Prefectul Capitalei propune adeverință medicală la început de an școlar care să arate că elevul și-a făcut analizele antidrog / Chestionar cu 3 întrebări pentru părinți
Elevii ar putea fi nevoiți la început de an școlar să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri – așa arată propunerea venită din partea prefectului Capitalei, Rareș Hopincă pentru a combate fenomenul drogurilor. El susține că ar fi cerut Agenției Naționale Antidrog (ANA) să realizeze un chestionar printre părinți și elevi din care să rezulte ce părere au despre introducerea unei astfel de măsuri. O altă întrebare din chestionar s-ar referi la testarea antidrog în școli.
Prefectul Capitalei a anunțat, pe Facebook, că miercuri a avut o ședință cu reprezentanții mai multor instituții: ANA, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală, pe tema consumului de droguri.
„Direcția de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale și morale prin care să reușim să combatem consumul acestor substanțe în rândul populației și, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”, scrie prefectul Capitalei.
Rareș Hopincă susține că le-a cerut celor de la ANA să facă o serie de chestionare pentru a vedea opinia părinților și a elevilor în legătură cu trei subiecte.
Chestionar cu trei întrebări pentru elevi și părinți
De asemenea, în ședința de miercuri s-a decis ca Agenția Națională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care să fie cerută opinia părinților și a elevilor majori referitor la:
- 1) testarea în școală cu aparat antidrog;
- 2) prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
- 3) introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală”, a anunțat prefectul.
El spune că în baza răspunsurilor părinților și copiilor vor fi făcute propuneri concrete:
- „Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee.
- Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”, a mai spus Rareș Hopincă.
De asemenea, în ședința de miercuri s-a decis, împreună cu Consiliul Elevilor, că în fiecare școală va fi „constituită” o structură care să ajute să fie transmise mesaje antidrog și de prevenție, mai spune prefectul Capitalei.
„Suntem la momentul unei cercetări asupra unor posibile soluții, nu ne aflăm în fața unor propuneri concrete”
Contactat ulterior de HotNews.ro, prefectul Capitalei a declarat că grupul de lucru care s-a întrunit miercuri are obiectivul de a identifica soluții pentru prevenirea consumului de droguri în mediu școlar, iar ideea ca la început de an școlar elevii să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri „a fost generată în cadrul discuțiilor din grup”.
- „Dar, atenție, nu s-a propus solicitarea acestei adeverințe. Momentan, facem o cercetare în rândul părinților, adică vrem să consultăm părinții, dar și elevii majori cu privire la mai multe posibile soluții care există și în alte state, nu doar la noi, și vrem să vedem care este opinia părinților în legătură cu acest aspect, pentru că ce dorim noi dorim în primul rând e să implicăm familiile și să conștientizăm cu toții, la nivelul întregii societăți, că există o problemă cu consumul de stupefiante.
- Suntem la momentul unei cercetări asupra unor posibile soluții, nu ne aflăm în fața unor propuneri concrete”, a afirmat prefectul.
Întrebat dacă și în alte state sunt astfel de măsuri precum solicitarea unei adeverințe la început de an școlar, Rareș Hopincă a spus că reprezentanții Agenției Naționale Antidrog „știu foarte bine care sunt măsurile de prevenție în alte state”, dar, din informațiile sale, există această măsură: „Dar va trebui să revin eu cu această informație ca să nu fie eronată”.
„Trebuie o dezbatere și trebuie ca părinții să vină în această dezbatere să-și spună opinia”
De la ce vârstă s-ar aplica o astfel de măsură?
- „Nu aș vrea să mă te antepronunț, pentru că aici intervine rolul specialiștilor, al psihologilor, al consilierilor școlari care o să vină și o să ne spună de la ce vârstă ar fi oportun să se instituie această măsură, dacă se va institui, repet, deocamdată doar cercetăm această posibilă soluție.
- Nu suntem la momentul în care să vorbim despre vârstă. Momentan, testăm anumite soluții. Dacă se va agrea de către toți factorii implicați, de către toți factorii decidenți că una dintre soluții poate fi implementată, vom intra cu discuția tehnică cu privire la vârstă, la modul de implementare, la cine poate implementa, care sunt documentele legale necesare, ș.a.m.d.
- Dar, încă o dată, acum testăm anumite idei. Și, mai mult decât atât, mă bucură telefonul dvs. pentru că e important să creăm dezbatere. Să conștientizăm că e o problemă și această problemă impune o serie de soluții. Unele dintre ele pot fi cele gândite în cadrul grupului de lucru.
- Poate sunt și altele, cu siguranță sunt și altele, dar trebuie o dezbatere și trebuie părinții să vină în această dezbatere să-și spună opinia și să fie un factor activ în această luptă pentru prevenirea consumului de droguri”, a mai declarat prefectul.
