Legumele modificate genetic sau tratate chimic au efecte greu controlabile in Romania
Documente: | |
Mencinicopschi: legume tratate (13.06.2006) WMV |
|
film we feed the world (13.06.2006) WMV |
Daca la cele tratate genetic e greu de spus care sunt efectele, legumele tratate chimic devin cancerigene daca se depasesc dozajele – a explicat Gheorghe Mencinicopschi, director general la Institutul de Cercetare Alimentara, in „Ora de stiri” (TVR2).
Discutia a plecat de la documentarul austriac „We feed the world”, prezentat in premiera de HotNews.ro saptamana trecuta.
Legumele tratate chimic arata foarte bine, multe dintre ele nu prea au gust, in special cele din import, efectul in acest caz asupra sanatatii noastre exista?
Poate exista. Depinde cum sunt tratate si pentru ce sunt tratate. De regula, sunt tratate atat legumele, cat si fructele pentru a li se prelungi viata de raft – pentru a rezista cat mai mult.
Acestora li se opreste procesul de coacere si sunt iradiate.
Iradiere
De exemplu, capsunile – nu e cazul capsunilor romanesti, dar exista capsuni care sunt iradiate.
Sunt fructe necoapte, oprite din procesul de maturare prin iradiere.
Doze cancerigene
Intr-o agricultura super-intensiva sunt utilizate ingrasamintele chimice, in special cele azotoase. Daca administrarea nu este gestionata corect, daca se face un abuz, atunci planta poate acumula cantitati mari de azotati, care se transforma in azotiti, la randul lor in nitrozamine, substante cancerigene.
Legumele din import sunt periculoase sau acolo sunt tinute sub control?
Cu ceva timp in urma noi [ICA] am facut niste analize si nu erau depasite normele europene in ceea ce priveste cantitatea de azotati.
Dar legumele pe care le cumparam de la tarani?
Nu putem sti decat intr-un laborator acreditat. [? Si aceste analize cine le face?]
„Nu se cunosc pe efectele pe termen lung ale organismelor modificate genetic”, spune Mencinicopschi, referindu-se la „proba timpului: timpul ne va spune daca aceste organisme modificate genetic s-au integrat bine in mediu”.
Nu sunt semnalate de catre sferele de cercetare efecte adverse asupra consumatorului sau mediului inconjurator. Dar, asa cum spunea mai sus, nu se cunosc efectele in timp.
Mencinicopschi a dat explicat unde pot aparea semne de intrebare.
Categoriile de organisme modificate genetic
La nivel de exploatare industriala, exista in special plante modificate genetic.
Generatia I: rezistente la un ierbicid
Plante modificate genetic de generatia intai. La acestea s-a urmarit obtinerea unui avantaj agronomic: rezistenta la un daunator sau la un ierbicid universal, asa cum este la soia modificata genetic.
Aceasta inseamna ca orice alta planta e distrusa de acel ierbicid, dar planta care ne este noua utila – soia – nu este distrusa. In felul acesta, printr-o singura stropire sunt distruse buruienile, iar soia supravietuieste.
Diector Institutul de Cercetare Alimentara |
Acestea sunt avantaje de productie, de competitivitate agricola.
Generatia a II-a: imbogatite in minerale/vitamine
Sunt organisme din generatia a doua, la care se urmaresc modificari compozitionale; ex. imbogatirea de 100 de ori in vitamina C sau putem sa imbogatim o leguminoasa astfel incat sa depaseasca din punct de vedere cantitativ proteina din carne.
Consumam legume modificate genetic; ex. soia. In Europa soia modificata genetic e folosita ca furaj, pentru hrana animalelor.