Sari direct la conținut

A pierdut Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General? / Ședința de marți nu s-a ținut deoarece PNL nu a votat ordinea de zi

HotNews.ro
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / George Calin
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ședința de marți a Consiliului General nu s-a ținut deoarece PNL nu a votat ordinea de zi propusă de primarul general. Liberalii au reproșat primarului general că aparatul de specialitate al primarului nu a redactat rapoartele de specialitate la proiectele de hotărâre depuse de consilierii generali, ca acestea să poată intra pe ordinea de zi. Aceștia au mai fost supărați de faptul că primarul nu a venit la ședință, acesta fiind pe drum de la conferința din parcul IOR, unde a anunțat că a amendat proprietarii cu 35 milioane de euro fiindcă au diminuat spațiul verde.

Acesta ar putea fi un semn că primarul Nicușor Dan și-a pierdut majoritatea în Consiliul general. Rămâne de văzut dacă este doar un episod sau PNL va merge mai departe pe această linie.

  • „Alături de colegii mei din grup am solicitat de nenumărate ori ca angajații din subordinea primarului să întocmească rapoarte de specialitate pentru proiectele propuse de consilierii generali. Există astăzi câteva proiecte care încă așteaptă rapoartele de specialitate din partea direcțiilor din PMB.
  • Considerăm că prin refuzul primarului de a întocmi aceste rapoarte se limitează nelegal dreptul de a propune, dezbate și a aproba hotărâri pentru bucureșteni. Astăzi tragem un semnal de alarmă, consilierii generali PNL nu vor vota ordinea de zi a ședinței CGMB până când toate proiectele propuse nu vor avea rapoarte de specialitate pentru a fi introduse pe ordinea de zi.
  • Mai atragem atenția primarului general că mai sunt proiecte de hotărâre aprobate care nu sunt puse în aplicare de aparatul de specialitate a primarului general”, a declarat consilierul general PNL Răzvan Socolovici.

Printre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a CGMB se află:

  • aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării proiectului „Modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice”. Vor fi instalate 40.009 contoare de energie termică, dintre care 34.454 pe circuitul secundar (blocuri, imobile, agenţi economici), 1.200 pe circuitul primar (puncte termice, blocuri, agenţi economici), 106 în centrale termice, 21 la CT Casa Presei. Valoarea totală a investiţiei este 720 de milioane de lei, TVA inclus, dintre care lucrările de construcţii şi montaj reprezintă 200 de milioane de lei.
  • aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici în vederea implementării unor noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a unui nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica. Proiectul are o valoare totală de 814 milioane de lei, TVA inclus.
  • două împrumuturi în valoare totală de 402 milioane de lei. Un proiect prevede contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare totală de până la 283.520.561 de lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Contractarea împrumutului se face pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2024 aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de municipalitate. Un al doilea proiect vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile în valoare totală de până la 118.645.000 de lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Contractarea împrumuturilor se realizează pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte finanţate din fonduri europene.
  • modernizarea a 20 de puncte termice care deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari. Proiectul de act normativ prevede aprobarea utilizării temporare a unor terenuri proprietate a Municipiului Bucureşti în cadrul proiectului de modernizare a 20 de puncte termice, folosind capacităţi modulare de producere de energie termică pentru reţeaua de termoficare a Municipiului Bucureşti, în vederea amplasării unor containere modulare.
  • regulamentul privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service, prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al Municipiului Bucureşti.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro