Sari direct la conținut

BEC: Întârzierea numărătorii oficiale, provocată de comasare / Ultimele rezultate pentru primari, consilii locale și Parlamentul European

HotNews.ro
Centralizare rezultate voturi, Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Centralizare rezultate voturi, Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Biroul Electoral Central a justificat aglomerațiile de la birourile electorale județene și de sector prin faptul că organizarea simultană a alegerilor locale cu cele parlamentare a creat dificultăți majore în centralizarea datelor, astfel că pe site-ul BEC nu vor fi publicate deocamdată decât versiuni parțiale ale proceselor verbale privind alegerea primarilor și consiliilor județene, precum și date provizorii legate de europarlamentare.

„În contextul organizării a două tipuri diferite de scrutin la aceeași dată, precizăm că fluxul de verificare a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării de la nivelul birourilor electorale ale secțiilor de votare a presupus un circuit diferit pentru validare acestora, noutate care a generat diverse provocări pentru toate persoanele implicate și care a dus la întârzierea centralizării datelor pentru președinții de consilii județene, consilii județene, primar general și consiliu general al Municipiului București și pentru membrii din România ai Parlamentului European”, se spune într-un comunicat al BEC, dat publicității luni seara.

PSD, scor mai bun la primari decât la consiliile locale

Potrivit rezultatelor transmise de BEC, cu referire la ora 20.00, pentru consiliile locale s-au obţinut următoarele procente: PSD – 38,55%, PNL – 30,19%, AUR – 8,91%, UDMR – 6,38%, Alianţa Dreapta Unită – 2,77%. Participarea la vot a fost 54,68%, urmând a fi ocupate 33.722 de mandate de consilieri locali. Voturi valabil exprimate pentru consilii locale au însumat 5.145.165.

De asemenea, potrivit BEC, rezultatele parţiale pentru primari arată astfel: PSD – 41,45%, PNL – 33,48%, AUR – 5,88%, UDMR – 5,47%, Alianţa Dreapta Unită – 2,62%. Vor fi distribuite 2.759 mandate de primari, după numărarea a 5.185.491 voturi.

În afară de rezultatele parțiale pentru primari și consiliile locale, Biroul Electoral Central a prezentat și rezultate provizorii ale scrutinului europarlamentar, după centralizarea a unui număr de 19.717 secţii de votare din totalul de 19.870.

PSD-PNL au obţinut 4.304.937 voturi (48,7%), Alianţa AUR 1.321.272 voturi (14,95%), iar Alianţa Dreapta Unită 761.307 voturi (8,61%). Acestea au fost urmate de: UDMR cu 6,53% (577.233 voturi), Partidul S.O.S. România cu 5,04% (445.951 voturi), REPER cu 3,67% (324.827 voturi) şi independentul Nicolae Ştefănuţă cu 3,05% (269.488 voturi).

Următorii clasaţi sunt: independentul Vlad Gheorghe cu 2,46% (217.558 voturi), Partidul Diaspora Unită cu 1,78% (157.781 voturi), Partidul Umanist Social Liberal cu 1,47% (129.723 voturi), candidatul independent Şoşoacă Dumitru Silvestru cu 0,94% (79.677 voturi), Partidul Patrioţilor cu 0,73% (64.644 voturi), Partidul România Mare cu 0,66% (58.546 voturi), candidata independentă Paula Marinela Pîrvulescu cu 0,57% (50.348 voturi), Partidul Alternativa Dreaptă cu 0,45% (39.542 voturi) şi România Socialistă cu 0,42% (36.760 voturi).

Condițiile BEC pentru suspendarea numărătorii

Procesul de validare de către birourile electorale județene sau de sector a proceselor verbale încheiate în secții a cunoscut întârzieri mari, mai ales la sectoarele 1 și 2 din București, dar situații similare au avut loc și la BEJ-uri din țară, precum cele din Timiș sau Sibiu.

În condițiile în care se apropia împlinirea a 24 de ore de când s-a încheiat votarea, fără ca secțiile să poată preda procesele-verbal, BEC a emis o circulară în care permitea suspendarea numărătorii oficiale pe durata nopții de luni spre marți, însă numai în anumite condiții.

„Înţelegând situaţia grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării şi timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secţiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt. În situaţia în care decideţi să vă asumaţi răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spaţiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleaşi condiţii de siguranţă”, se spune în circulară.

Potrivit acestora, „aceste măsuri trebuie luate astfel încât să existe siguranţa materialelor şi a documentelor rezultate în urma alegerilor, precum şi că nimeni nu va putea, în niciun mod, să afecteze integritatea acestora”.

Sacii cu voturi, predați Jandarmeriei

Oficiali ai Jandarmeriei au precizat că în 22 de județe s-a decis suspendarea procesului astfel încât personalul MAI s-a ocupat de depozitarea sacilor cu voturi și paza lor de durata nopții. Voturile au fost predate de președinții birourilor electorale pe bază de proces verbal, iar spațiile de depozitare au fost sigilate.

Primirile și predările de locație vor fi filmate astfel încât să nu existe suspiciuni. De asemenea, polițiștii și jandarmii nu vor putea intra în spațiile de depozitare. „Vom continua să menținem măsurile cât timp va fi nevoie. Ne vom asigura că spațiile de depozitare vor fi sigilate”, a declarat colonelul Cornel Stoica, adăugând că efectivele de jandarmi au fost suplimentate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro