Sari direct la conținut

Coronavirus în lume: Aerul poluat are legătură directă cu ratele mari de decese din cauza COVID-19 – Studiu

HotNews.ro
Coronavirus în lume: Aerul poluat are legătură directă cu ratele mari de decese din cauza COVID-19 – Studiu

Pacienții cu coronavirus din zone cu niveluri mari de poluare înainte de pandemie sunt mult mai predispuși să moară din cauza infecției decât pacienții din părți ale țării cu aer mai curat, potrivit unui nou studiu care oferă pentru prima dată o legătură clară între expunerea pe termen lung la poluare și ratele de decese din cauza Covid-19, relatează New York Times.

După analiza a peste 3.080 de comitate din Statele Unite, cercetătorii de la Școala de sănătate publică Chan a Universității Harvard au descoperit că nivelurile ridicate de particule de PM 2.5 în aer au fost asociate cu rate de deces mai mari din cauza bolii.

Pentru săpătmâni la rând, oficialii din domeniul sănătății au presupus că există o legătură între aerul poluat și decese sau simptome grave din cauza COVID-19.

Analiza Harvard este primul studiul la nivel național care arată o legătură statistică, dezvăluind ”o mare suprapunere” între decesele Covid-19 și alte boli asociate expunerii pe termen lung la poluare.

”Rezultatele studiului sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea aerului crește vulnerabilitatea la simptome severe de COVID-19”, au scris autorii.

Studiul a descoperit că dacă Manhattan și-ar fi micșorat nivelul de particule în suspensie cu o singură unitate, sau un singur microgram pe metru cub, în decursul a ultimilor 20 de ani, acesta ar fi avut cel mai probabil cu 248 de decese mai puține decese în acest moment al epidemiei.

Cercetarea ar putea avea consecințe semnificative pentru modul în care oficialii din sănătate aleg să aloce resurse precum ventilatoare în timp ce pandemia cu coronavirus se extinde.

Studiul mai arată că o persoană care trăiește pentru câteva decenii într-un comitat cu niveluri mari de particule în suspensie are un risc cu 15% mai mare să moară din cauza coronavirusului decât cineva care a trăit într-o regiune cu o unitate mai puțin de particule în suspensie.

Comitatele cu niveluri mai mari de poluare, a spus dr. Francesca Dominici, profesor de biostatistică la Harvard, ”vor fi cele cu un număr mai mare de spitalizări, cu un număr mai mare de decese și unde mai multe resurse ar trebui să fie concentrate”.

Studiul face parte dintr-un număr mic, dar în creștere de cercetări, cele mai multe în Europa, care oferă o viziune asupra modului în care respirarea unui aer poluat poate face oamenii mai susceptibili la coronavirus, care deja a ucis peste 10.000 de oameni în Statele Unite și peste 74.000 în lume.

Potrivit experților, locuri precum Central Valley din California sau Comitatul Cuyahoga, din Ohio, ar trebui să se pregătească pentru cazuri mai severe de COVID-19.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro