Sari direct la conținut

ALEGERI LOCALE 2024 REZULTATE – REPORTAJ: Cum au întâmpinat George Simion și colegii săi din AUR primele rezultate, convinși că ajung la 25%

HotNews.ro
Liderul AUR, George Simion, în seara alegerilor, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Liderul AUR, George Simion, în seara alegerilor, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Candidatul AUR la București, Mihai Enache, nu era cunoscut nici de oamenii de la poarta sediului AUR. El a adunat în București aproximativ o treime din votul partidului la europarlamentare.

Procentele pe care urma să le obțină AUR la alegerile de duminică reprezentau, fără doar și poate, una din marile curiozități ale zilei. Nu și în ceea ce privește scorul candidatului la Primăria Capitalei, Mihai Enache, căruia nici măcar reprezentanții AUR nu i-au dat șanse reale, având în vedere campania inexistentă pentru acesta.

Impresia că a fost vorba despre o candidatură fără miză avea să mi se întărească după ce m-am dus duminică după-amiază, în jurul orei 19, la sediul AUR de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara.

În fața intrării erau doi băieți, lucrați la sală, cu pantaloni negri și cămăși albe, cu mânecile suflecate discret, doar atât cât să se ghicească tatuajele de pe brațe.

„Cine este Mihai Enache?”

Cei doi m-au întrebat pe cine caut. Le-am spus că sunt jurnalist și am stabilit o întâlnire cu Mihai Enache.

– „Cu cine?”, m-a întrebat nedumerit unul din cei doi soldați.

– „Mihai Enache, candidatul la primăria Bucureștiului, i-am răspuns, surprins la rândul meu că trebuie să dau lămuriri suplimentare.

– „Vedeți că domnul caută pe cineva”, i-a spus bodyguardul unui tânăr dintr-un grup de membri de partid care păreau mai buni cunoscători ai situației de la fața locului. Membrul AUR m-a lămurit că Mihai Enache ar putea fi totuși într-un alt birou, undeva în spate, la o altă intrare.

Acolo însă nu erau reflectoarele, nici jurnaliștii și camerele de televiziune care-i urmăreau pe liderii cu greutate ai partidului.

În curtea principală, l-am văzut, în schimb, pe Claudiu Târziu în timp ce filma un clip mobilizator pentru votanți, pentru ultimele ore rămase până la închiderea urnelor.

Claudiu Târziu. FOTO: Gabriel Bejan/ HotNews.ro

Tot aici era și noua achiziție a partidului, Mihai Neamțu, iar mai târziu a venit și vedeta serii George Simion. Apoi, Cristian Terheș și Gheorghe Piperea, aflați pe locuri eligibile pentru Parlamentul European.

De asemenea, am văzut și o lume pestriță, femei îmbrăcate în costum popular, băieți cu cămăși albe, după „dress code-ul” zilei, sau oameni îmbrăcați la patru ace, ca pentru o zi care se anunța istorică.

Oameni care visau și procente de 25%

Cristian Terheș și Mihail Neamțu, în curtea AUR. FOTO: Gabriel Bejan / HotNews.ro

„Ce anunțăm azi? O mare victorie?” mi-a ajuns la ureche o discuție între doi participanți: „Dacă sărim peste 25 %, coaliția ajunge pe la 45….” îi răspunde celălalt, dar nu aud toată fraza, ci doar replica primului:

„- Cam multă presă, înseamnă că nu suntem chiar de ignorat”.

În timp ce treceam printre oameni, Mihai Neamțu m-a abordat direct cu îndemnul, pe de o parte furios, pe de altă parte resemnat: „Când o să investigați și corupția lui Biden?”.

Mi-a trecut un pic prin cap să-i răspund să o face deja presa din America, dar nu l-am întrerupt pentru că era totuși mult mai important ce spunea el, candidatul. Neamțu era același politician care a ajuns pe lista pentru europarlamentare a lui Simion după ce în urmă cu câțiva ani îl făcuse „nulitate” și „taximetrist coborât din peluză”.

Neamțu era supărat că progresiștii și conservatorii se detestă, iar „asta este și vina presei pentru că nu face o dezbatere, pe bune, de idei, astfel încât fiecare tabără să spună ce are de spus”.

„AUR nu este extremist, cum zic unii din presă, este un partid populist, asta da”, era un alt of al candidatului la europarlamentare pe care a ținut să mi-l împărtășească.

