Sari direct la conținut

Câte teste pentru diagnosticarea coronavirus sunt disponibile în spitalele din România?

HotNews.ro
Testare coronavirus, Foto: Agerpres
Testare coronavirus, Foto: Agerpres

​​8.612 teste pentru diagnosticarea coronavirus erau disponibile aseară în cele 11 centre de testare din țară, aceasta fiind cea mai recentă centralizare disponibilă, a anunțat luni Grupul de comunicare strategică. În România au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului, dintre care 277 în unități medicale private. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic.

Grupul de Comunicare Strategică privind coronavirus a anunțat, vinerea trecută, că România are în vedere creșterea numărului de teste realizate la nivelul centrelor care beneficiază de aparatura necesară: „Reiterăm faptul că autoritățile au în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății detalii privind extinderea numărului de testări, noile categorii de persoane testate și de când ar putea fi acestea extinse, însă Ministerul Sănătății nu a oferit un răspuns, până la momentul publicării acestui articol.

În România sunt în acest moment 11 centre de testare pentru coronavirus.

Spitalele românești folosesc, în acest moment, cea mai sigură și mai modernă tehnică de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus – testele PCR (Polymerase Chain Reaction).

Medicii consultați de HotNews.ro acuză însă faptul că numărul persoanelor testate este prea mic.

Pe cine testează România și câte teste s-au făcut până acum în țara noastră

Oficial, în România au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului, dintre care 277 în unități medicale private. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic.

În alte țări, numărul persoanelor testate pentru coronavirus este de ordinul zecilor de mii.

Practic, autoritățile din țara noastră testează doar o parte dintre persoanele care au călătorit în așa-numitele „zone roșii”. Doar pe cei care ajung în carantină/izolare și anunță că au simptome.

Medicii consultați de HotNews.ro atrag însă atenția că numărul românilor reveniți recent în țară este de ordinul zecilor sau sutelor de mii și va continua cel mai probabil să crească luna viitoare, înaintea Paștelui. Dintre acestea, doar 5.066 se află în carantină instituționalizată, iar 72.247 în izolare la domiciliu (se află sub monitorizare medicală, dar nu sunt păziți).

În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii sunt neputincioși.

Cine poate fi testat pentru coronavirus în România – criteriile pentru testare sunt disponibile pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ce sunt testele PCR

Metoda de testare (PCR) folosită de România durează câteva ore dar este cea mai sigură, au explicat recent pentru HotNews.ro medicii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București. În cazul testelor rapide, care dau rezultatele în 5 minute, precizia este foarte mică, au precizat medicii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

„Varianta cea mai bună este testarea prin biologie moleculară genetică, prin intermediul PCR (Polymerase Chain Reaction). Este practic ca o viremie pentru hepatita B sau C. Testul PCR are o durată de 4 ore din momentul introducerii probelor în aparat. Intervalul de 4 ore este intervalul potrivit pentru a obține un rezultat concludent. Acest test, chiar dacă iese negativ, nu exclude cu totul infecția la pacienții cu risc mare”, a explicat pentru HotNews.ro medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, a explicat pentru HotNews.ro cum decurge exact această testare: „Este cea mai sigură și cea mai modernă tehnică de testare, se numește, prescurtat, PCR (Polymerase chain reaction). Practic, se ia acud nucleic – că este ADN, că este ARN – de la microbul pe care vrem să îl identificăm și se polimerizează. Asta înseamnă că metoda este foarte precisă și permite inclusiv exprimarea de ordin cantitativ – adică nu îmi spune doar dacă un microb este sau nu este, îmi spune și cât este. Putem de exemplu face niște comparații – am microbul, i-am dat un tratament, am văzut că înainte de tratament avea, să zicem, un milion de microbi și după tratament a ajuns la 100. Metoda îmi permite atât identificarea calitativă, cât și cantitativă a microbului. Din anumite puncte de vedere, este un lucru extraordinar de bun.”

PCR nu este un test rapid, în schimb este cel mai precis dintre cele disponibile pe piață în acest moment. Pacienții care fac testul au însă de așteptat câteva ore bune: „Ca orice lucru bun, este și migălos și foarte sensibil. Dacă nu se lucrează cu foarte mare atenție, proba poate să dea rezultate false – fie fals pozitive, fie fals negative. Și atunci, ea durează în sine 3 ore și jumătate – 4 ore. Dar se mai întâmplă un lucru: analizele astea vin grupate în niște kituri care permit lucrarea a 10-20-30 de analize în același timp. Și atunci, ele nu se lucrează decât când se completează trusa respectivă. Nu este genul de analiză adusă la laborator care se face direct. O duci la laborator și până când nu se completează trusa nu se apucă nimeni de lucru. O altă particularitate este că atunci când lucrezi o singură probă durează 3 ore și jumătate – 4 ore dar, în momentul în care băgăm multe probe în lucru, trusa completă, timpul de lucru se duce undeva la 6 ore și jumătate – 7 ore, chiar 8 ore. Și asta face ca, cel puțin la Institutul Matei Balș, în condițiile în care oamenii noștri lucrează, săracii, la foc continuu, să avem 3 tranșe pe zi – Una dimineața, la 8:30-9:00, a doua la prânz, iar a treia seara, la ora 18:00”, a explicat medicul Cătălin Apostolescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro