Sari direct la conținut

Iohannis prezintă NATO „îngrijorările noastre legate de Republica Moldova / E un stat captiv, dependent energetic de Rusia”

HotNews.ro
Klaus Iohannis la Bruxelles, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis la Bruxelles, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a precizat joi, înaintea începerii summitului NATO de la Bruxelles, că, dincolo de pledoaria pentru suplimentarea forțelor permanente ale NATO pe Flancul Estic, va prezenta liderilor alianței ”îngrijorările noastre legate de Republica Moldova”. Întrebat în legătură cu acestea, Iohannis a explicat că se referă la valul de refugiați cu care se confruntă Chișinăul, dar și la dependența energetică de Rusia.

  • ”Voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Moldova, securitatea Republicii Moldova, situația energetică, economică. Dar trebuie să vă spun de pe acum, voi insista în continuare că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Noi avem, în momentul de față, tot felul de formate – Forward Presence Tailored, Forward Presence, le-am mai discutat. Eu cred că trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea, agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe Flancul Estic”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă îngrijorările legate de Rep. Moldova au legătură cu speculațiile potrivit cărora statul vecin ar fi următoarea țintă a Rusiei, ceea ce ar afecta și România, Iohannis a respins această ipoteză.

  • ”Nu sunt justificate îngrijorările la țara noastră, asta am spus înainte. Românii pot sta liniștiți. România este în siguranță. Este apărată de cea mai mare Alianță, dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au o justificare. Nu există niciun fel de date, în afară de speculații în media că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau ar fi planificată o acțiune care privește Moldova”, a spus șeful statului.

Iohannis a insistat că problemele sunt de ordin economic, în primul rând, și a adăugat că situația din Transnistria nu figurează pe agenda summitului extraordinar al NATO.

  • ”Problemele Moldovei vin din numărul mare de refugiați, din slăbiciunea economică și din situația energetică. Știți foarte bine că Moldova este stat captiv, primește energie doar din două surse, din Rusia și din Transnistria și cam acestea sunt problemele Moldovei. Și aici putem să ajutăm cu finanțări, cu transfer de energie și, sigur, cu sprijin pentru economia Moldovei, dar dincolo de asta nu avem, la momentul acesta, când vorbim, niciun fel de date că ar exista alte amenințări”, a declarat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat joi, înaintea summitului extraordinar al NATO, că ”avem deja o veste foarte bună” pentru că ”NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România”. Iohannis a precizat că acest grup de luptă a fost solicitat de România și Franța va fi națiunea cadru, urmând să aibă loc negocieri pentru a vedea cine mai trimite trupe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro