Sari direct la conținut

Țările europene au intrat într-o criză de Remdesivir. UE nu a semnat încă un nou contract cu Gilead

HotNews.ro
Remdesivir, Foto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia
Remdesivir, Foto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Țările europene se confruntă cu o penurie de Remdesivir din cauză că stocurile, limitate, se termină, au anunțat oficialii din mai multe țări UE, în condițiile în care numărul de cazuri crește, iar Statele Unite au cumpărat cea mai mare parte a producției companiei Gilead, transmite Reuters.

Șeful Gilead pentru livrări, Johanna Mercier spune, însă, că această companie estimează că, de săptămâna viitoare, va fi în poziția de a satisface comenzile din Europa, iar de la sfârșitul lunii octombrie va răspunde în timp real la cererea globală de Remdesivir.

În iulie, cele 27 de țări UE și Marea Britanie, cu o populație totală de 500 de milioane, și-au asigurat doze pentru tratarea a aproximativ 30.000 de pacienți.

În schimb, SUA au semnat un contract pentru peste 500.000 de tratamente complete, adică cea mai mare parte a producției Gilead din perioada iulie-septembrie.

”Am rămas fără Remdesivir”, a declarat Martijn Janssen, purtător de cuvânt al ministerului olandez al Sănătății, adăugând totuși că așteaptă curând noi livrări.

”Vrem să ne asigurăm nu numai că sunt destule stocuri, ci și – mai important – că toată lumea va avea acces la el pe teritoriul european”, a spus șefa Gilead pentru livrări.

Acest medicament antiviral a dovedit că reduce perioada de spitalizare în cazurile severe de Covid-19. Remdesivir și steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratarea Covid-19. Ambele au fost adminsitrate și lui Donald Trump, împreună cu un ”cocktail” experimental de anticorpi.

Spitalizările de bolnavi cu coronavirus cresc rapid în Europa, deși în multe țări sunt sub nivelul din primăvară.

Ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a spus marți că medicamentul este pe cale să se termine în mai multe spitale, chiar dacă ultimul transport a venit vineri.

Spania, țara cu cea mai mare rată a infectărilor din Europa a avut o criză de Remdesivir la sfârșitul lunii august, dar acum spune că are destule doze pentru săptămânile următoare.

Marea Britanie, care s-a alăturat UE în contractul de furnizare a medicamentului, a raționalizat administrarea acestuia, având prioritate pacienții cu Covid-19 care au nevoie cel mai mult de el.

Penuria va genera noi dezbateri privind disponibilitatea și prețul medicamentelor anti-covid.

Dacă dexametazona, un medicament generic, este găsit ușor și ieftin, Remdesivir este protejat de brevetul Gilead. Compania a stabilit un preț de 2.340 de dolari/ pacient pentru țările bogate și spune că a donat tratamente pentru sute de mii de pacienți în toată lumea.

La mijlocul lunii septembrie, un oficial al Comisiei Europene a spus, într-o întâlnire cu experți guvernamentali din țări UE, că un nou contract va fi semnat până la sfârșitul lui septembrie – început de octombrie, ”pentru a preveni o pauză în livrări”.

Stocurile pe care și le-a asigurat până acum UE erau menite să acopere necesarul până la sfârșit de septembrie.

Care este situația în România

Nelu Tătaru a fost întrebat marți dacă există probleme cu aprovizionarea cu Remdesivir, în condițiile în care unele spitale nu mai au acest medicament, spunând că la acest moment sunt în depozite 4.000 de flacoane.

„La începutul lunii iulie noi am folosit în terapie Remdesivir, 11.892 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol, la diferite cazuri selectate pe anumite criterii, pe care medicul curent îl acceptă pentru pacientul respectiv. Este un tratament care se dă pentru cinci zile”, a răspuns Tătaru.

„Dar nu trebuie să îl vedem ca pe un element salvator. (…) Avem vreo cinci antivirale care se dau în acest moment”, a conchis Nelu Tătaru.