Legat de chestionarele care vor fi concepute pentru părinți și pentru belevii majori, prefectul spune că, de fapt, acestea nu vor fi realizate de ANA, ci s-a convenit să se apeleze la sociologi:
- „Vrem să vedem care este termenul în care putem crea acest chestionar ca să fie științific, creăm o metodologie de implementare și aș vrea ca cel târziu în ultima săptămână din luna septembrie să le aplicăm.
- Chestionarul nu va fi realizat de ANA, pentru că ANA nu are în atribuție acest lucru și atunci vom vom căuta în grupul de lucru sociologi și psihologi care să te ajute cu acest chestionar”.
Rareș Hopincă a fost consilier general din partea PSD și city manager al Sectorului 5 din București. El a fost numit prefect al Capitalei în 27 iulie 2023.
Ministrul de Interne vrea testare antidrog în școli
Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri, a anunțat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
El a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”.
Ministrul a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor.
Ministrul de Interne a făcut aceste declarații luni seară, când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care consumase mai multe tipuri de droguri, a ucis cu mașina doi tineri. Accidentul din 19 august a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.
- Tragedia de la 2 Mai – concluziile controalelor, anunțate de Predoiu. Șeful Poliției Județene Constanța a demisionat. „În Constanţa a fost pierdută bătălia cu criminalitatea. Va fi reorganizată întreaga structură a IPJ”
- Prima ieșire a șefului Poliției Române, la 10 zile de la tragedia de la 2 Mai: „100% accidentul putea fi evitat”
Cătălin Predoiu a vorbit despre măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, care să fie incluse în „Planul Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024”, plan care există, spunând că a stabilit o întâlnire cu reprezentanții mai multor ministere, între care Educație, Sănătate, Muncă.
- „Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bulling-ului în şcoli.
- Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a declarat el.
Iohannis: Testele antidrog în școli, o variantă
Răspunzând întrebării unui jurnalist despre varianta introducerii testării antidrog în școli, Klaus Iohannis a spus, marți, că „este un fapt foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanţe interzise”.
- „Şi atunci, este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinţilor şi aşa mai departe.
- Nu putem să stăm şi să observăm fenomenul şi să nu facem nimic. Ceva trebuie găsit, în sensul şi să educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar şi să fim mai fermi şi să detectăm pe cei care nu înţeleg cu bineţe”, a mai spus şeful statului, marți.
Ministrul de Interne: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută. Prioritar este să salvăm tânăra generaţie”
Tot marți, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a susținut că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”. El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri anunțate de Predoiu nu sunt suficiente și că așteapt de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.
Cătălin Predoiu a reacționat spunând că ceea ce i-a cerut Ciolacu este, de fapt, ceea ce el a propus luni Ministerului Afacerilor Interne.
El a susținut, la DcNews, că în urmă cu o lună şi jumătate, la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române, în care a transmis, având „martori”, că „bătălia cu drogurile la categoria adulți este pierdută”:
- „Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.
- Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”.
Predoiu a spus că se pleacă de la o realitate criminologică schimbată radical faţă de acum nu mai mult de 10 ani.
Cătălin Predoiu a preluat mandatul de ministru al Afacerilor Interne și vicepremier în luna iunie, odată cu rocada guvernamentală care i-a adus liderului PSD, Marcel Ciolacu, funcția de premier.
În Guvernul condus de Nicolae Ciucă, până la rocadă, Cătălin Predoiu a fost ministru al Justiției (din noiembrie 2021). De altfel, Predoiu a fost ministru al Justiţiei și în cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu (februarie – noiembrie 2008), precum și în primul guvern condus de Emil Boc (decembrie 2008 – octombrie 2009), cabinet demis prin moțiune. Predoiu a condus Justiția și în cabinetul Boc IV (decembrie 2009 – februarie 2012), în Guvernul Ungureanu (februarie 2012 – mai 2012) și în Guvernul Ludovic Orban (noiembrie 2019 – decembrie 2020).
În calitate de ministru al Justiției, el este cel care face propunerile la șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), structură care se ocupă de infracțiunile de trafic și consum ilicit de droguri.
Cătălin Predoiu a propus-o la conducerea DIICOT, în luna martie, și pe actuala șefă a instituției Alina Albu, care a susţinut de două ori interviul pentru numirea în funcţia de procuror-șef, după ce a primit aviz negativ de la Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Până în primăvarea acestui an, DIICOT a fost condusă interimar după ce Giorgiana Hosu, numită în 2020 la șefia instituției de către Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ al CSM, a demisionat după câteva luni, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Și Giorgiana Hosu a fost propusă la conducerea DIICOT, în ianuarie 2020, tot de Cătălin Predoiu.
CITEȘTE ȘI:
- Ministrul de Interne: Bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută. Prioritar este să salvăm tânăra generaţie
- Ar trebui introduse teste antidrog în școli? Iohannis: Este o variantă
- Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri – Predoiu
Foto: Dreamstime.com