Coronavirus: Mii de români care vor să revină în țară sunt blocați încă la graniția dintre Austria și Ungaria / Ungaria a acceptat să își dechidă granițele și permite accesul de la ora 12.00, până la eliminarea blocajului
Câteva mii de români sunt în continuare blocați la granița dintre Austria și Ungaria, ei nereușind să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopți, când a fost creat un culoar special prin care tranzitul a fost permis până la ora 5.00. Ministerul de Externe anunță că Ungaria va permite accesul pe teritoriul acestei țări în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat la Digi 24 că la frontieră rămăseseră blocate peste 800 de vehicule.
Ministerul de Externe transmite că Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, pentru găsirea unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români.
Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.
Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că marți au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta.
„Totodată, MAE consideră că soluții precum cele identificate împreună cu autoritățile ungare, care să permită cetățenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranță în țările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esențială pentru soluționarea situațiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.
În același timp, MAE apreciază că libera circulație a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent”, adaugă Ministerul de Externe.
Câteva mii de români, între care familii cu copii mici, au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria luni seară după ce Budapesta a decis să închidă frontiera.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spunea marți seară la Digi 34 că inițial la frontiera dintre Austria și Ungaria erau aproximativ 3.500 de români, însă estimările ulterioare arătau că erau aproximativ 6.000 de oameni blocați la graniță.
Ungaria a transmis că va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp. Astfel, oamenii au avut la dispoziție 8 ore ca să tranziteze teritoriul maghiar pentru a ajunge în țară, până la ora 05.00, ora Ungariei.
Aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini și circa 800 de mașini au intrat în timpul nopții de marți spre miercuri în România pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, a anunțat miercuri dimineață Grupul de Comunicare Strategică.
„Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic. După încheierea formalităților și stabilirea măsurilor dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare”, a precizat sursa citată.
Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.