ARHIVĂ COMENTARII
hanu • 2020-10-07 10:36:33
mai mult de 6 luni...atat de bine s-au ocupat de aprovizionare.
5 11
tirolez • 2020-10-07 10:50:03
Pe de alta parte nu mai departe de acum 2 luni lumea refuza remdesivirul pentru ca "nu vor sa fie cobai". Caz antologic la TM unde un salon intreg refuzase tratamentul din motivul asta, ca dupa ce unul din ei a decedat sa ceara ei. Ori era un tratament vax albina bun pentru imbogatirea pharma , ori jelim dupa el?
4 9
panda_rosu • 2020-10-07 11:16:48
sa ne uitam la tratamentul experimental cu anticorpi specifici care chiar anihileaza virusul pe care l-a primit trumpeta, ala ar fi tratament, nu porcaria asta cu efecte asa si asa.
13 4
alex34 • 2020-10-07 12:03:06
ca daca ai ajunge la ATI ai cersi dupa porcaria asta de remdesivir.., o sa lasi repede sclifoselile ca numai tratament ca al lui trumpeta vrei sa primesti.. normal ca ala a primit ceva premium care nu exista la scara larga, dar sa fim realisti , remdesivirul a salvat zeci de mii de vieti
2 8
Daniel • 2020-10-07 14:46:39
"remdesivirul a salvat zeci de mii de vieti"
2 2
Leo55 • 2020-10-07 11:52:25
un tratament sau o operatie, asta in conditiile in care el este singurul care are de suferit de pe urma refuzului sau. Insa in cazul sifisului de exemplu, tratamentul era obligatoriu deoarece exista posibilitatea sa infectezi rapid si pe altii! Am spus era, pt ca acum CCR(PSD, PCR, URSS) poate sa decida ca e neconstitutional sa obligi un sifilitic sa se trateze. In orice caz cel mai bine sa asculti ce spun medicii. Daca nu-l crezi pe primul, mergi la al 2-lea si asa m departe. Dintre opiniile astora (medici specialisti) poti tu sa o alegi pe cea care iti convine. Ce au facut dobitocii aia, sa refuze tratamentul cu Remdesivir recomandat de medici (unul chiar a murit) seamana a automedicatie, gen 'stim noi mai bine'.
4 5
Daniel • 2020-10-07 14:45:43
Lumea se omoara dupa un medicament naspa si nu foloseste hidroclorochina. De depinde acu' pe cine crezi. S-a facut atata propaganda anti-hidroclorochina pentru ca merge.
1 1
JohnR • 2020-10-07 12:18:19
Asta cu brevetul nu trebuie sa creeze monopol si lipsa. E doar o chestiune de bani. Sa produca mai multe companii si sa plateasca drepturile cuvenite. Sanatatea publica nu trebuie guvernata de o companie privata.
5 5
Kivek • 2020-10-07 13:21:42
aia cu ce se ocupa in viata lor? cu acele teste inutile pe soareci nu isi justifica existenta ca 'institut'. cade gardul institutului pe oameni, ipe trotuar si ei n-au treaba
0 2
Sparafucile • 2020-10-07 13:22:14
Cei ce fac o descoperire in domeniul medical o fac dupa ani de zile de cercetari si de cheltuieli exorbitante. Ei trebuie sa-si scoata banii si sa aiba si un profit pe care sa-l investeasca in noi cercetari. Si de pe urma caruia sa si traiasca bine. De ce sa nu traiasca bine daca merita? Nu le poti pretinde sa livreze altora - chiar contra cost - rezultatele cercetarilor si muncii lor. Isi maresc ei treptat capacitatile de productie pina la satisfacerea necesitatilor. Cine ar mai cheltui si ar mai investi daca n-ar avea garantia ca poate trage un profit de pe urma cercetarilor facute?
1 1
JohnR • 2020-10-10 13:20:20
Doar ca nu sunt de acord sa fie aplicat la sanatatea publica. Vezi de dezastru e in USA.
0 0
2020-10-07 12:30:14
3 7
Leo55 • 2020-10-07 14:37:37
Rusia e prima'n toate! (spun asa sa-mi dea cu + postacii rusi!)
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro