Sari direct la conținut

Tocmai ai aflat că adolescentul tău și-a început viața sexuală! Cum reacționezi ca părinte pentru a nu vă compromite relația?

HotNews.ro
Părinele ar trebui să pună întrebări despre cum se simte adolescentul în această nouă etapă, Foto: © Evgenii Kharitonov | Dreamstime.com
Părinele ar trebui să pună întrebări despre cum se simte adolescentul în această nouă etapă, Foto: © Evgenii Kharitonov | Dreamstime.com

Poate fi un amestec puternic de emoții când îți dai seama că adolescentul tău este activ sexual. Copilul se angajează acum într-o activitate pentru adulți pentru care s-ar putea să-ți faci griji că nu este pregătit. Este posibil să fiți îngrijorați de sănătatea lui fizică, dar și de cea emoțională. Modul în care reacționezi ca părinte este important pentru că va genera întreaga voastră relație cu adolescentul din acest punct pe mai departe. În acest articol găsești mai multe sfaturi.

Primul „pas” pe care ar trebui să-l faceți este să stați puțin și să vă liniștiți. Este important să procesați ceea ce tocmai ați aflat și să vă gândiți cum să abordați lucrurile. Este posibil să vă simțiți dezamăgiți (mai ales acei părinți care credeau că au o relație sănătoasă și o comunicare deschisă cu adolescentul), dar și speriați și îngrijorați pentru copilul vostru. Este normal. Poate fi dificil să așteptați când tot ce vreți este doar să reacționați, dar a vă acorda timp procesării acestei noi descoperiri ajută pentru a trata totul cu calm.

Vestea bună: un studiu arată că activitatea sexuală a adolescenților a scăzut dramatic

În ciuda a ceea ce cred mulți oameni, adolescenții sunt mult mai puțin activi sexual decât erau înainte de pandemia de COVID-19. Asta arată un sondaj realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor SUA care cuprinde date despre comportamentele de risc la tinerii americani, colectate între 2011 și 2021.

Declinul activității sexuale a adolescenților a fost înregistrat încă înainte de anii 1990. În ultimii ani s-au înregistrat diverși factori care contribuie la această tendință. Printre aceștia, creșterea tehnologiei, care servește atât ca divertisment, dar și ca piață socială a jucat un rol semnificativ. Efectele de durată ale blocajelor COVID-19 au dus la scădere generală a interacțiunilor dintre persoane.

Ponderea liceenilor care s-au întâlnit față în față unii cu alții a scăzut de la 44% (în 2010) la 32% (în 2022), potrivit Monitoring the Future, un sondaj național al adolescenților din SUA. Grijile economice sunt, de asemenea, un factor care amână multe comportamente ale adulților tineri (inclusiv sexul, dar și obținerea unui loc de muncă, a permisului de conducere, precum și mutarea din casa părintească). Desigur, poți adăuga la acest capitol al veștilor bune și faptul că există o conștientizare a ceea ce înseamnă viață sexuală a adolescenților și o educație mai bună a părinților legată de viața sexuală a adolescenților lor.

Din păcate, potrivit celui mai recent sondaj privind comportamentul de risc al tinerilor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 20% dintre adolescenți au raportat consumul de alcool sau consumul de droguri înaintea experiențelor sexuale. În plus, violența sexuală rămâne o realitate pentru mult prea mulți adolescenți de toate genurile. Cum vorbim cu adolescentul despre sex rămâne, astfel, o discuție importantă ce trebuie purtată pentru a preveni situațiile neplăcute.

Ai aflat că face sex. Ce faci mai departe

Pentru a obține sprijin în ceea ce se va întâmpla în continuare, comunicați în primul rând cu partenerul dumneavoastră. Este important să-i spuneți ce se întâmplă cu adolescentul și să stabiliți împreună o strategie despre cum doriți să procedați. În cazul părinților singuri, apelați la ajutorul unui prieten sau o rudă apropiată. Un partener de discuție vă poate ajuta să vă păstrați calmul, pentru că o reacție negativă, puternică față de copil nu vă va ajuta să transmiteți mesajul pe care doriți să-l transmiteți. Adolescentul va auzi doar furie și dezamăgire.

Puneți întrebări despre cum se simte el în această nouă etapă

Poate fi greu să-l faci pe adolescent să vorbească deschis despre sex, dar mai ales dacă nu ați făcut-o până acum este important să purtați această discuție. În cazul în care ați aflat că adolescentul și-a început deja viața sexuală, nu mai are rost discuția despre amânarea acestui lucru. Însă nu vă ajută nici dacă săriți pe el cu întrebări legate de consecințe. Nu discutați cu un adult, ci cu copilul vostru și, cu această idee în minte, primele lucruri care vin firesc în conversație sunt acelea care vă ajută să aflați mai multe despre experiența lor și despre cum se simt în legătură cu asta. Vreți să aflați dacă este în siguranță, dacă se simte confortabil cu noua activitate, dacă este ceea ce își dorește el.

Ascultați-l cu adevărat!

Oricât de mult v-ați dori să săriți la capitolul consecințele unui act sexual, nu e încă momentul. În prima parte a discuției, arătați-vă preocupați de ceea ce simte el, apoi doar ascultați. Este esențial să înțelegeți punctul lor de vedere asupra deciziilor pe care le-au luat. Cu cât înțelegeți mai mult și rămâneți calm, cu atât veți primi mai multe informații. Lăsați adolescentul să vorbească și încercați să nu reacționați imediat la tot ceea ce spune, întrerupându-l mereu. Ca părinte, poate fi greu să te pui în pielea unui adolescent, dar te ajută să-ți amintești cum era în adolescență – o cu totul altă lume. Gândindu-te la această experiență din perspectiva lor, vă va ajuta să găsiți cel mai bun mod de a porni discuția care vă interesează.

Amintiți-i că își pot schimba oricând decizia

Chiar dacă sunteți împotrivă ca adolescentul să facă sex, aflați ce simt ei în legătură cu acest lucru. Asigurați-vă că înțelege în ce se bagă și că se simte confortabil cu decizia pe care a luat-o. Amintiți-i că pot oricând să se răzgândească. Doar pentru că au decis să facă sex nu înseamnă că trebuie să continue să facă acest lucru. Este o opțiune valabilă chiar și când sunt într-o relație. Dacă sunt fericiți cu decizia luată, asigurați-vă pe mai departe că știu lucrurile de care trebuie să țină cont dacă vor să continue.

Discutați cu ei despre măsurile de contracepție

Dacă se simt confortabili cu decizia luată, asigurați-vă că știu să se protejeze și că înțeleg cum să folosească opțiunile de contracepție. Spuneți-le că este important să cunoască istoricul sexual al partenerului ales, că ar trebui să folosească prezervative și că ar trebui să ia în considerare măsuri contraceptive suplimentare. Vorbiți-le despre riscuri – bolile cu transmitere sexuală, riscul unei sarcini nedorite, dar și despre partea emoțională a sexului. Există multe lucruri de luat în considerare odată ce începe o relație sexuală.

Amintiți-le că îi iubiți în continuare

Conversațiile despre sex cu propriul copil pot fi extrem de stânjenitoare, însă modul cum vorbiți cu ei vă va ajuta să-l țineți aproape sau să-l îndepărtați și mai mult. De cele mai multe ori, în urma unei astfel de discuții, adolescenții pot ieși „șifonați”, jenați, rușinați sau, ceea ce nu e de dorit, jigniți. Trebuie să vă asigurați că puteți discuta cu ei despre viața lor sexuală așa cum ați face-o cu un prieten drag, de a cărui sănătate – fizică și emoțională – vă pasă cu adevărat. Spuneți-le că vreți să aveți grijă de ei, că vreți doar să vă asigurați că înțeleg riscurile.

Dacă ideea unei discuții față în față vi se pare o treabă mult prea complicată, încercați să purtați conversația prin mesaje text. Ei comunică mult mai bine în scris, iar o conversație, chiar și așa de serioasă, i-ar putea ajuta pe ei să se deschidă mai mult, iar pe voi să obțineți ceea ce vă doriți de la această discuție.

Ajută să cunoști partenerul sexual al adolescentului tău

În măsura în care se poate, arătați-vă dispus să-i cunoașteți adolescentului vostru partenerul cu care și-a început viața sexuală. Puteți începe acest lucru, oferindu-vă să-i primiți în casă, să-i invitați la masă ori la activități pe care considerați că le-ar putea găsi atrăgătoare. Acest lucru vă poate ajuta să supravegheați copilul și este o modalitate foarte bună de a cunoaște oamenii din viața lui. Dacă este posibil, luați în considerare să întâlniți/discutați și cu părinții partenerului adolescentului vostru. O discuție cu aceștia despre regulile de bază – unde au voie să rămână peste noapte tinerii, de exemplu –, ar putea ajuta în relația dintre copii.

Cunoscând partenerul sexual al copilului vostru, puteți de asemenea să fiți atenți la comportamente îngrijorătoare. Cum „dragostea e oarbă” – așa cum se zice, ca părinți puteți observa dacă partenerul are pretenții absurde de la adolescentul vostru: să comunice mereu unde se află când nu sunt împreună, să i se interzică să mai iasă din casă dacă nu ies împreună, ori să i se interzică accesul la propriul telefon cât sunt împreună. Astfel de comportamente pot fi ușor normalizate, dar sunt semne de avertizare ale relațiilor nesănătoase.

Alege un medic ginecolog

Odată viața sexuală începută, adolescenții au nevoie să fie monitorizați de un medic ginecolog pentru a se asigură că rămân sănătoși. Dacă nu a făcut-o deja, o fată are nevoie de o vizită la un medic ginecolog pentru un test Papanicolau, care se face anual după vârsta de 21 de ani. Ambii ar putea avea nevoie de teste pentru bolile cu transmitere sexuală.

Ce faci în cazul unui adolescent care are tulburări de comportament

Dacă adolescentul are probleme de sănătate mintală, suferă de anxietate, ADHD, depresie, stimă de sine scăzută, consumă excesiv substanțe precum alcool ori droguri, ar trebui să intervii în decizia lui. Adolescenții cu asemenea probleme se pot angaja în activități sexuale cu risc ridicat și se pot expune, atât pe ei, cât și pe partenerii lor fără a lua în considerare consecințele.

Adaptați-vă la adolescența lor: iubiți-i, întrebați-i, ascultați-i și iar iubiți-i!

În mod ideal, adulții și adolescenții ar fi avut conversații despre sănătatea sexuală cu mult înainte ca un tânăr să devină activ sexual. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat înainte de a afla că adolescentul este activ sexual, asigură-te că reușești să-i arăți că se poate baza pe înțelegerea și ajutorul tău. Dacă reușiți să fiți aproape de adolescenți când aceștia au nevoie de sprijinul vostru, veți deschide ușa unor conversații mai productive în viitor.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro