Sari direct la conținut

Rezultate alegeri 2024. „Pentru prima dată în ultimii 100 de ani”, niciun român în consiliul local din Sfântu Gheorghe, doar de la UDMR / Ce propune primarul Antal Arpad

HotNews.ro
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), Foto: Inquam Photos / Manases Sándor
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), Foto: Inquam Photos / Manases Sándor

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a obţinut toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, niciuna dintre celelalte şase formaţiuni politice participante la alegerile de duminică neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral. Primarul Antal Arpad, reales pentru al cincilea mandat, propune un „consiliu consultativ”, ca soluție democratică.

Potrivit rezultatelor postate pe site-ul RezultateVot.ro, UDMR a câştigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formaţiuni maghiare, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, sub 3%.

Primarul Antal Arpad, reales cu 83%, propune un „consiliu consultativ”

„Asta înseamnă că, pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe se pare că vor fi doar consilieri de la UDMR”, a declarat luni primarul Antal Arpad, care a obţinut cel de-al cincilea mandat pe lista Uniunii, cu 83% din voturile celor care s-au prezentat la urne, relatează Agerpres.

Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune „partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR, să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din oraș.

„Vreau să transmit către românii din municipiul Sfântu Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice – USR, PSD şi PNL, şi o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste şase persoane şi, înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură şi aşa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a declarat Antal.

Cum au reacționat USR, PSD și PNL

Preşedintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard, a menţionat, într-o declaraţie de presă, că mulţumeşte primarului pentru ofertă, dar va declina invitaţia.

„Îi felicit pe toţi participanţii şi pe actualul şi viitorul primar. Ce se va întâmpla cu noi în viitorul apropiat, după această înfrângere, va fi o decizie personală, iar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Mă bucură să am orice conversaţie constructivă, oricând, oriunde, care este în beneficiul comunităţii, dar spun aici şi acum că mulţumim pentru oferta primită prin intermediul mass-mediei de a participa la consiliul consultativ care urmează să se înfiinţeze lângă Consiliul Local, cu rol pur consultativ, dar eu, cu respect, o să declin această invitaţie”, a declarat liderul USR Covasna.

Preşedintele PSD Covasna, Bogdan Barbu, a declarat pentru Agerpres că este pentru a doua oară, consecutiv, când social-democraţii nu reuşesc să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi consideră că situaţia trebuie reevaluată.

La rândul său, preşedintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat pentru Agerpres că prezenţa scăzută la vot a românilor, dar şi lipsa de unitate a acestora au condus la această situaţie.

„Se pare că noi, românii din Sfântu Gheorghe, nu înţelegem ce avem de făcut. Din păcate, voturile s-au împărţit între partide. Şi pe mine mă doare, nu îmi convine situaţia. Eu am spus de mai multe ori că e nevoie de o strategie, că nu trebuie să mai repetăm greşeala de acum patru ani când am obţinut un singur loc de consilier local şi că e nevoie de o listă comună de candidaţi. Chiar eu am iniţiat de două ori aceste discuţii, teoretic au fost de acord, dar practic nu s-a concretizat”, a afirmat Olimpiu Floroian.

În ultimii patru ani, în Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost un singur consilier de naţionalitate română, Liviu Comăneci, ales pe lista PNL.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro