Sari direct la conținut

INTERACTIV Coronavirus în România, date la zi: Opt grafice esențiale

HotNews.ro
Evolutia pandemiei de COVID-19 in Romania, Foto: Graphs.ro
Evolutia pandemiei de COVID-19 in Romania, Foto: Graphs.ro

Pandemia de coronavirus în România se îndreaptă către noi recorduri și valori maxime pe zi ce trece, depășind deja vârfurile primei „cocoașe” din primul val din lunile aprilie-mai. În plus, de câteva zile și autoritățile au început să raporteze noi date, precum numărul de teste efectuate separat la cerere, dar și să comunice din nou situația celor izolați sau în carantină. În plus, atenția în aceste zile este pusă pe numărul mereu în creștere al bolnavilor gravi, aflați la Terapie Intensivă. Comparativ cu punctul maxim din a două parte a lunii aprilie al îmbolnăvirilor zilnice, cazurilor active și internați la terapie intensivă, situația de acum și trendul pe care se află țara noastră sunt perfect ilustrate într-o serie de grafice cu date la zi.

GRAFIC 1 – Numărul zilnic de cazuri noi

În graficul de mai jos realizat pe platforma Graphs.ro putem vedea cum numărul zilnic de cazuri noi a ajuns în ultima perioadă să depășească frecvent 1.000 de cazuri – mult față de „maximele” din aprilie când frecvent au fost raportate peste 400-450 de cazuri.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 2 – Numărul de teste efectuate zilnic și procentul de testări pozitive:

Sigur, numărul de cazuri noi poate fi legat și de numărul de teste efectuate, astfel încât se impune o completare prin următorul grafic – cel al numărului de teste efectuate. În graficul de mai jos observăm că de pe la finalul lunii aprilie și începutul lunii mai situația testărilor a fost una constantă.

Începând cu luna iunie, numărul de teste a crescut constant, iar din luna iulie – când numărul testelor la cerere a crescut (o condiție devenită esențială pentur mulțic are au dorit să iasă din țară în concediu) situația testelor a cunoscut noi maxime.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 3 – Testări procentuale pozitive pe săptămână

Poate graficul care arată cel mai bine trendul de creștere este cel al cazurilor pozitive descoperite pe săptămână raportat la numărul testelor. Se observă cum numărul testelor pe săptămână a crescut, la fel și numărul cazurilor noi. Dar la fel de bine se observă și cum procentul celor pozitivi din numărul de teste efectuate a crescut – de la circa 3% în urmă cu circa o lună, la peste 5% în ultima săptămână.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 4 – Numărul testelor – defalcat

Click aici pentru a vedea graficul mare, într-un tab separat.

GRAFIC 5 – Evoluția îmbolnăvirilor, vindecărilor, deceselor și internărilor în ATI – media mobilă pe 7 zile

În graficul următor, se observă cum media mobilă pe 7 zile* a cazurilor noi a revenit pe creștere și a depășit cu mult „maximele” pe care le aveam la jumătatea lunii aprilie. În același timp, și media vindecărilor zilnice a scăzut simțitor.

De remarcat, însă, situația pacienților internați la Terapie Intensivă (ATI) simbolizată cu linia albastră în graficul următor: a revenit pe creștere și a depășit maximele înregistrate în primăvară.

*Media mobilă sau „Moving Average” este un cunoscut indicator tehnic care netezește muchiile din graficele prezentate ca „dinți de fierăstrău” pentru a se putea vedea un trend mai bine. Acesta este calculat din media pe ultimele 7 zile a valorilor aferente unei perioade, iar convenția zice ca nu se în calcul ziua curenta.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 6 – Numărul de cazuri active

Numărul cazurilor active a ajuns să depășească circa 14.900, aproape dublu față de valoarea medie de 7.500 de cazuri active de la finalul lunii aprilie – începutul lunii mai.

Sigur, situația exactă a cazurilor active a fost mereu un subiect controversat întru-cât nici în statisticile oficiale acest aspect nu era foarte clar. HotNews.ro a decoperit că în statisticile oficiale ale Guvernului la mijlocul lunii iulie circa jumătate dintre cazurile active nu se regăseau nicăieri. Ulterior, Guvernul a revenit și a încercat să explice unde sunt acele cazuri „lipsă”.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 7 – Numărul de pacienți cu COVID-19 internați la terapie intensivă

Pe 22 aprilie România înregistra numărul maxim (288) de pacienți COVID-19 internați la terapie intensivă în acea primă „cocoașă” a primului val. A urmat apoi o perioadă de trei săptămâni cu peste 200 de cazuri și un interval în care acest număr a tot scăzut constant. Cel mai mic număr a fost atins pe 7 iunie, cu „doar” 144 de pacienți internați la ATI.

Acum, numărul celor internați la ATI a depășit valoarea de 350. Situația a ajuns să fie atât de sensibilă încât în București nu mai există locuri libere la secțiile ATI pentru COVID-19, iar pacienții în stare gravă sunt mutați la alte spitale din provincie.

Ministrul Sănătății a avertizat că la 2.000 de pacienți în ATI va fi atins „pragul roșu”.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 8 – Numărul de decese cu COVID-19 în România

Data de 21 iulie a fost cea doua cea mai „neagră” zi din punct de vedere al deceselor pacienților cu COVID-19. Au fost raportate 36 de decese, o cifră depășită doar pe 15 aprilie (40 decese).

În rest, pe grafic se poate observa cum decesele zilnice în ultimele săptămâni au început să crească și să ajungă la valori similare cu ce s-a raportat în aprilie.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
piticu_enigmatic • 2020-07-29 07:52:39
nu vedeti ca majoritatea spun asta e daca o sa fie o sa fie si gata. deci moartea nu mai e asa o sperietoare. macar sa murim bronzati si cu jdemii de likeuri sa iesim in aplauze sau standing ovation cum ar zice un actor. deja e om langa om la cozi in magazine fiecare poarta masca cum poate se vorbeste bot in bot caterinca e caterinca hora e hora vacanta e vacanta. omul se sperie la inceput pe urma se obisnuieste cu ideea si psihicul elimina restrictiile impuse de spiritul de auto-conservare ca sa dea drumul satisfacerii placerilor. ce poti sa faci? nici macar gandul ca-i infectezi pe altii poate chiar ii omori sau ii faci sa se chinuie la ATI sau ca-ti bati joc de ceilalti de medici de asistente care se chinuie prin spitale etc nu conteaza. iar riscul de a lua crocodilu creste pe zi ce trece ca infectatii cresc exponential deci sansa de a da peste unu la coada in Cora sau in metrou creste zi de zi.
14 30
xolv • 2020-07-29 08:07:44
si salveaza vieti, atunci, tovarase!
28 14
un domn • 2020-07-29 08:36:50
Daca Matusha Veorika ar fi fost la Cotroceni ? Atunci prin social democratie crocodilul era la toti in Romania !
6 10
clint • 2020-07-29 09:52:30
De ce ne polarizam, politizam, etc? Pentru ca astfel indepartam de noi insine orice responsabilitate. Responsabili sunt X sau Y, adica Veorica, Dragnea, Orban, Tataru. Nu dragul meu, pentru pandemia asta, de la 1 iunie incoace cel putin, responsabili suntem noi, oamenii de rand - asta in caz ca nu ai inteles ideea din comentariul initial. Si pentru devalizarea spitalelor tot noi suntem, pentru ca am ales 50 lei la pensie si salariu in detrimentul multor bani care se puteau investi in aceste sisteme. Nu ne-a pasat ca punem stampila peste niste jigodii si acum ne miram ca spitalele si celelalte sunt conduse de acelasi gen de oameni. Uita-te mai bine in jur, suntem o tara de gunoaie ( la propriu ) care aproape sufoca imprejurimile marilor orase, dar si o tara de gunoaie umane. Un om sanatos la cap, integru, etc. nu poate rezista aici.
6 18
un domn • 2020-07-29 11:56:14
iar acum esti in faza de Resemnare ? pocainta ? ei bine comentariul tau este o reluare in bucla a ceea ce TOATA lumea stie ( chiar unii votanti P$D ) dar solutii ai ? una, o initiativa, un proiect al tau civic ?
7 5
Argon • 2020-07-29 09:24:09
Din graficele voastre rezulta un singur lucru, cifra zilnica a celor decedați de Covid-19 și a pacienților ATI este aproximativ constanta de la mijlocul lui aprilie 2020. Numarul testelor și cel al infectaților sunt irelevante atâta vreme cât cel al morților este independent de ele! Ar fi interesat de aflat care este numărul zilnic al celor cărora li s-au făcut teste la cerere pe motiv ca pleacă în concediu și au nevoie de adeverință și câți din ei au ieșit pozitiv, procent care ar arata câți romani sunt infectați zilnic cu Covid-19. (Cei care pleacă în vacanta pot fi considerați persoane aleatoare care nu au nici un motiv sa creadă ca s-au infectat. Ei nu fac parte din vreun grup de suspecți și reprezinta un eșantion cât de cât reprezentativ al locuitorilor tarii.)
11 10
andimi • 2020-07-29 12:08:39
unde vezi tu constanta la internari ATI? Se vede de la o posta ca suntem pe crestere continua! La decese da, e relativ constanta, dar nu cred ca e cazul sa ne imbatam cu apa rece, cu cat sunt mai multi la ATI cu atat va creste si nr deceselor.
3 7
clint • 2020-07-29 09:47:16
in lupta azi. E si norma sociala, e si lipsa de alte preocupari si realizari mai consistente, e si trauma societatii, familiei, scolii. Se manifesta cam pe toate palierele societatii, indiferent de studii, venituri, etc. Cand eram in starea de urgenta, spuneau unii ca statul acasa ne va face sa meditam, sa constientizam niste lucruri, vom deveni mai buni, mai modesti, vom consuma si polua mai putin. Eu spuneam ca imediat dupa incheierea starii de urgenta vom sari sa ne polisham BMW-urile. Asta este lumea in care traim, si, mai ales daca esti undeva "sub linie" ca intelect, parinti, venituri, esti "doomed". Societatea, familia, scoala, "au grija" sa nu ridici capul prea mult, sa nu iti dezvolti empatia, gandirea reflexiva, sa devii un ghertoi obsedat de sine si condus de niste instincte carora incerci sa le dai o justificare rationala.
5 7
galeo • 2020-07-29 11:08:03
De toti idiotii de langa noi, care mai au si impresia ca detin adevarul absolut? MAi bine ne detasam si ne vedem de familia si scopul vietii noastre. Nu am nicio obligatie fata de Romania, atata timp cat Romania mi-a pus doar piedici.
6 5
justin • 2020-07-29 11:49:45
de cei care gandesc ca tine...
3 3
galeo • 2020-07-29 09:48:41
Cei puternici supravietuiesc. Iar planeta scapa de cei slabi ce consuma resursele planetei inutil.
14 5
2020-07-29 13:15:25
3 2
Maria • 2020-07-31 12:43:21
nici cel mai inteligent, ci cel mai adaptabil ;)
0 1
Lok • 2020-07-29 09:50:54
Ii mai scoatem sau ii lasam acolo pentru efect? E greu cand f-upuri deastea apar in presa.
7 9
GNG • 2020-07-29 11:41:52
Testul la Bucuresti a fost facut la o clinica particulara, Regina Maria, unde 23 au iesit pozitivi. Au repetat testul la Bucuresti sau au iesit tot pozitivi. Au plecat la Cluj si au refacut testul, nu se spune unde ptr a se putea verifica, surpriza mare, au ramas doar 3 pozitivi, nu jucatori, antrenorul si ceva personal tesa. Mie imi miroase a masluire la Cluj. De ce au facut asta? Pentru a putea sa joace meciurile. La fel de bine poate sa fie si un complot impotriva Clujului dar mai putin probabil ca un spital particular, de prestigiu, sa se implice in manareli fotbalistice... Acum nu spun ca testele nu pot sa dea rezultate gresite, fie pozitive, fie negative, dar pentru un numar atat de mare se ridica un semn de intrebare...
2 4
marie-cu-palarie • 2020-07-29 11:52:12
Ba s-a spus. La infecțioase la Cluj. Și încă o dată la Spitalul Județean Cluj. (Gazeta Sporturilor a scris în detaliu despre asta) Ia și verifică.
3 3
Lok • 2020-07-29 13:07:00
Intreb pentru ca si in SUA se intampla "greseli" de astea. Multe.
5 4
nahir • 2020-07-29 13:14:05
totul sta in gradul de educatie. Cu cat acesta e mai mare, cu atat mai constient de realitatea pericolului SARS-Cov 2 este purtatorul de cerebel si prin urmare stie sa respecte minimum de masuri de protectie care s-au cerut. Asta nu ar fi dus la cresterea nr. de inoculati cu SARS-Cov 2, ci dimpotriva. In schimb, meltenii credinciosi in sfantul Kiseleff nr. 10, s-au ingramadit sa incalce absolut toate masurile luate, luand de bun ce a zis maitre ciolacu (cel care si-a dat ostentativ masca jos de pe figura, in Parlament) si altii ca el (marcel pavel, oazana balabancea, garcea mugur mihaescu, purtatorul de cuvant psd, tradiceanu moliceanu, renate weber, ccr, etc.). "Las' ca le aratam noi penelistilor, ce, vor sa ne inchida, sa distruga Romania? Huooo!!!" au gandit (mult spus) si actionat in consecinta. Nu a contat nici nr. mortilor, nici cel al cresterii zilnice a imbolnavirilor, nici ce se intampla in afara tarii. Nimic. Pentru ei totul e o minciuna pe baza unei gripe normale (in Iulie???).
1 2
Dromikete • 2020-07-30 11:54:59
Esti un pic orb sau nu vezi ca majoritatea focarelor de infectii au avut loc in spitale, camine de copii, batrani, institutii, etc. Mai lasa populatia in pace ca nu ea este principala problema in pandemia asta cat este sistemul si decidentii care contribuie la extinderea epidemiei cu masurile lor comuniste de prost gust! Cate focare ai vazut pe litoral, terase, baruri si petreceri sai magazine?! Lumea are grija cat de cat dar uita-te la cati oameni sunt refuzati la testare ca se simt rau si sunt trimisi acasa de la spitale ca nu este in protocolul lor asa ceva. Asta e ceva normal?!!! Si avem dovezi acum ca insasi testarea uneori e cu semnul intrebarii, cu asa zisii falsi pozitivi. Adica avem din start eroarea aparatelor de vreo 3%, mai pune eroarea umana de vreo 4-5%(de la recoltare, la analiza si interpretare, inclusiv calificarea lui) si in final bagam 'obligatoriu' oameni sanatosi in spital, pardon, focar, pentru 48 ore. Pai cum sa nu iasa mai tarziu pozitivi la testarile ulterioare?! Hai mai bine sa se testeze in masa in special cei care au simptome si nu numai, fara trimiterea/avizul sau autorizatia celor de la DSP si fara frica de a fi inchis in spital pentru cei asimptomatici!!!
0 1
2020-07-29 08:36:28
10 7
Lok • 2020-07-29 09:17:34
Au aceleasi dezbateri despre masti, au aceleasi probelem de neincredere. Si UK pare a fi civilizatie. E la fel in Germania. Nu gasesti tara fara probleme. Doar ca majoritatea stirilor nu spun asta.
7 9
marc.andre • 2020-07-29 08:39:41
Elevii americani trebuie sa revina in scoli, altfel va fi o generatie pierduta.
12 9
justin • 2020-07-29 09:57:31
A fost trecuta recent in subordinea lui. Pana acu vreo 2 saptamani nu era de acord.
4 5
marc.andre • 2020-07-29 10:01:03
multumesc
6 5
NoFive • 2020-07-29 08:47:38
Ce-i aia "trend"?
6 5
mmagic • 2020-07-29 09:37:25
Vezi DEX(Dictionarul Explicativ al Limbii Romane): https://dexonline.ro/definitie/trend E un nenorocit de anglicism imprumutat pe care unii romani carcotasi si ramasi mental in epoca Ceausista nu prea vor sa-l accepte.
4 5
marc.andre • 2020-07-29 10:11:54
termenul englezesc TREND are mai multe semnificatii, in limba engleza. pentru fiecare semnificatie, limba româna are cate un cuvânt corespunzator. dar e destul de greu sa faci echivalarea necesara atunci cand esti obisnuit sa citesti texte in engleza. este, in schimb, mult mai usor sa folosesti trend (ne-tradus) chiar in limba româna, poate din lipsa de timp, sau din necunoasterea cuvintelor echivalente românesti.
4 4
UnOarecare • 2020-07-29 09:46:49
You're welcome!
5 5
marc.andre • 2020-07-29 10:08:07
ce-i aia "You're welcome"? un nou anglicism adoptat de limba româna?
3 5
UnOarecare • 2020-07-29 19:50:15
In limba engleza
2 4
marc.andre • 2020-07-29 08:48:26
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/planning-scenarios.html
9 6
relax1 • 2020-07-29 09:57:59
Nici nu este cifra de 0.26% si mai mult sunt prezentate niste scenarii ipotetice...tu chiar ai citit sau ai dat random? Daca vrei date reale, nu scenarii tot de la CDC uite aici https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/covidview/index.html unde in saptamana 26-28 adica 27 iunie - 11 iulie ai 11.5% mortalitate Pe verificate
4 10
Casargoz • 2020-07-29 09:03:43
In primul rand multumim pentru grafice, si pentru exemplul de manual despre folosirea datelor deschise. Nu este usor ca din date brute sa faci grafice usor de inteles pentru oricine. referitor la grafice: Procentul de internati la ATI nu pare corelat cu creșterea numărului de cazuri: Exista o prima parte a graficului care se coreleaza cu o intarziere de 3 saptamani, apoi numarul de cazuri depistate nu mai pastreaza proportia cu numarul de cazuri ATI. Apoi mai vedem o anomalie, chiar doua: sunt trei cocoase cu vindecati. Ele nu pot fi explicate decat intr-un singur mod. (nu il explic pentru ca nu e politic corect) , oricum cetatenii nu incep sa se vindece brusc toti in aceeas zi... Videcarile ar trebui sa fie corelate cu infectarile . Ce s-a intamplat ? Ziua de 21 iulie a fost declarata ziua vindecarii de coronavirus? Nu exista o explicatie pentru un salt asa de brusc. Lipseste , si asta pare o chestiune programatica, un grafic al normalitatii : graficul separat cu teste la cerere si numar de infectati. Un astfel de grafic ar fi util ca stim cum se descurca romania acolo unde sunt respectate masurile de distantare sociala. Asa cum zicea ministrul : in general restul de teste se face in focare de covid.
3 9
hic sunt leones • 2020-07-29 09:23:27
.
0 3
Je__ • 2020-07-29 09:48:51
pentru date mai transparente si nu baliverne comunicationale si acum ce vedem? ca au stat romanii ca prostii arestati la domiciliu, si ca chiar si fara legea carantinei situatia e aceeasi sau chiar mai buna deci simplu: cu sau fara masurile guvernului, cu sau fara spitalele modulare si cu ventilatoare dar fara medici, tot acolo suntem....covid-ul isi vede de parcursul lui
8 7
marc.andre • 2020-07-29 10:06:41
cifrele nu reflecta realittatea?
8 3
Casargoz • 2020-07-29 11:01:47
Cu spitale modulare si ventilatoare ... hai sa vedem la final. Covidul isi vede de treaba lui de la inceput, pacat ca nu inteleg politicienii ce inseamna falttening the curve. Daca ar intra pe wikipedia e un gig foarte explicit pe pagina cu Covid. Nu poate fi oprit virusul. Nu si-a propus nimeni asta. De exemplu Germania este ingrijorata ca rata de transmitere a crescut de la 0.7 la mult peste 1.1 Graficele refelecta doar o maera dezordonata de raspuns la pandemie. Evident ca nu scad cazurile in weekend, de aia graficele altora sunt cu 7 days moving average. Despre eficienta legii carantinei evit sa ma pronunt. ceea ce este evident este o problema cu datele pe care le avem: sunt inconsistente. Adica datele din primele 2 luni au atat de putine teste incat sunt irelevante pentru ce se intampla acum. Iar extrapolarile ratei de deces si internati ATI nu pot duce nicaieri pentru ca au variatii care nu sunt explicabile. Ceea ce este socant in grafic este ca numarul de decese este o linie dreapta care nu variaza in functie de numar de teste, internati ati, cazuri etc... Problema se poate vedea in graficul https://ourworldindata.org/grapher/covid-deaths-daily-vs-total-per-million?country=BGR~DEU~ROU~SWE Numarul de morti per milion este de 10 ori mai mic decat suedia sau germania: Concluzia e ca nu poti trage nici o concluzie: avem cazuri foarte multe, dar morbiditatea seamana cu cea din alte tari.
0 3
ion.daniel • 2020-07-29 10:47:59
de cand a inceput pandemia s-au mai descoperit metode de tratament si mortalitatea a fost redusa cu o treime. Tot de atunci s-au mai dotat spitalele si s-au izolat bolnavii astfel incat mia putine persoane din spitale si camine de batrani au fost infectate. La nivelul de infectare din zilele astea inca se mai pot proteja persoanele vulnerabile, dar daca cazurile explodeaza nu o sa mai fie posibil
1 4
Casargoz • 2020-07-29 14:22:11
Intr-o lume bazata pe rationament, rationamentul dumneavoastra este corect. Intr-o lumne bazata pe evidente, cifrele spun altceva: https://ourworldindata.org/covid-deaths Alegeti Belgia, Suedia si Romania. Apoi doar Suedia si doar Romania. Comparati. Deschideti din nou Belgia sau Franta sau Italia. Ce parere aveti ? Nu dau concluzii pentru ca puteti judeca singur ( si interpretarea este incorecta politic :) Dar ce vreau sa spun este ca mortalitatea nu se corelează cu numărul de cazuri. Mortalitatea pare mai mica la un numar mult mai mare de cazuri. Daca numărul de teste din timpul pandemiei era la fel de mare sau de mic ( depinde de perspectiva politica :) ca acum, atunci puteam sa tragem o concluzie. Alfel putem numai sa banuim niste lucruri. Ciferele sunt binevenite, transparenta poatea ajuta la luarea deciziilor, dar trecerea de la rationament la evidente... este dificila. Pentru ca trebuie sa ai date de calitate: iar pentru asta iti trebuie metodologie si disciplina. La un moment dat Suedezii au constatat ca au prea multe date irelevante, a fost foarte greu sa renunțe la aceste date. Registrele medicale suedeze sunt de pe vremea când cauzele bolilor erau vrăjitoarele iar tratamentul cu șopârle putea avea un efect miraculos ...
0 4
g01an • 2020-07-29 09:18:53
destul de evident ca evolutia cazurilor grave si a deceselor este in paralel cu situatia cazurilor noi din urma cu aprox. 2 saptamani. este o situatie ingrata, guvernul nu actioneaza mai brutal pentru ca se apropie alegerile, iar daca situatia se agraveaza oricum, tot vor suferi electoral. ce ar putea sa faca este sa testeze masiv si proactiv. stii ca in anumite situatii ai probleme? testeaza lumea si la intoarcere impune aceleasi reguli ca in cazul persoanelor care vin de peste hotare din zone de risc.
2 3
marc.andre • 2020-07-29 10:04:50
ceva, masuri de preventie proactiva, exista? ceva pentru imbunatatirea sistemului imunitar, se recomanda? nu. se recomanda masca. bun asa.
7 4
g01an • 2020-07-29 17:51:38
daca ii depistezi inainte sa-i infecteze pe altii, ghici ce? faci preventie!
1 5
nlln • 2020-07-29 09:21:45
Datele la zi legate de infectia cu acest virus ar trebui, din pura curiozitate, comparate cu datele referitoare la ..promovarea bacalaureatului, clasificarile universitatilor, analiza continutului programelor radio TV. Unde sunt cei care , cu dispret afirmau ca nu spera sa ia examenul de bacalaureat si oricum nu ii intereseaza, au alte planuri? Unde sunt ascultatorii / " telespectatorii" atator emisiuni radio-TV in care "VIP"-urile invitate in emisiune se pot eventual lauda ca au cumparat o sampanie de..1000 de euro intr-un club din cea mai mizerabila statiune, Mamaia. Intr-o societate in care puterea , de orice fel ( mass-media este printre " puteri") te vrea tampit si tu ca cetatean te porti in consecinta, ca un tampit. Intr-o societate in care un medic, fost reprezentant de frunte ( prin Colegiul Medicilor) face declaratii care te fac sa te intrebi daca persoana respectiva mai intelege pe ce lume traieste, intr-o asemenea societate pentru unii ( f multi) care nu inteleg nimic in general, este foarte greu sa respecte recomandari, de orice fel. Sanctionarea, cu suspendarea dreptului de practica medicala, tuturor celor care fac declaratii , pe teme medicale, declaratii nesustinute de studii stiintifice. Ii scoateti din corpul medical ( le ridicati permisul de practica) si ii lasati sa bombardeze internetul cu ce informatii doresc de pe blogurile personale. Este o masura absolut normala. Intr-o tara , putin mai departata geografic( si nu numai) medicul , specialist, a ramas fara drept de practica dupa ce pe blogul personal a afirmat repetat ca infectia cu Covid se poate trata cu cantitati mari de vitamina C intravenos si parca usturoi. Informatiile nefiind validate stiintific s-a considerat ca propaga informatii false care pot aduce prejudicii pacientilor. Medicul respectiv nu a fost prea fericit , se intelege, atat de nefericit chiar incat a inceput sa nege ceea ce deja a scris. Nu a ajutat la nimic.
4 4
marc.andre • 2020-07-29 10:03:28
ai dat un exemplu perfect. multumesc.
6 4
2020-07-29 10:32:24
6 3
Luk • 2020-07-31 16:21:19
Pe aia care prognozau sute de milioane de victime, pe aia care exagereaza cu tupeu si obraznicie (oricine poate muri, avem spitalul plin de forme grave la tineri), pe aia nu-i consideram vinovati, aia ne "avertizeaza", nu ne mint. Pe astia care aduc din condei rate de mortalitate de peste 5% nu-i mai vede nimeni si nu intereseaza pe nimeni, este?! Nu ne incurca o diferenta de 750.000 de victime pentru ca e lipsita de relevanta. Important e sa facem pe grozavii avertizand lumea de pericole gigantice. Exagereaza doar astia care trateaza Covid19 cu usturoi si trateaza entorsele cu cartofi, asa-i? Foarte multa lume e mult prea desteapta pentru binele ei. Ia mai scutiti-ma de tampenii...
0 1
Ochii_pe_voi • 2020-07-29 09:47:18
relatate in presa de testari refuzate sau eronate, de infectati care sunt plimbati pe drumuri, de refuzuri ale DSP de a face anchete, de telefoane verzi la care nu raspunde nimeni, de spitale infectate... dovada a sistemului de EXTERMINARE (zis de Sănătate) condus de Nelu Tătăru. Si tot mai multe stiri despre... controale si amenzi. Dacă sistemul de Sanatate e pur si simplu CRIMINAL, in schimb amenzile curg... Asta e imaginea României in vremuri de epidemie. Nepăsare, indolenta, incompetenta si... amenzi.
8 8
UnOarecare • 2020-07-29 11:13:02
Coruptia si incompetenta PSD si a ALDE UDMR ProRO in atatia ani! Acum faci pe prostul si scoti vinovat PNL caare guverneaza de cateva luni? Nu ca ar fi perfecti, eu oricum votez USRplus altfel inseamna sa votez tot pe mizerabilii care au dus Romania la coada Europei in 30 de ani!
5 8
Ochii_pe_voi • 2020-07-29 13:29:36
Cel al infractorului Fenechiu si a grupului USL=PNL? Cel al mafiei portocalii cu Turcan varf de lance (astia chiar au cindus RO o vreme, se stie cum)? Ori cele câteva sute de gunoaie PSD vopsite ”liberali” - care si ei au fost la butoane ani buni? Nu stiu cine face mai mult pe prostul.
4 2
Luk • 2020-07-31 16:12:09
Adica portocalele PD-L sunt mai rele decat ros-galbenii USL? Adica mitingurile Ponta/Antonescu si toate defilarile ticalosilor pentru schimbarea PD-L au fost justificate? Nu o sa-i iau niciodata apararea Turcancei, dar nu-mi scoateti USL-ul mai putin vinovat decat PD-L-ul ca nu tine.Sunt destui ticalosi in PNL care au fost ticalosi in USL.
1 1
RaduMischie • 2020-07-30 01:17:11
Daca ne uitam la graficul 5, putem obtine o explicatie a nepasarii romanilor. Ne uitam la linia neagra a deceselor si vedem ca ea este la un nivel minor, fara a inregistra aceleasi cresteri vartoase ca numarul de cazuri zilnice. Partea buna e ca nu mor romanii de Covid pe capete. Partea proasta e ca, nefiind o situatie a mortilor ca in Italia sau Marea Britanie, romanul se simte si mai indreptatit sa zica ca nu exista Covid. Nu ai cosciuge grupa mare, nu ai doctori care trebuie sa lase oamenii sa moara si sa aleaga pe cine vor salva, etc, etc. Practic, romanul vede ca nu se moare asa mult si il doare in cot. PS Da, e posibil ca numarul mortilor zilnice sa creasca, daca ne mentinem cu 1000 si ceva de cazuri pe zi inca cateva saptamani. Dar si asa, nu vor muri atat de multi incat sa se sperie lumea. Practic, vom mai avea Covid-ul asta mult si bine, exact din cauza asta.
2 2
2020-07-31 10:21:12
0 0
anarhist • 2020-08-05 10:06:06
De cand exista omenirea, au existat boli, epidemii, moarte si suferinta. 2020 nu este anul in care am aflat toate acestea, deci de ce atat panica? Oare din cauza ca, multi dintre noi, am ajuns sa ne credem buricul pamantului? Îsi imagineaza cineva ca, odata cu moartea sa, pamantul va inceta sa se mai invarta sau sa orbiteze in jurul soarelui? Sau ca se va prabusi economia mondiala din cauza asta? Obsinuiti-va cu ideea ca moartea face parte din proces, ca nu este inevitabila si incercati sa va traiti viata cat mai frumos si mai intens posibil, fara teama ca o sa muriti maine. Ca, si daca muriti maine, tot nu puteti evita episodul. Pe de alta parte, cine va impiedica sa va protejati singuri, inainte sa asteptati ca protectia sa vina de la cel de langa voi? Te temi de boala si crezi ca masca te protejeaza? Poarta-ti masca! Pune-ti si o punga de plastic pe cap, daca asta te face sa te simti bine! Esti un om destept care traieste intr-o lume de prosti, de ce astepti ca prostii sa se gandeasca la binele tau? Indiferent cu ce partid votezi sau simpatizezi, ar trebui sa fii constient ca pe barosanii din partide, cei care-si doresc ciolanul sau deja il au, ii doare la basca de tine, ca individ. Tu nu contezi pentru ei decat in ziua in care ti se cere sa votezi. L-am vatzut pe Ciolacu fara masca, l-am vazut si pe Iohannis si pe Orban. Si pe multi altii. Deci, este clar ca li se rupe de tine, cetateanul inteligent si corect. Si daca astora, carora le-ai dat votul, li se rupe, de ce crezi ca mie, prostul, incultul si mizerabilul tau concetatean, imi pasa de sanatatea ta?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro