădirii.
Sursa foto: Hotnews.ro
Palatul Marmorosch-Blank,din str. Doamnei nr. 2- 4, a fost construit între anii 1915–1923 după planurile arhitectului Petre Antonescu. Structura clădirii a fost realizată de inginerul Anghel Saligny, iar la interiori se află mai multe picturi murale realizate de Cecilia Cuțescu-Storck.
”Ce este special la această clădire, dincolo de faptul că este monument istoric, și o clădire cu o calitate extraordinară a spațiilor, a compoziției, a materialelor și a detaliilor, și priceperea cu care ele au fost realizate la timpul respectiv, este o clădire monumentală, care a fost construită clar pentru a fi o clădire reprezentativă, un sediu de bancă. Clădirea se leagă de câteva personalități de valoare în istoria României. În primul rând, Iacob Marmorosch și Mauriciu Blank, care sunt și proprietarii și comanditarii acestei clădiri, arhitectul Petre Antonescu, celebru în istoria de arhitectură a României, inginerul Anghel Saligny, care a făcut din această clădire o capodoperă a structurii pentru vremurile respective, cu deschideri foarte mari realizate din beton. În interior o să descoperiți picturi murale realizate de Cecilia Cuțescu-Storck. Aceste personalități au marcat clădirea și pentru noi a fost un privilegiu să lucrăm la acest proiect”, a mai spus Eliza Yokina.
Sursa foto: Mihai Georgiadi, www.georgiadi.ro
Dezvoltatorul proiectului este Apex Alliance Hotel Management, iar proiectant – biroul de arhitectură Cumulus, autorul principal al proiectului fiind arh. Adrian Soare.
„După un an de incertitudine și provocări din cauza pandemiei, suntem încântați să prezentăm acum un proiect fascinant și primul hotel Autograph Collection de pe piața românească, odată cu deschiderea Marmorosch Bucharest, Autograph Collection. Este un hotel unic, situat într-un fost palat al Marmorosch-Blank Bank, cu o istorie specială de peste 100 de ani. Restaurarea minuțioasă onorează trecutul de poveste al clădirii și am lucrat pentru a revitaliza bogatul patrimoniu arhitectural Art Deco și Art Nouveau. Acest hotel se adresează atât segmentului corporativ, cât și celor care caută relaxarea, oaspeților care caută experiențe noi în oraș”, a declarat Gerhard Erasmus, CEO al Apex Alliance Hotel Management.
Hotelul are 217 camere, la care se adaugă apartamentele Heritage și Platinum, și spectaculosul apartament Marmorosch Palace, amenajate în birourile reprezentative ale băncii și cel al guvernatorului.