Candidatul la primărie și voievozii din campania AUR

Pe un fundal sonor patriotic, în care playlistul varia de la Tudor Gheorghe, „Treceți batalioane Carpații” și Văru Săndel, m-am întâlnit în cele din urmă și cu candidatul AUR la primărie.

Mihai Enache mi-a spus că e dezamăgit că în această campanie Nicușor Dan a fugit de dezbateri. „Practic, Nicușor Dan s-a transformat în ceea ce el a urât în 2020 la doamna Firea”:

„A preferat să intre într-un joc de cuvinte cu matematică și usturoi, însă la primărie nu e loc nici de matematică nici de usturoi, ci de oameni care să știe administrație”.

L-am întrebat dacă, pe aceeași logică, ce relevanță a problemelor urbane a avut, totuși, folosirea voievozilor în campania electorală a AUR? Unde se încadrează Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare?

„Noi suntem un partid de patrioți și știm că în sufletul românilor există un curent patriotic. Românii au nevoie de exemple de oameni care au făcut ceva pentru țară”, a răpuns Enache.

”Noi am vrut cu această campanie să sădim speranța plecând de la trecutul nostru care a fost unul plin de primejdii și tragedii, însă când a fost mai greu cineva s-a ridicat și a ținut piept dușmanilor”, mi-a explicat candidatul AUR. Mihai Enache a făcut Facultatea de administrație publică de la SNSPA și, până acum, a lucrat ca director de investiții la Primăria Sectorului 4.

Când am vorbit cu Mihai Enache nici unul dintre noi nu știam ce scor va obține AUR la alegeri, dar candidatul mi-a spus că din informațiile lor au existat fraude mari la aceste alegeri:

„În București s-a furat ca-n codru, am găsit buletine ștampilate de PSD la sectoarele 2,3,5 și 6”.

„Au vrut să ne îngroape, dar nu știau că suntem semințe”

Bucurie înainte de anunțarea exit-pollurilor

Pe măsură ce se apropia ora 22, când urmau să se anunțe exit-pollurile, o stare de eforie reținută își făcea locul în curtea partidului.

„Cristos a înviat! Voi ați votat, eu AUR am câștigat!”, a strigat la un moment dat, în aplauzele mulțimii, un bărbos care, nu știu de ce, poate e condiționarea mea mentală, mi-a dat senzația că a coborât dintre domnitorii desenați pe pereți.

Am mai apucat apoi să-l aud pe George Simion declarând poetic unei televiziuni că „au vrut să ne îngroape, dar nu știau că suntem semințe”. Făcea referire la dosarul penal în care este acuzat că ar fi instigat la falsificarea listelor de susținători pentru candidatura independentului Silvestru Șoșoacă la europarlamentare.

George Simion, învelit în steag

La ora 22, curtea deja era plină de membri de partid, jurnaliști și simpatizanți. Pe scenă s-au urcat liderii partidului, cu Simion în frunte, învelit într-un steag al României. Lângă el, puțin în spate, Claudiu Târziu și Cristian Terheș.

Undeva, în stânga, departe de atenția publică, abia l-am zărit și pe candidatul la Primărie, mascat de altă achiziție nouă a partidului, de data aceasta de la partidul lui Dan Voiculescu, Ramona Ioana Bruynseels, candidata de la Sectorul 1.

George Simion și-a început discursul cu un „Tatăl Nostru care ești în ceruri”, apoi a vorbit despre „cele două milioane de români care au votat AUR”, despre „începutul sfârșitului pentru partidul comasat” și despre „jurnaliștii vânduți care au turuit” în legătură cu problemele lui penale și care nu au venit acum să asiste la triumf.

„Să nu credeți în exit-polluri”, a mai tunat de pe scenă liderul AUR.

La momentul la care scriu acest articol exit-pollurile arată că AUR a obținut doar 10 % la votul pentru Consiliul General al Bucureștiului și 17% la votul de la europarlamentare. Mihai Enache a strâns doar 5% din voturi.

Nu știu cum vor fi rezultatele finale, dar există totuși o diferență semnificativă între „cele două milioane de români care au ales AUR” și ce au votat de fapt românii. Practic, e o realitate diferită.

Ca și cum, într-un mod misterios, realitatea a prins din urmă live-urile de pe Facebook și postările de Tik Tok ale lui George Simion.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro